Milijarder George Soros kupio dionice Manchester Uniteda

Milijarder George Soros kupio dionice Manchester Uniteda

A. Haznadarević

Američki milijarder George Soros kupio je 7,85 posto dionica A klase najskupljeg engleskog fudbalskog kluba Manchester Uniteda. 

Prema izvještaju američke Komisije za bezbijednost, regulatornog tijela na berzi, investicioni fond koji je u vlasništvu Sorosa kupio je dionice Manchester Uniteda za sumu od 3,1 milion dolara. 

 

Time je Sorosov udio u ukupnoj vrijednosti Uniteda  dostigao 1,9 posto, odnosno 40,7 miliona dolara prema vrijednosti dionica na berzi, prenio je BBC. 

 

Dionice A klase nose sa sobom deset puta manje glasačkih prava od dionica klase B. 

 

Vrijednost dionica Manchester Uniteda u novembru dostigla je 14 dolara po dionici, odnosno ukupno 2,3 milijarde dolara. Manchester United je tako postao jedan od najvrijednijih sportskih klubova u svijetu, računajući sve sporove. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

 

Većinski paket akcija ima porodica Glazer, koji su poznati u Americi kao veliki investitori u sportu. Oni su također  vlasnici američkog fudbalskog tima Tampa Bay. Porodica Glazer ima kontrolni paket glasova zbog posjedovanja velikog dijela dionica klase B. 

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti