MOK traži dokaze protiv FIFA-e

MOK traži dokaze protiv FIFA-e

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) istražit će navode BBC-evog dokumentarca da je bivši FIFA-in dopredsjednik uzimao mito.

U dokumentarcu Issa Hayatou i druga dva člana izvršnog odbora FIFA-e optuženi su za uzimanje mita od bivše FIFA-ine marketinške agencije ISL između 1989. i 1999. godine, prenose mediji.

MOK, koji nema tolerancije kada je u pitanju korupcija, tražio je od BBC-a da proslijedi dokaze o istrazi.

Hayatou, dugogodišnji član MOK-a i predsjednik Afričke nogometne konfederacije, odbacuje optužbe. 

"Taj novac smo dobili od partnera koji su nam željeli pomoći u organiziranju 40. godišnjice Afričke nogometne konfederacije 1996. godine", izjavio je Hayatou.

FIFA je odbacila optužbe uz objašnjenje da su švicarske vlasti već istražile slučaj. U svojoj izjavi, FIFA je objasnila da su izvršne vlasti švicarskog kantona Zug provele detaljnu istragu te da nijedan FIFA-in dužnosnik nije optužen, nakon čega je slučaj zaključen.

Optuženi dužnosnici sutra će ipak glasati za domaćinstva svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.