Mogu li Ronaldo i Iniesta skinuti Messija sa vrha?

Bliži se dodjela Zlatne lopte

Mogu li Ronaldo i Iniesta skinuti Messija sa vrha?

A. Haznadarević

Na svečanosti koja će biti održana u Cirihu 7. januara, jedan od trojice velikana: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ili Andres Iniesta, dobit će Zlatnu loptu - najveće priznanje koje u svijetu fudbala može dobiti jedan igrač za svoja dostignuća u prethodnoj godini.

Iako je prema mišljenju većine Argentinac u dresu Barcelone Lionel Messi prvi favorit za osvajanje ove nagrade, koju dodjeljuju ugledni francuski magazin L'Equipe i FIFA, i ukoliko nagrada pripadne bilo kome od dvojice protukandidata, neće biti nezasluženo.

 

Lionel Messi:

Fenomenalni Argentinac ovu sezonu  će pamtiti po obaranju rekorda Gerda Mullera starog četrdeset godina. Sa pogocima u susretu 15. kola Primere protiv Real Betisa, Messi je stigao do cifre od 86 golova u 2012. godini, što je za jedan pogodak više od velikog Mullera.

 

Međutim nije samo najveći broj pogodaka jedina preporuka za Zlatnu loptu. Messi je u martu 2012. godine sa svega 24 godine prestigao Cesara Rodrigueza na vječnoj listi, te postao tako najbolji strijelac Barcelone svih vremena.

 

Ne treba zaboraviti ni dostignuća čarobnog Argentinca kakvo je rekord u broju postignutih golova na jednom meču Lige prvaka. Naime, Messi je 7. marta 2012. godine postigao pet golova u susretu sa Bayer Leverkusenom, te još jednom zadivio cijeli fudbalski svijet.

 

Ipak, i pored odličnih partija Messijeva Barcelona nije uspjela odbraniti titulu Primere, kao ni Lige pravaka, te su se morali zadovoljiti naslovima Svjetskog klupskog prvenstva i manje važnom titulom Kupa kralja. I pored toga, prethodna sezona u Barceloni je proglašena neuspješnom.

 

 

Cristiano Ronaldo:

Sjajni Portugalac Cristiano Ronaldo, kojeg nazivaju i jedinim pravim konkurentom Leu Messiju, ekipu kraljevskog kluba je vodio do konačnog prekida Barcelonine dominacije. Tako je njegov Real Madrid osvojio Primeru nakon što je tri godine zaredom titula ostajala u glavnom gradu pokrajine Katalonije. 

 

Osim toga, Madriđani su na krilima Ronalda, Barceloni preoteli i titulu Super kupa, dok su sa druge strane baš kao i njihovi najveći rivali zaustavljen u polufinalu Lige prvaka. 

 

Ovaj genijalni dvadesetsedmogodišnjak je u prošloj sezoni bio ubjedljivo prvi strijelac svoje ekipe sa 66 pogodaka postignutih u svim takmičenjima, te je daleko najzaslužniji za osvojene naslove u prošloj sezoni.

 

Još krajem marta ove godine je ušao u top 10 strijelaca Real Madrida svih vremena, te je proglašen i najboljim strijelcem Kraljeva na gostujućim utakmicama u XXI vijeku.

 

Ne treba zaboraviti ni to da je na Evropskom prvenstvu igranom u Ukrajini i Posljskoj, sa svojim Portugalom zaustavljen tek u polufinalu od strane Španije, ito nakon boljeg izvođenja jedanesteraca. Ronaldo je ovo takmičenje završio sa tri gola na kontu.

 

 

Andres Iniesta:

Maestro sredine terena, i uz Xavija Hernandeza definitivno najzaslužnija osoba za sve uspjehe Barcelone i reprezentacije Španije, ali i samog Lionela Messija kao najboljeg strijelca Blaugrane.

 

Nije potrebno biti veliki fudbalski stručnjak da bi se shvatila važnost Inieste za klub i reprezentaciju, koja je upravo sa njim u kadru uspjela odbraniti titulu prvaka Evrope.

 

Igrač koji je u prethodnoj sezoni upisao sedamnaest asistencija i deset pogodaka u svim takmičenjima, skoro nikada ne griješi kada je u pitanju dodavanje lopte i genijalno kreiranje akcija, a upravo ga je to i prošle godine uvrstilo u uži krug kandidata za titulu Zlatne lopte.

 

Ove godine, bio je jedan od najzaslužnijih igrača u historijskom podvigu reprezentacije Španije i odbrani evropske titule, kao jednog od najprestižnijih fudbalskih uspjeha. Sve te činjenice bile su sasvim dovoljne da se ime Andresa Inieste i ovoga puta nađe na listi tri najbolja igrača svijeta.

 

 

Treneri, kapiteni, predstavnici FIFProa i sportski novinari će dati svoje glasove za jednog od trojice velikana, koji će 7. januara biti proglašen najboljim igračem svijeta, ali bilo da izaberu Messija, Ronalda ili Iniestu, jedno je sigurno, svaki od njih je na svoj način zaslužio nagradu i prava je šteta što će se morati izabrati samo jedno ime.

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.