Možda su i najbolji na svijetu, ali su čvrsto rekli "ne" Superligi

Poznati su i razlozi

Možda su i najbolji na svijetu, ali su čvrsto rekli "ne" Superligi

A. Čaušević

Fudbalski rat je počeo formiranjem Superlige koja će zauvijek promijeniti najpopularniji sport današnjice. 

Ukupno 12 klubova se odlučilo da započne s novim projektom koji će donijeti ogromnu zaradu, ali i uništiti fudbalsku tradiciju koja se gajila proteklih decenija.

Među "buntovnicima" nema dvije ekipe koje su u ovom trenutku možda i najbolje na svijetu. PSG-a i Bayerna, prošlosezonskih finalista Lige prvaka i timova koji su proteklih sedmica odigrali dva spektakularna četvrtfinalna duela.

The Athletic je naveo razloge zašto je PSG čvrsto rekao "ne". Kao primarni razlog naveli su da bi pristanak bio manjak poštovanja prema ostalim klubovima.

PSG je jedan od timova koji radi na novom formatu Lige prvaka i odlučio je da ostane vjeran UEFA-inoj tradiciji jer će timovi s manjim budžeima kao što su Ajax, Atalanta i Leicester City moći da se bore sa najjačim.

Ovaj potez će donijeti i ekonomski rizik jer npr na Park prinčeva više neće dolaziti Barcelona, Real Madrid ili Manchester City, dok će biti teško i zadržati zvijezde poput Neymara i Kyliana Mbappea.

Oglasi

Inače, Nasser Al-Khealiffi je od 2019. godine i član Izvršnog odbora UEFA-e te je Superliga ide protiv organa kojem pripada. Razlog za vjeronost UEFA- i FIFA-i je svakako i činjenica da će Katar 2022. godine organizvoti Svjetsko prvenstvo.

Podsjećanja radi, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće.

Ukupno 20 klubova će biti podijeljeno u dvije grupe od po deset ekipa. Nakon grupne faze tri provoplasirane ekipe idu direktno u četvrtfinale.

Četvrti i peti iz svake grupe će igrati play-off za četvrtfinale. Nakon što se saznaju svi četvrtfinalisti igrat će se polufinale, pa finale na neutralnom terenu.

Za prvog predsjednika Superlige izabran je čelni čovjek Real Madrida Florentino Perez, dok su njegovi zamjenici Andrea Agnelli iz Juventusa te Joel Glazer iz Manchester United.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hordas1987
Da ovaj predsjednik PSG nije član UEFE i da se svjetsko prvenstvo neće održati u njegovoj zemlji,on bi prvi potpisao ovu Superligu,ovako ne smije jer bi izgubio sve hahahah
5 2
Velez1922Inter1908
Interov sam navijac,al ****s bilo kakvo takmicenje bez Bajerna
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi