Meksiko odustao od organizacije SP

Zbog financijske krize

Meksiko odustao od organizacije SP

Adnan Beganović
Teme:

Zbog svjetske ekonomske krize koja je ostavila traga i u meksičkom fudbalu tamošnji savez danas je zvanično odustao od kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. ili 2022. godine.

„Odluka je zasnovana na dvije činjenice, globalnoj ekonomskoj krizi i velikim financijskim sredstvima potrebnim za infrastrukturu. Ekonomska situacija u svijetu i postavljeni vremenski rokovi nisu nam dozvolili da obezbjedimo sredstva neophodna za organizaciju ovako velikog takmičenja“, stoji u saopštenju meksičkog fudbalskog saveza.

Meksiko je do sada bio domaćin dva Mundijala i to 1970. i 1986. godine, a u slučaju da nisu odustali od kandidature te da su dobili organizaciju 2018. ili 2022. godine bio bi prva država koja bi tri puta bila domaćin najboljim svjetskim fudbalskim reprezentacijama.

Nakon odustajanja Meksika, kandidati za organizaciju SP 2018. i 2022. godine su SAD, Engleska, Australija, Indonezija, Japan, i Rusija, dok su zajedničku kandidaturu podnijeli Belgija i Holandija te Španija i Portugal. Katar i Južna koreja podnijeli su kandidaturi samo za 2022. Godinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.