Turski junak gestom uznemirio "ex-yu" narode: "Nadam se da će biti još prilika da uradim isto"

Merih Demiral se uopšte ne kaje

Turski junak gestom uznemirio "ex-yu" narode: "Nadam se da će biti još prilika da uradim isto"

Admin Čaušević

Sa dva gola Merih Demirel je odveo Tursku do četvrtfinala Evropskog prvenstva, ali je zbog gesta tokom slavlja napravio skandal zbog kojeg se suočava sa novčanom kaznom.

Demirel je bio neočekivan junak Turske u pobjedi nad Austrijom sa 2:1. Iskusni štoper je zabio dva gola, oba nakon ubačaja iz kornera te je izrastao u novog heroja nacije.

Ipak, vrlo lako bi se moglo desiti da UEFA u narednim satima pokrene istragu protiv člana Al-Ahlija i to gesta kojeg je napravio prilikom slavlja.

Naime, Demiral je prilikom pozdrava formirao "vučji pozdrav". Radi se o simbolu Sivih vukova, odnosno pokretu koji se zalaže za neku vrstu velike Turse, odnosno ujednjeni svih turskih naroda u jednu državu.

Ideologija Sivih vukova se zasniva na tvrdnji da je turska rasa superiorna u odnosu na ostale i teži ka ujedinjenu u jednu zemlju od Balkana preko centralne Azije pa sve do Kine.

Ovakav gest je se sigurno neće dopasti narodima sa područja bivše Jugoslavije, ali i cijelog regiona, a zanimljivo da se Demirel uopšte ne kaje.

Oglasi

"Način na koji sam slavio gol ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka", kazao je Turčin te dodao:

"Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam želio pokazati koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovno pokažem tu gestu", poručio je on.

Ukoliko je vjerovati dosadašnjoj praksi Demiral će proći sa novčanom kaznom, a ostaje da se vidi da li će biti suspendovan neigranjem utakmica.

Inače, Sivi vukovi se smatraju paravonojom organizacijom te je njihov rad zabranjen u Evropi. Ranijih godina su mediji pisali da su bili aktivni i na području BiH. 

Ova organizacija je također jako aktivna i u Njemačkoj pa ne čudi zašto je na tribinama stadiona u Leipizgu tokom meča sa Austrijom Demirel vidio veliki broj simbola Sivih vukova.

Oglasi

Tokom turnira UEFA nije imala milosti kada su u pitanju političke poruke ili vrijeđanje drugih naroda. Zna to najbolje albanski napadač Mirlind Daku.

Daku je nakon utakmice Albanija - Hrvatska psovao Makedonce i Srbe zbog čega je zaradio suspenziju od dva meča neigranja. Poslije svega je uputio izvinjenje.

Do sada je na turniru viđen veliki broj političkih poruka, prije svega na tribinama, pa su tako i Slovaci na meču protiv Engleske podržali Srbiju u naporima da zadrži Kosovo.

Velika sportska događaja, pogotovo ona koja se prate širom planete, služe kao poligon za promociju političkih i nacionalističkih ideologija kojim definitivno nije mjesto na stadionima.

Koliko god pokušavala za zaustavi ili spriječi gledatelje u promovisanju ideologija ili političkih poruka UEFA uglavnom ne uspjeva, a zabrinjavajuće je u šta su sada sve postali upetaljni i igrači.

Top Komentari

DDG
Čuj turska rasa. Od kada je to rasa “novinaru”. Zaboravio si spomenuti da se trese tlo i da sve bruji. Za kraj, javi nam šta Rade Bogdanović kaže na to
3 0
bk123
Ma hajde bola...sve neki vukovi, orlovi,pič materine... dajte više okanite se budaleština
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi