Ministri sutra o pasošu za Bojana Skoku
Premijer Špirić (desno) i "njegovi" ministri, napokon, na potezu

Hoće li, konačno, deblokirati jačanje sporta

Ministri sutra o pasošu za Bojana Skoku

Bojan Skoko i ostali vrhunski sportisti koji čekaju skoro godinu na dobijanje državljanstva BiH, kako bi nastupali za našu zemlju, sutra (četvrtak, 5. februara) bi, konačno, mogli odahnuti?!

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Vijeće ministara na sutrašnjoj 75. sjednici, pod tačkom Dnevnog reda 31. razmatraće prijedlog novog Pravilnika o postupku prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine osoba koje se smatraju od naročite koristi za zemlju (član 13. Zakona), a kojeg je izradio Odbor za unutrašnju politiku.  

Usvojiti Pravilnik, pa dodijeliti državljanstva

Konkretno, članovi Vijeća ministara trebali bi usvojiti prijedlog Pravilnika. Za nadati se da će premijer Nikola Špirić i „njegovi“ ministari to i uraditi, te da će tako otkloniti sve blokade, ako ih je do sada uopšte i bilo, kako bi naš sport bio jači za nove vrhunske sportiste.
U centru pažnje bh. sportske javnosti svakako je „slučaj Skoko“. Ukoliko bi prijedlog Pravilnika „Špirić & Co.“ usvojili sutra, na nekoj od skorašnjih sjednica Vijeća ministara daroviti rukometaš, napokon, mogao bi dobiti državljanstvo BiH. Stekao bi tako pravo nastupa za naš nacionalni tim u narednim susretima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo „Austrija 2010“,  protiv Srbije 19. marta u Sarajevu, te četiri dana kasnije u Nišu.

Uslovi za dobijanje državljanstva BiH

Kako saznaje SportSport.ba, u novom prijedlogu Pravilnika za sticanje državljanstva BiH u oblasti sporta, da bi pojedii sportisti dobili naše državljanstvo, na osnovu članu 13. Zakona, trebaju biti nekadašnji reprezentativci svoje zemlje ili da su postigli značajan uspjeh na relevantnom međunarodnom takmičenju, ali i da su primjerenih godina starosti. Što se tiče sportskih radnika koji žele naš pasoš da bi ga i dobili morali su prošlosti postići značajan uspjeh na nekom od međunarodnih takmičenja u svojstvu selektora ili trenera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije