Mladost ima kapacitet da ostane u Premijer ligi

Analiza prvog dijela sezone

Mladost ima kapacitet da ostane u Premijer ligi

Nogometaši Mladosti iz mjesne zajednice Doboj kod Kaknja najljepša su sportska priča u BiH u posljednje vrijeme.

Mali klub iz malog mjesta, za pet godina je iz najnižeg ranga nogometa u našoj zemlji stigao do Premijer lige.

Da se ne žele zaustaviti na tome pokazali su u prvih 18. kola, gdje su osvojili 26 bodova, te se nalaze na osmoj poziciji, koja i naredne sezone garantuje igranje u Premijer ligi. Rezultat je svakako sjajan kada se uzme u obzir da je ekipa do 13.kola svoje domaće utakmice igrala na Kamberovića polju u Zenici, zbog rekonstrukcije svog stadiona u Doboju kod Kaknja. To je sigurno uticalo da novi član bh.elite nema koji bod više na svome kontu.

Mladost je u 18 odigranih kola zabilježila šest pobjeda, osam remija, te četiri poraza uz gol razliku 19:23, na domaćem terenu su u devet utakmica ostvarili skor od pet pobjeda, tri remija i jednim porazom gol razlika 14:9. U gostima su ostvarili jednu pobjedu, pet remija, te tri poraza uz gol razliku 5:14.

Kada su u pitanju nastupi igrača, jedino je golman Adnan Hadžić u svakoj utakmici u 18.kola oblačio dres Mladosti, Mirza Rizvanović i Haris Dilaver skupili su 16 nastupa, dok su Aladin Isaković i Arnel Delić nastupili u 15 nastupa.

Zanimljivo da je Mladost svoju prvu pobjedu ostvarila u šestom kolu, kada je u Zenici savladala Željezničar 2:1, golovima Harisa Dilavera. Nakon toga krenuli su sjajni rezultati ekipe iz Kaknja, koji su malo pokvareni nesretnim porazom u zadnjem kolu na domaćem terenu od ekipe Borca iz Banja Luke.

Ekipa Mladosti izborila je i nastup među osam najboljih ekipa u Kupu BiH, izabranici Ibre Rahimića u  1/16 finala bili su bolji od Čapljine 2:0, dok su u 1/8 finala u dvije utakmice ukupnim rezultatom 8:2 izbacili Slobodu iz Novog Grada.

Kada su u pitanju najbolji strijelci ekipe:

- Haris Dilaver 17 utakmica uz šest postignutih golova,

- Mirza Kovač 14 utakmica, četiri gola i četiri asistencije,

- Aldin Šišić, 16 utakmica uz tri gola,

- Mirza Rizvanović, 17 utakmica, jedan gol i tri asistencije, 

- Belmin Kobilica sedam utakmica i dva gola.

Na kraju kada se sumira čitava polusezona, može se kazati da je i više nego uspješna. Ekipa je pokazala kvalitet i da se ravnopravno može nositi sa najboljim ekipama u našoj državi. Pobjede nad Željezničarom, Sarajevom i Čelikom biće upisani zlatnim slovima u historiju ovoga kluba. Na proljeće Mladost ima prilično dobar raspored, a dosadašnjim radom uprave, stručnog štaba i igrača nema sumnje da će ovaj mali klub uspjeti da izbori opstanak u Premijer ligi. Naravno, kao što je najavio i šef struke Ibro Rahimić u zimskoj pauzi, biće potrebno angažovati par kvalitetnih igrača, budući da će na proljeće ekipa igrati na dva fronta.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U Doboju kod Kaknja, koji ima jedan lijepi stadion, koji će se uskoro još proširiti i modernizovati vjeruju da će i naredne sezone gledati najbolje ekipe u BiH, te da će nogometna bajka i sjajna priča iz malog mjesta trajati još dugo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.