Mostar i Banja Luka u centru pažnje

Premijer liga, 18. kolo

Mostar i Banja Luka u centru pažnje

Adnan Beganović

Danas i sutra na rasporedu su utakmice 18. kola Premijer lige, a derbi će biti odigran u Banja Luci gdje domaći Borac dočekuje Široki Brijeg.

Obje momčadi u ovaj duel ulaze uzdrmane i sa novim trenerima. Borcu je pobjeda potrebna kako bi ostao u igri sa izlazak na evropsku scenu, dok s druge strane Širokobriježani nemaju pravo na kiks ukoliko žele zadržati kakve - takve izgleda za titulu.

"Imamo kvalitet i uspio sam upoznati igrački kadar, a znam da je Široki Brijeg odlična ekipa, međutim mene samo zanima to kako ćemo mi da odigramo ovaj meč. Sve je u našim rukama i siguran sam da će na tribinama biti dosta navijača i moramo da pobjedimo i zbog njih", istakao je novi trener Borca Slaviša Božičić.

U Mostaru će sutra snage odmjeriti stari rivali Velež i Sarajevo. Rođeni, koje s klupe predvodi nekadašnji bh. reprezentativac i trener Sarajeva, Mirza Varešanović, u ovaj duel ulaze sa mnogo boljim raspoloženjem, a u Mostaru su uvjereni da mogu savladati bordo momčad.

"Igramo dobro u zadnje vrijeme, ali nema sumnje da će ovo biti jako teška utakmica. Sarajevo je malo uzdrmano tim porazom na Koševu od GOŠK-a, ali to nas ne zanima, odigrat ćemo najbolje što možemo i vjerujemo u pobjedu", uoči meča istakao je fudbaler Veleža, koji je nosio i dres Sarajeva, Haris Handžić.

S druge strane i u Sarajevu najavljuju pobjedu i upravo u Mostaru se bordo momci žele iskupiti za nedavni sramotni poraz od GOŠK-a.

"Utakmica s GOŠK-om pala bi u drugi plan ukoliko bi ostvarili dobar rezultat protiv Veleža. Među igračima vlada jedna dobra atmosfera, siguran sam da u Mostar idemo napraviti jedan dobar rezultat i mislim da smo kvalitetniji i da možemo do sva tri boda", rekao je Ivan Sesar uoči utakmice u Mostaru.

Aktuelni lider Željezničar na Grbavici će dočekati Travnik, momčad koja je uz Široki Brijeg jedina izabranicima Amara Osima nanijela poraz u dosadašnjem dijelu prvenstva. Plavi su veliki favoriti, a menadžer Amar Osim zadovoljio bi se i minimalnom pobjedom.

"Danas nam je bitna samo pobjeda, sve ostalo je manje važno. Nikakva osveta, dugovi i slične stvari, koje se spominju pred duel s Travnika, nas ne zanimaju. Euforija vlada, spominje se opet pobjeda od pet-šest razlike, pune tribine, ali ponavljam - sve je to manje bitno. Samo nas tri boda zanimaju", istakao je Osim, dok iz redova Vezira najavljuju borbu do posljednjeg sudijskog zvižduka.

"Po mom mišljenju sutra igramo sa najboljom ekipom u ligi. Mi ćemo dati sve od sebe kako bi pružili što bolji otpor Željezničaru i učinit ćemo sve da dođemo do pozitivnog rezultata", govori Adnan Hodžić, član stručnog štaba premijerligaša iz Travnika.

U Tuzli će domaća Sloboda, koja se nalazi u velikim finansijskim problemima, dočekati Leotar. Utakmica je od velike važnosti za obje momčadi, a pobjednik će u nastavak sezone sasvim sigurno ući dosta rasterećenije.

Čelik će na Bilinom polju dočekati Slaviju. I u ovom duelu obje momčadi će s klupa predvoditi novi treneri, a Slavija ukoliko izgubi polako može početi spremati kofere za put u niži rang.

Veoma zanimljivu i važnu utakmicu u borbi za sami vrh u Sarajevu će odigrati Olimpic i Zrinjski. Vukovi još uvijek nisu odustali od Evrope, no samo pobjeda ih ostavlja u igri za mjesta koja obezbjeđuju izlazak na evropsku scenu. Plemići su kiksali u prošlom kolu na svom terenu i sigurno će već danas pokušati nadoknaditi izgubljene bodove iz duela sa Čelikom.

U Gradačcu će domaća Zvijezda dočekati Rudar, koji je u prva dva kola proljetnog dijela prvenstva doživio isto toliko poraza. Premijerligaš iz Gradačca u nastavku sezone igra izvanredno i u ovaj duel ulazi kao favorit.

U Gabeli će GOŠK snage odmjeriti sa Kozarom. Izabranici Borisa Gavrana eventualnom pobjedom nad Kozarom zaplovili bi ka mirnijim vodama i sigurno će učiti sve kako bi potvrdili "tricu" s Koševa. S druge strane Kozara se nalazi u velikim problemima, već polako zaostaje za sigurnom zonom, a ukoliko danas izgubi, uz Slaviju će biti najozbiljniji kandidat za napuštanje društva najboljih.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.