Generacija koju smo morali više iskoristiti: Bešić prije devet godina zabio gol karijere na Koševu

Zmajići su tada deklasirali Grke

Generacija koju smo morali više iskoristiti: Bešić prije devet godina zabio gol karijere na Koševu

E. Čaušević

Muhamed Bešić ljetos se vratio u Ferencvaroš gdje će pokušati da se vrati u pravu formu nakon što se prethodnih sezona nije naigrao u Evertonu.

Bešić je godinama bio jedna od najvažnijih karika u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ali nakon što je u Evertonu mečeve posmatrao većinom s tribina izgubio je i mjesto u bh. selekciji.

Ljetos je bh. fudbaler napustio Everton nakon što mu je istekao ugovor i odlučio je da se vrati u Mađarsku gdje je prije odlaska na Otok igrao s dosta uspjeha.

Bešić je potpisao ugovor s ekipom Ferencvaroša i lagano se vraća u formu. Već je odigrao nekoliko zapaženih mečeva i pokazao je da na terenu ima itekako šta da još uvijek pruži.

Sigurno je da Bešić želi i da se vrati u reprezentaciju BiH gdje bi bio od velikog značaja i bit će zanimljivo vidjeti da li će ovaj veznjak naredne godine uspjeti da ostvari taj cilj.

Bešić je u dresu bh. reprezentacije znao da oduševi fudbalsku javnost svojim igrama, a to se posebno odnosi na Mundijal iz 2014. godine kada je briljirao na meču protiv Argentine gdje je imao zadatak da čuva Lionela Messija.

Oglasi

Upravo taj Mundijal ga je vinuo u zvijezde i ubrzo nakon toga potpisao je za Everton. U dresu bh. reprezentacije igrao je na mnogim pozicijama i pokazao je da mu to nije problem.

U defanzivi je igrao skoro sve što je mogao, a u zadnje vrijeme najviše je bio na poziciji zadnjeg veznog. No, u mladoj reprezentaciji je bio čak i ofanzivniji što je itekako znao da iskoristi.

Bešić je za Zmajiće odigrao deset utakmica i zabio je dva gola, a jedan se posebno pamti i danas. Riječ je o golu protiv selekcije Grčke kada je naša mlada selekcija na Koševu razbila ovu reprezentaciju sa 4:0.

To je bio meč kvalifikacija za EP, a Zmajići su deklasirali Grke i dovoljno je reći da je nakon samo 15 minuta utakmice rezultat bio 3:0 za naš tim.

Treći gol zabio je upravo Bešić koji je s 20-tak metara fantastičnim volej udarcem pogodio mrežu Grčke, a mnogi smatraju da je to i dalje najljepši gol koji je Bešić zabio u svojoj karijeri.

Tada je naša mlada reprezentacija imala zaista sjajnu generaciju i neki od igrača su uspjeli da ostave trag i u A selekciji. Selektor je bio Vlado Jagodić, a u ekipi su, između ostalih, bili Nemanja Bilbija, Milan Đurić, Miroslav Stevanović, Edin Višća...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U ovom meču naš tim je poveo golom Bilbije već u osmoj minuti, a isti igrač je samo tri minute kasnije zabio gol za 2:0. Pored Bešića u listu strijelaca upisao se i Đurić koji je postavio konačnih 4:0 nakon samo 17 minuta igre.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti