Boj bije srce u junaka
Gdje god je radio uspijevao je prenijeti "ratnički duh" na svoje izabranike. Ilustracija: F Bešlagić, SportSport.ba

Mulalić je na izabranike prenio ratnički duh

Boj bije srce u junaka

Adnan Beganović

Derbi je takva utakmica da individualni kvalitet ili položaj na tabeli ništa ne govore. Rečenica je koju na cijelom svijetu izgovaraju treneri uoči derbi susreta.

I upravo se tačnost ove rečenice mogla vidjeti i na večerašnjem duelu vječitih sarajevskih rivala. S jedne strane Sarajevo, ruku na srce, s glave na glavu igrački kvalitetnije i s mnogo boljom situacijom u samom klubu i s druge strane Željezničar, igrački inferiorniji i s mnogo finansijskih problema. Bez obzira što se igralo na Grbavici, gosti su od strane fudbalskih stručnjaka proglašeni favoritima.

Ali, Plave je ovaj put s klupe predvodio Edis Mulalić, čovjek čiji trenerski moto je "borba do posljednje kapi krvi" i koji je u kojem god klubu je radio, uspijevao prenijeti to na svoje izabranike. Vidjelo se već u Mostaru kada je Željezničar izgubio od Veleža, da Mulalić polako slaže kockice, onako kako on želi.

"Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka", citat je koji opisuje dešavanja na večerašnjem duelu. Od prvog sudijskog zvižduka moglo se primjetiti da su izabranici Edisa Mulalića mnogo "našpanovaniji" ušli u susret. "Grizli su kao psi", svaka ničija lopta bila je njihova, a igrači Sarajeva nisu niti u jednom momentu imali "slobodu" na terenu.

I upravo zahvaljujući tom "ratničkom duhu" na terenu su mnogo bolje izgledali. Prvih 45 minuta su sasvim sigurno ono što Mulalić očekuje od svojih izabranika, a kada se sve sabere i oduzme, tokom svih 90 minuta Plavi su držali konce igre u svojim rukama. 

Sarajevo je djelovalo kao ekipa koja ne zna šta hoće, čiji igrači, bar tako se stekao dojam, nisu shvatili da igraju derbi, a kada je Dupovac zbog udaranja Semira Štilića pri vodstvu Željezničara isključen, bilo je jasno da će bodovi ostati na Grbavici.

U drugom dijelu pri vodstvu i sa igračem više, osim tog ratničkog duha, izabranici Edisa Mulalića su pokazali i mnogo taktičke zrelosti. Bez jurnjave, znali su šta hoće. Poprilično dobro su zatvorili prilaze svom golu, čekali su svoju priliku i dočekali su je pred sami kraj meča. Iskusni Ermin Zec, majstorski je pogodio za potvrdu pobjede.

Mulalića "hvatalo srce", Vasoski upozoravao na prekide

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Emocije se nekada moraju ostaviti po strani da pripremiš utakmicu kako treba. Mislim da smo trebali ranije zatvoriti utakmicu, morali smo nešto biti mirniji u drugom dijelu, ali dobro je, ne treba se pobjedi gledati u zube. Gledali smo obje utakmice Sarajeva i nismo mogli vidjeti kako izgledaju kada im se izađe visoko. Možda je glupo to reći, ali tako je", rekao je Mulalić nakon meča.

Imali smo i mali eksperiment sa Hodžićem, vidjeli smo koliko može na treninzima, pa smo ga i zbog pravila zaštićenog godišta stavili na neprirodnu poziciju. No, vidjeli ste kako je odigrao, kako se borio. Momci su dali posljednji atom snage, no opet kažem, mogli smo možda ranije riješiti posao pa da ni nas trener 'ne hvata srce" tamo sa strane", između ostalog je dodao strateg Željezničara.

"Nakon početne nervoze uspostavili smo neku igru, imali smo stopostotnu šansu preko Varešanovića i onda primimo gol nakon prekida. Upozoravao sam na prekide, pogotovo u derbi susretima mogu biti ključni. Imali smo neke prilike u drugom dijelu, nije to bilo loše, osim što smo primili taj drugi gol", istakao je trener Sarajeva, Aleksandar Vasoski nakon meča.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ekspert
Željo stvarno igra dobro ove 2 utakmice. Ali Mulalić je seljak i sirovina kakvu svijet vidio nije.
10 33
Mingiling
Dobilo po labrnji od 3 covjeka i jos primili dvicu....gahahahha...ovi divovi su komedija....hoools pjanke son fon pen i ostali indijanci na industrijskom kisiku....LOOOOOOOL
24 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi