Muniainov gol presudio Ibričićevom Lokomotivu

EL: Twente ovjerio plasman u naredni krug

Muniainov gol presudio Ibričićevom Lokomotivu

Nogometaši Athletic Bilbaoa su pobjedom nad moskovskim Lokomotivom izborili plasman u osminu finala Evropske lige, a bh. reprezentativac Senijad Ibričić nije bio u konkurenciji za ovaj meč. Twente je sa ukupnih 2:0 ovjerio plasman u naredni krug.

Stadion San Mames dočekao je momčadi Athletic Bilbaoa i Lokomotiva. Gostima iz Rusije bio je dovoljan i remi, obzirom da su u prvom susretu slavili sa 2:1. Prvo poluvrijeme proteklo je u napadima Baskijaca, ali odbrana Lokomotiva uradila je odličan posao.

Jedinu ozbiljniju priliku bilježimo već na samom startu kada je Andoni Iraola izašao sam na Guilhermea, ali njegov šut odlazi pored gola. Na isteku 45. minute pokušao je i Felipe Caicedo, međutim bezuspješno.

 

U nastavku su domaći zaigrali ozbiljnije, a činilo se da će ih omesti nepromišljen potez Fernanda Amorebiete. Naime, španski internacionalac srušio je Romana Šiškina sa leđa u 62. minuti i tako zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton. No, samo dva minuta kasnije supertalentovani Iker Muniain donosi prednost desetkovanim domaćinima.

 

Íñigo Pérez izvodi korner sa lijeve strane, lopta dolazi do Fernanda Llorentea koji je prosljeđuje Ikeru Munianu, a potonji sa nekoliko metara pogađa mrežu Moskovljana. Bio je to mlađahnom Munianu peti gol na osamnaestoj utakmici u evropskim takmičenjima, a zanimljivo je da je on i najmlađi igrač koji je ikada u Evropi nastupio za Baskijce, a pri tome još i postigao pogodak.  

 

 

Lokomotiv ni sa igračem više nije uspio ozbiljnije priprijetiti Gorki Iraizozu, tako da je nakon posljednjeg sudijskog zvižduka na San Mamesu zavladalo veliko slavlje. Bosanskohercegovački reprezentativac, Senijad Ibričić, nije bio u konkurenciji za ovaj meč.

 

Holandski Twente uspio je po drugi put savladati momčad Steaue iz Bukurešta i tako ovjeriti plasman u naredni krug. Jedini pogodak viđen je u 29. minuti. Golman ekipe iz Bukurešta, Ciprian Tătăruşanu, napravio je veliku grešku, lopta se odbila do Nacera Chadlija koji je posprema u praznu mrežu. 

 

 

Gosti su se u tom trenutku našli pred nemogućom misijom, jer su im za prolaz dalje trebala još tri gola. Twente je mirno priveo utakmicu kraju i tako se plasirao u osminu finala.

 

Evropska liga, uzvratne utakmice 1/16 finala: 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Twente - Steaua 1:0 (Chadli 28)

Athletic Bilbao - Lokomotiv Moskva 1:0 (Muniain 62)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.