Milioneri i Klopp zajednički krenuli ka zvjezdanim visinama

Trener i Borussija zajedno ka samom vrhu svjetskog fudbala

Milioneri i Klopp zajednički krenuli ka zvjezdanim visinama

Kada kažete Borussia Dortmund pomislite na prepun stadion, uzavrelu atmosferu i najodanije navijače. 

Iako nije iz Dortmunda, a za ovaj rurski grad ga veže tek posljednjih pet godina, Jurgen Klopp je postao jedan od njih. Omiljena ličnost na obalama rijeke Rur upravo je on. Karizmatični trener postao je simbol Milionera u jako kratkom vremenskom roku.  

 

Ponos južne tribine stadiona Westfalen, te legenarne tribine na koju može stati 24.500 ljudi i koja je uvijek puna. Prosječan navijač Dortmunda mora izdvojiti godišnje 160 funti da bi gledao svoju ekipu na svim utakmicama. U Engleskoj bi to bilo dovoljno za dvije, do tri utakmice. 

 

 

"Navijači u Njemačkoj žele imati osjećaj da su dio kluba. U Engleskoj to nije tako. U Engleskoj su navijači postali samo potrošači, mušterije. Ako kažete njemačkom navijaču da je on samo potrošač, on će vas ubiti," riječi su jednog od čelnika Borussije Hansa Watkea. 

 

Westfalen prima 80.645 gledalaca, a skoro 70.000 je godišnjih ulaznica. Čak i kada je Borussija bila u velikim problemima i kada je opstanak u Bundesligi doveden u pitanje, na stadionu nije nikada bilo manje od 70.000 navijača. 

 

Upravo nakon tih sezona Carsten Cramer, Hans-Joachim Watzke i Michael Zorc odlučili su da krenu sa projektom koji je Borussiju vratio u vrh njemačkog i evropskog fudbala. Ova trojka koja se nalazi na čelu Milionera odlučila je ukazati povjerenje Kloppu, koji ga je u potpunosti opravdao. 

 

 

Jurgen Norbet Klopp rođen je 16. 6. 1967. godine u Stuttgartu. Počeo je igrati 1986. godine u TuS Ergenzingenu, a potom je igrao i u Pforzheimu. Čitavu profesinoalanu fudbalsku karijeru proveo je u redovima Mainza u koji je stigao 1990. godine. Posljednju sezonu igrao kao trener-igrač. Klopp je potom završio karijeru, te je preuzeo kormilo Mainza 2001. godine i tu je ostao punih sedam sezona. 

 

U svojoj prvoj sezoni Mainz je ostao bez promocije u Bundesligu. Falilo im je jako malo, Kloppovi izabranici završili su na četvrtoj poziciji. Bundesliga im je pobjegla u 93. minuti posljednjeg kola. 

 

Sezonu kasnije isti scenario za Mainz i Kloppa. Te godine Mainz je bio najbolja ekipa 2. Bundeslige svih vremena koja nije izborila plasman u Bundesligu. Klopp je još jednom ostao kratak za jednu poziciju. Mainz je završio kao četvrtoplasirana ekipa sa 64 osvojena boda. 

 

U svom trećem pokušaju Klopp je uspio. Odveo je Mainz do Bundeslige. Tu je sa Mainzom ostao tri sezone, a u svojoj prvoj bundesligaškoj ekipa je preko fair playa izborila plasman u Kup UEFA. 

 

Mainz je u drugom evropskom takmičenju po jačini u prvom kolu izbacio Miku, a potom i Keflavik. Dalje nisu mogli, u narednoj rundi čekala ih je Sevilla koja je slavila 2:0 ukupni rezultatom. Kasnije je ekipa iz Andaluzije uspjela doći i do trofeja u Kupu UEFA. 

 

 

U narednoj sezoni Mainz se vratio u niži rang takmičenja, a Klopp je i pored toga ostao na čelu kluba. Želio je sa Mainzom ponovo izboriti viši rang takmičenja. Nakon što u tome nije uspio Klopp je po završetku szone 2007/2008. podnio ostavku. 

 

U maju iste godine Klopp je potpisao dvogodišnji ugovor sa Milionerima koji su se upravo rastali sa Thomasom Dollom koji je završio na razočaravajućem 13. mjestu. Već u prvoj sezoni na kormilu Borussije Klopp je osvojio Super kup pobjedom nad najvećim rivalom Bayernom iz Minhena. 

 

Prve dvije sezone u Dortmundu nisu donijele veći uspjeh za Kloppa koji je završio prvo na šestoj, a potom i na petoj poziciji u Bundesligi. Mogli su Milioneri izboriti i Ligu prvaka, ali su im to onemogućili porazi u posljednja dva kola, od Wolfsburga i Freiburga. 

 

U pripremnoj utakmici 2010. godine Borussija je odmjerila snage sa Manchester Cityjem na svom stadionu. Ekipa koja je tada imala prosjek godina 22, održala je fudbalsku lekciju bogatom klubu sa Etihada. Utakmica je završena pobjedom mladih izabranika Jurgena Kloppa, 3:1. 

 

Tada je bilo jasno da su pred ovom generacijom velike stvari. Lewandowski, Blaszczykowski, Bender, Pisczek, Kagawa, Hummels i ostatak ove sjajne generacije popeo se na vrh njemačkog fudbala. Borussija je u drugom dijelu sezone suvereno vladala Bundesligom i na kraju je "salatara" završila u njenom vlasništvu. 

 

Sezonu potom Klopp i njegova ekipa ušla je u historiju Bundeslige. Kada su svi očekivali da Bayern vrati titulu u Minhen na scenu su još jednom stupili Milioneri. Borussija je u sezoni 2011/2012. titulu osvojila tri kola prije kraja. 

 

Klopp je na kraju sa svojim momcima osvojio rekordni 81 bod, od toga 47 u drugom dijelu sezone, što je apsolutni rekord u Bundesligi. Nije tu Borussija stala, 12. 5. 2012. Bayernu su u finalu Kupa zabili pet komada, te su na kraju slavili 5:2 i tako ispisali novi historijski uspjeh za klub. Dortmund je te sezone prvi put osvojio duplu krunu. 

 

 

Ove sezone Milioneri najvejrovatnije neće odbraniti titulu. Bayern je već previše pobjegao, a teško da ekipa iz Minhena može prokockati veliku bodovnu prednost. Međutim nema sumnje da će se o Kloppu i njegovoj Borussiji još mnogo čuti. 

 

"Imam ugovor do 2016. godine i sigurno ću ga odraditi do kraja, rekao sam to 20 puta," bio je odgovor Romanu Abramovichu. Ko zna, možda Klopp u mjesecu maju proslavi i svoj prvi evropski trofej. Četvrtfinale Lige prvaka je jako blizu, a Milioneri su u grupi sa Manchester Cityjem, Real Madridom i Ajaxom pokazali da se mogu nositi i sa najboljim ekipama svijeta. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

 

 

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti