Mogući rivali FK Sarajevo: Od bivših prvaka Evrope do klubova koji su doživjeli naglu ekspanziju

Bordo klub će igrati kvalifikacije za Ligu prvaka

Mogući rivali FK Sarajevo: Od bivših prvaka Evrope do klubova koji su doživjeli naglu ekspanziju

A. Čaušević

Iza navijača Sarajeva je najljepša noć u posljednjih nekoliko godina, po prvi put u klupskoj historiji osvojena je dupla kruna. 

Sasvim zasluženo u vitrine salona Svetozar Vujović stigli su trofeji namjenjeni osvajaču Premijer lige BiH i Kupa BiH. Bordo tim je tokom sezone bio najbolja ekipa te će pehari najkraće sljedećih godinu boraviti na pravom mjestu. 

Kao prvak BiH Sarajevo će igrati prvo pretkolo Lige prvaka, a na Koševo u junu mogu stići klubovi slavne prošlosti, ali oni i oni koji su posljednjih godina doživjeli naglu ekspanziju.

Od ranije je poznato da koeficijent 4.250 Bordo timu nije dovoljan da bude nositelj prilikom žrijeba što znači da nove prvake naše zemlje očekuje težak posao na startu evropskog puta. 

Tako bi na stadionu Asim Ferhatović Hase mogli gostovati bivši prvaci Evrope Celtic i Crvena zvezda, zatim Rosenborg koji je 90-ih godina bio redovan učesnik grupne faze Lige prvaka.

Sarajevska publika bi na našem najvećem stadionu mogla gledati i "najdugovječnijeg osvajača nekog", ekipu Bate Borisova koji je čak 13 puta u nizu prvak Bjelorusije.

Među potencijalnim rivalima su Astana (Kazahstan) i Qarabag (Azerbejdžan), klubovi koji su posljednjih godina doživjeli naglu ekspanziju, ali sigurno nisu atraktivan i poželjan protivnik, prvenstveno zbog geografske udaljenosti.

Od klubova iz regiona tu su Maribor (Slovenija) te Shkendija (Makedonija), klubovi s kojim Sarajevo definitivno može igrati, pod uslovom da se dovedu određena pojačanja.

Među poželjnim ekipama su sigurno Dudelange (Luksemburg) i The New Saints (Vels), dok se u grupu "nezgodnih" mogu svrstati Sheriff (Moldavija), Slovan Bratislava (Slovačka) i HJK Helsinki (Finska).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, definitvna lista mogućih rivala FK Sarajevo bit će poznata naredne sedmice nakon što se završe prvenstva u Bugarskoj, Armeniji i Poljskoj. 

Podsjećamo, u slučaju ispadanja u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Bordo tim svoj evropski put će nastaviti u kvalifikacijama za Evropa ligu, tj. prvak BiH ima zagarantovana četiri meča na eurosceni.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

struja
Samo ne Atalanta
2 16
Arnel925
Ne treba se zaboraviti da je termin ovi utakmica krajem juna gdje su se tek igraci u jacim ligama vratili sa odmora. Sto je vrlo povoljno za nas. U svakom slucaju da bi usli u grupnu fazu timovi kao Bate Borisov, Slovan, Rosenborg itd moraju se pobjediti.
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi