Kakva je sudbina bh. nogometa: Klub potvrdio istupanje iz takmičenja

Problemi su očiti

Kakva je sudbina bh. nogometa: Klub potvrdio istupanje iz takmičenja

Samir Mlaćo

Budućnost mnogih bh. sportskih kolektiva je upitna.

Većina muče velike muke, a član Druge lige Sjever NK Mladost Malešići je potvrdio istupanje iz istog ranga takmičenja.

Odlučeno je to na Skupštini kluba.

Naveli su da je smanjen broj domaćih igrača, a da omladinski pogon odavno nije dao igrače za prvi tim.

Time je potreba za dovođenjem igrača sa strane sve veća, a novca nema.

"Poštovani navijači i simpatizeri NK Mladost Malešići, cijenjeni građani Malešića ovim putem vas obavještavamo da je Skupština NK Mladost Malešići na sastanku održanom 03.07.2023.godine donijela odluku o prekidu takmičenja seniorskog tima u Drugoj Federalnoj nogometnoj ligi grupa „Sjever“.

Razlozi za navedenu odluku su prije svega u činjenici da je znatno smanjen broj domaćih igrača (5 igrača), jer je došlo do smjene generacija te su se standardni prvotimci oprostili od aktivnog igranja a omladinski pogon dugo godina nije dao igrače za naš prvi tim, da su finansijski zahtjevi koje iziskuje takmičenje u ovom rangu znatno porasli (sezona košta preko 100.000,00 KM a u mogućnosti smo obezbijediti 60.000,00 KM od sponzora, MZ i Gradonačelnika), da je posjećenost na domaćim utakmicama ispod svakog minimuma.

Oglasi

Iako imamo jedan od najboljih terena u ovom rangu takmičenja skupa sa propratnom infrastrukturom to očito u ovom momentu nije bilo dovoljno da privučemo posjetioce i sponzore te igrati ovako finansijski zahtjevnu ligu sa 5 domaćih igrača i maksimalno 40-50 gledalaca je više nego poražavajuće.

U budućnosti rad kluba i finansijska ulaganja će se bazirati na omladinskim kategorijama i pokušaćemo rad sa njim podići na znatno viši nivo, kako bismo forsirali njihov pravilan razvoj i stvarali bazu igrača za naš klub, gdje bi okosnicu tima činili igrači iz omladinskog pogona.

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo svim sponzorima našeg kluba a pogotovo dugogodišnjem predsjedniku i sponzoru Muji Hasiću, svim našim igračima koji su branili boje našeg kluba, našim trenerima, osoblju kluba koje je bilo tu svakodnevno kao i onim vjernim navijačima koji su svaku utakmicu bili na Lukama", stoji u objavi NK Mladost Malešići.


Sudbinu Mladosti mogli bi doživjeti mnogi bh. klubovi u nižim rangovima. Novca je sve manje, ali i nogometaša. Tribine su gotovo prazne, sve više liči na igru za Savez, službena lica, itd.,...

Danas su moguće istupanje iz Prve lige FBiH najavili i iz NK Zvijezda te FK Goražde.

Oglasi

Federalni prvoligaš iz Gradačca vodi 'bitku za život', a situacija je sve teža i teža. U ovom trenutku realnije je da Zvijezdu nećemo gledati u novoj sezoni Prve lige FBiH.

Priprema nema ni na vidiku, mnogi su digli ruke od kluba koji je nastupao i u Premijer ligi, a u sezoni iza nas kvalitetno se pokazao kako u prvenstvu, tako i u Kupu BiH gdje je u dva meča poražen od sarajevskog Željezničara.

Prvi čovjek kluba Adi Šakić je odlučio nakon meča sa FK Mladost Doboj Kakanj podnijeti ostavku.

Kratko je sada u nezvaničnom razgovoru kazao da više nije predsjednik kluba i da je razočaran cjelokupnim dešavanjima. Ponajviše kaže žali zbog omladinskog pogona, jer je Zvijezda uvijek 'davala' sjajne nogometaše.

Jedan od članova Skupštine kluba otvoreno je govorio za SportSport.ba, ali nas zamolio da ostane anoniman. Ističe da u Gradačcu ima i političkih prepucavanja, a da na kraju ispašta 'samo' Zvijezda.

"Račun je u blokadi, igračima se duguje tri - četiri plate, kluba nema ni predsjednika. Radna grupa i predsjednik Skupštine išli su na dogovor pravnom licu koji potražuje novac zbog kojeg je blokiran račun kluba. Dogovora nema, prepucavaju se političke struje, a Zvijezda ispašta. Mi se nadamo da će doći do kompromisa i da će se pronaći zajednički jezik. Razmišlja se o istupanju iz lige, da se krene od najnižeg ranga, situacija je zaista alarmantna", kazao nam je.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

"Od osobe kojoj se duguje novac očekujemo odgovor, te se nadamo da će isti biti pozitivan. Vremena je naravno sve manje. Veliki broj igrača je otišao, ali opet imamo okosnicu. Ne možemo pričati sa igračima, ne znamo šta će biti. Cilj je da se odblokira račun, da prvo isplatimo te momke", dodao je naš sagovornik.

Većina federalnih prvoligaša je počela sa pripremama, a na Banja Ilidži sve miruje.

Top Komentari

MisterX
Druga liga FBiH je liga privatnika i uskoro ce prestati da postoji, kao i mnogi klubovi koji su clanovi ove lige...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi