)
Mogu li Jorgandžije pokriti Lavove?
Dva velika napadača jedan protiv drugog: Radamel Falcao protiv Fernanda Llorentea

Flijala protiv maternjeg kluba, Atletico protiv Athletica

Mogu li Jorgandžije pokriti Lavove?

Večeras će stadion Arena Naționala u Bukureštu, dom fudbalske reprezentacije Rumunije, biti poprište drugog najvećeg klupskog finala evropskog fudbala.

Finale Evropske lige igraće dva usko povezana kluba. Atletico Madrid biće nominalni domaćin najslavnijem baskijskom klubu, Athletic Bilbau. Biće to duel dva kluba koje usko veže istorija. 

 

Atletico nastao kao filijala Athletica

 

Naime, Atletico Madrid je osnovan 26. aprila 1903. godine kao podružnica ranije osnovanog Athletico Bilbaa. Tri studenta iz Baskije, koji su studirali u Madridu, osnovali su Atletico i dali mu ime po svom klubu, Athleticu. Madriđani su prvih godina svog postojanja nosili potpune iste dresove kakve i dan danas nosi Athletic, a kasnije su ih promijenili u sadašnje crveno-bijele, jer su ih izrađivali od ostataka iz fabrike jorgana. Zbog toga danas nose nadimak Jorgandžije.

 

Sudar dvije španske ekipe (iako u Bilbau i Baskiji sebe nikada ne zovu Špancima jer i nisu Španci) biće drugo uzastopno finale Evropske lige u kojem se sastaju dvije ekipe iz iste države, te deveto ukupno finale timova iz iste zemlje. Međutim, ovo će biti tek drugo špansko finale, nakon što je Sevilla 2007. godine savladala Espanyol. 

 

Po jedno finale

 

I Atletico i Athletic su do sada igrali po jedno finale ovog takmičenja. Madriđani su 2010. godine u finalu nakon produžetaka rezultatom 2:1 bili bolji od engleskog Fulhama, dok je Bilbao 1977. godine poražen od Juventusa zbog gola u gostima. Tada su se igrale dvije utakmice i bilo je 2:2, ali je Stara dama slavila zbog gola u gostima.

 

Ipak, Atletico i Athletic su se do sada sastali tri puta u finalima španskog Kupa Kralja, a uspješnija je baskijska ekipa, koja je u dva navrata bila bolja od "svog" kluba iz Madrida.

 

Veliki niz Madriđana i veliki skalpovi Bilbaa

 

Atletico Madrid se u Evropskoj ligi ove sezone nalazi u velikoj seriji. Nakon poraza od Udinesea 20. oktobra 2011. godine, Madriđani su nanizali čak 11 vezanih pobjeda u ovom takmičenju. 

 

Međutim, Athletic je na putu do finala imao znatno teže protivnike. Prvo je poražena moskovska Lokomotiva. Pred četom trenera Marcela Bielse oružje je morao položiti Sir Alex Ferguson i Manchester United, pa potom Schalke i na kraju Sporting iz Lisabona. 

 

Atletico je na putu do finala izbacio Lazio, Besiktas, Hannover i u polufinalu Valenciju. 

 

Gledajući posljednje rezultate u Primeri, u prednosti je Atletico. Međutim, Athletic ove sezone igra još jedno finale, Kupa Kralja protiv Barcelone, što znači da su Baski ulaskom u finale već izborili Evropsku ligi naredne sezone, pa je Bielsa odmarao svoje najbolje igrača u posljednjim susretima u Primeri. 

 

Bielsa ispred Simeonea

 

Gledajući trenersku klupu, Athletic je definitivno u prednosti. Marcelo Bielsa je jedan od najboljih trenera u Evropi uopšte, s čim se složio i trener Barcelone Pep Guardiola. S druge strane, na klupi Atletica je mladi i još nedokazani Diego Simeone, koji će imati velikih problema da taktički nadmudri iskusnog Argentinca sa druge strane.

 

Glavna snaga obje ekipe leži u vrhu napada. Kod Atletica to je čudesni Kolumbijac Radamel Falcao, dok će s druge strane stajati robusni reprezentativac Španije, Fernando Llorente (El Rey León), ove sezone jedan od najboljih napadača u Evropi. 

 

U posljednjih šest utakmica ove dvije ekipe u svim takmičenjima, rezultat je neriješen 3:3, a nijedna utakmica nije završila remijem. U Primeri je ove sezone Athletic na San Mamesu sa 3:0 savladao Atletico, dok je na Vicente Calderonu bilo 2:1 za Atletico.

 

Vjerovatni sastavi: 

 

Atletico (formacija 4-2-3-1): Courtois, Luis, Miranda, Godin, Juanfran, Suarez, Gabi, Turan, Diego, Adrian, Falcao.

 

Athletic (formacija 4-2-3-1): Iraizoz, Aurtenetxe, Martinez, Amorebieta, Iraola, Ander Herrera, Iturraspe, Muniain, Marcos, Susaeta, Llorente.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.