"Morate me dovesti ako želite da budete prvaci"

Suarez skautima Gronigena 2006. godine

"Morate me dovesti ako želite da budete prvaci"

Edmir Škorić

Luis Suarez je 2006. godine završio u holandskom Groningenu.

Tada urguvajski talentovani napadač stigao je u Groningen 2006. godine, a za ovaj klub je zabio 10 golova na 29 mečeva i ubzro otišao u Ajax, a nekoliko sezona kasnije i u Liverpool. Danas je napadač Barcelone i svakako ponajbolji golgeter na svijetu.

"Otišao sam u Urugvaj s Henkom zbog drugog igrača. Ali kad ste tamo, također pokušavate uočiti još nekoga. Imali smo malo vremena i nikad ne znate koga još možete naći", ispričao je bivši skaut Groningena Henk Veldmate, koji danas radi u Ajaxu.

Veldmate je sa sportskim direktorom Groningena prisustvovao meču Nacionala za koji je igrao Suarez.

"Ušutkali smo se. Ne zbog toga što je igrao dobro nego zbog njegove hrabrosti i osobnosti. Prošao je trojicu ili četvoricu i postigao sjajan gol i odmah smo ga htjeli", kazao je Veldmate, dodavši:

"Možete da očekujete malo nervoze od dječaka u toj dobi, ali on to uopće nije imao. Pitao sam ga je li nekada čuo za Groningen, a on mi je odgovorio da nije, čak ni za Holandiju. Onda mi je rekao da ako želimo biti prvaci, moramo ga dovesti".

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Groningen nije bio prvak, ali Suarez jeste i to sa nekoliko klubova u godinama koje slijede.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi