Može li Zrinjski preko Slovana?
Branislav Obžera je jedan od nositelja igre Slovana

FK Slovan Bratislava

Može li Zrinjski preko Slovana?

Ostalo je manje od sedam dana do prve utakmice Zrinjskog protiv prvaka Slovačke Slovana iz Bratislave u okviru 2. pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka. Vrijeme je da se počne razmišljati o Slovacima, iako znamo da Dragan Jović već uveliko misli samo o njima. U narednih nekoliko redova pokušaćemo malo bliže predstaviti najveći slovački klub.

Iako su prve reakcije na ždrijeb naših klubova u Eurokupovima bile dosta pozitivne, činjenica je da osim Širokog Brijega ni jedan naš klub nije imao sreće prilikom ždrijeba. Prve reakcije su vjerovatno bile rezultat naših dugogodišnjih stereotipa o svima onima koji ne dolaze iz liga petice, pa smo Zrinjskog odmah proglasili za favorita protiv Slovana iz Bratislave.

Ipak, realnost je nešto drukčija. Slovan Bratislava dolazi iz potpuno sređene države, iz potpuno sređenog nogometnog saveza i sistema gdje se u svakom momentu zna šta ko treba da radi. Slovačka liga je jača od naše, tu nema dileme, pa oni kupuju naše najbolje igrače poput Admira Vladavića ili Mislava Karoglana, mi nismo njihovog nijednog reprezentativca doveli u Zrinjski, Želju ili Sarajevo.

FK Slovan Bratislava je sređen klub koji je još u maju nakon osvojene titule prvaka Slovačke znao s kojim će sastavom krenuti u naredno prvenstvo i kvalifikacije za ligu prvaka, oni nisu čekali ime protivnika i da vide ko će im otići iz kluba pa da dovode pojačanja. To je klub koji ima razvijen skauting za praćenje mladih igrača širom Slovačke, imaju izuzetno kvalitetnu omladinsku školu koja je godinama izbacala talente koji su nosili igru nekadašnje Čehoslovačke, a danas Slovačke.

Prvo ime kluba danas je sportski direktor John Švehlik koji radi 24 sata na dan sve u želji da njegovim igračima ne fali ništa. On je jedna od igračkih legendi kluba, bio je član šampionske generacije Čehoslovačke koja je u Beogradu 1976. godine osvojila titulu prvaka Europe. Glavni trener je češki stručnjak Dušan Uhrin, čovjek koji je Češku Republiku doveo do drugog mjesta na EP u Engleskoj 1996. godine, a u karijeri ima veliko iskustvo u vođenju mnogih klubova iz Češke i Slovačke, a radio je i u Izraelu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji....

Slovan je osnovan 3. maja 1919. godine, i uz praške klubove Spartu i Slaviju najveći je klub bivše Čehoslovačke. Jedini je klub iz ove bivše države koji je osvojio jedan europski kup. Bilo je to 1969. godine kada su u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova savladali veliku Barcelonu sa 3:2.

U svojoj dugogodišnjoj i bogatoj klupskoj povijesti bili su prvaci Čehoslovačke 8 puta, 2 puta su bili amaterski prvaci, dok su prvaci Slovačke bili 9 puta, a prije ovogodišnje titule zadnju su uzeli još prije deset godina. Nacionalni kup su osvajali 15 puta, 10 puta slovački i 5 puta čehoslovački. Super kup su osvajali 4 puta. Dva najveća igrača koja su nosila plavo-bijeli dres Slovana su Jan Popluhar koji je proglašen najboljim igračem Slovačke u historiji, te Peter Dubovsky prvi igrač iz Slovačke koji je nosio dres slavnog Real Madrida.

Današnji tim Slovana sastavljen je većinom od igrača poniklih u domaćoj školi pojačan s dva igrača iz Brazila Diogom Peresom i Juliom Cesarom. Najbolji igrač prošle sezone po izboru navijača je ofanzivni veznjak Samuel Slovački koji ima nevjerovatnu tehniku i odličan pregled igre. Pored njega prve zvijezde kluba, ako se uopće mogu tako nazvati, su odlični desni vezni Branislav Obžera, srednji vezni reprezentativac Lubomir Meszaros, te odlični Joseph Valachovič koji ima nevjerovatan osjećaj za gol.

Ipak, Zrinjski se ne treba predavati. Imaju oni i svojih mana. Po mnogim slovačkim novinarima najslabija karika u lancu Uhrinove momčadi je mladi i neiskusni štoper Martin Snaša. Igraju uglavnom u modernom sistemu 4-4-2, ali se vrlo brzo prebacaju u 4-3-3 ako rezultat krene po zlu. Nadajmo se daće u Mostaru morati koristiti ovu drugu varijantu. Igraju na modernom stadionu Tehelne Polje koji ima kapacitet od 30.000 sjedećih mjesta, ali je vrlo rijetko popunjen u domaćem prvenstvu.

U Slovanu su apsolutno sigurni u svoj prolaz, a čak 86% navijača u anketi na zvaničnoj stranici kluba misli da će preskočiti prepreku zvanu  Zrinjski i plasirati se u naredno kolo. Slovački klupski nogomet je u posljednjih deset godina imao dva predstavnika u grupnoj fazi lige prvaka što je još jedan pokazatelj da su njihovi klubovi u ovom trenutku ispred naših. U sezoni 1998/1999 član Lige prvaka bile su Košice, dok je prije tri sezone Artmedia Petržalka napravila veliku senzaciju ušavši u najjače klupsko takmičenje izbacivši Celtic i beogradski Partizan.

Slovan jeste favorit, ali Zrinjski može napraviti iznenađenje, iako će biti jako teško. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da su Slovaci najjači u sredini terena, upravo tamo gdje su Mostarci najslabiji. Ipak, uz podršku prepunog stadiona Pod Bijelim Brijegom Zrinjski može do pobjede. Sretno momci.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.