Muratović na Ibričića

1. kolo Evropske lige

Muratović na Ibričića

Danas počinje takmičenje po grupama Evropske lige i u dvoboje za 24 mjesta koja vode u sljedeću rundu kreće 48 timova.

Ukupno 8 igrača iz Bosne i Hercegovine će nastupati u Evropskoj ligi, a već prvo kolo donosi duel Sturma iz Graza čiji dres nose Samir Muratović i Haris Bukva i moskovske Lokomotive u čijim redovima je Senijad Ibričić. Sturm je protiv ruskih timova do sad odigrao četiri utakmice sa skorom od po jedne pobjede i remija i dva poraza dok Lokomotiva protiv austrijskih sastava ima tri trijumfa i po dva remija i poraza. Sturm je u posljednjih pet mečeva u evro kupovima ostvario samo jednu pobjedu (Zestafoni 1:0) dok su prije dvije sezone u grupi imali kao domaćini jednu pobjedu i dva poraza. Lokomotiva je tri od posljednja četiri meča u Evropi okončala rezultatom 1:1 (uz pobjedu nad Trnavom 2:0) dok su kao gosti tri od četiri meča takođe odigrali 1:1. Ovaj susret se igra u okviru grupe J u kojoj se još sastaju Anderlecht - AEK, a zanimljivo je da je Ibričić prošle sezone kao član Hajduka igrao upravo protiv ovih rivala.


Senad Lulić sa Laziom dočekuje rumunski Vaslui koji je do sad na osam gostovanja u evropskim kupovima pobijedio samo jednom i to Metalurgs 2008. sa 2:0 uz dva remija i pet poraza. Zanimljivo je i da su rumunski timovi na poslednja 24 gostovanja u Italiji samo jednom pobijedili i to Cluj koji je 2008. savladao Romu sa 2:1. Trener domaćih Edoardo Reja je u evropskim kupovima debitovao tek 1998. na klupi Napolia i u četiri meča kad je vodio timove na italijanskom tlu ima isto toliko pobjeda uz gol razliku 15:2.


Asmir Begović u Stokeu i Haris Medunjanin u Maccabiu su u istoj grupi, ali neće u prvom kolu igrati jedan protiv drugog. Stoke će imati jako tešku utakmicu u Kiewu protiv Dynama koji nije izgubio posljednjih 14 mečeva kao domaćin u Kupu UEFA i Evropskoj ligi (šest pobjeda i osam remija). Dynamo u 20 susreta protiv engleskih timova ima 4 pobjede, 5 remija i 11 poraza, a ako gledamo pet posljednjih u Kiewu protiv Engleza skor je 3-1-1. Stouk je ove sezone u Evropskoj ligi ostvario sve četiri pobjede (Hajduk i Thun) i ovo im je treće učešće u Evropi (prvo nakon 37 godina), a izgubili su samo jedan meč i to od Kaiserslauterna 1972.

Maccabi gostuje Besiktasu koji je do sad samo jednom igrao protiv Izrealaca i to Hapoel Haife 1999. kad su ispali u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Maccabi je do sad igrao protiv Fenerbacea i Kayseria od turskih klubova i u ta četiri susreta su dva puta remizirali i isto toliko puta su poraženi. Maccabi je na posljednjih 12 gostovanja samo jednom pobijedio i to na žalost Željezničar u Sarajevu sa 2:0.


Krešimir Kordić, bivši napadač Zrinjskog sa svojim Slovanom iz Bratislave je već napravio podvig plasmanom u Evropsku ligu jer su iznenadili Romu, a sad im je protivnik Bilbao koji vodi Marcelo Bielsa. Slovan je bez poraza kao domaćin u evropskim kupovima od jula 2009, a protiv španskih klubova imaju skor 1-2-2. Slovan je drugi slovački tim koji je u grupnoj fazi ovog takmičenja nakon Žiline u sezoni 2008/2009.


Gordan Bunoza i njegova Wisla dočekuju danski Odenze koji je i prošle sezone igrao u Evropskoj ligi. U 25 duela poljskih i danskih timova skor je 11-6-8, a zanimljivo da je u 11 duela na tlu Poljske timovi iz Danske imaju samo jedna trijumf i to Arhus protiv Stala daleke 1979. Wisla je kao domaćin izgubila samo jedan meč u Evropi od posljednjih deset i to prošle godine od Qarabag Agdama sa 1:0.


Od ostallih mečeva treba istaći duele Udinese - Rennes, Atletico - Celtic, PAOK - Tottenham, Hannover - Standard, PSG - Salzburg, Steaua - Schalke i Fulham - Twente. Svakako najprijatnije iznenađenje su izraelski timovi kojih je čak troje, a debitanti u grupnoj fazi su Schamrok Rovers, Worskla, AEK Larnaca, Vaslui, Stoke, Hannover, Birmingham, Malme i Slovan dok je Maribor nekad igrao u Ligi prvaka, ali debituje u Evropskoj ligi kao i Legia.

Raspored utakmica
Grupa A: PAOK - Tottenham, Schamrock Rovers - Rubin
Grupa B: Hannover - Standard, Fc Kopenhagen - Worskla
Grupa C: Hapoel Tel Aviv - Rapid Bukurešt, PSV - Legia
Grupa D: Zurich - Sporting, Lazio - Vaslui
Grupa E: Dynamo Kiew - Stoke, Besiktas - Maccabi Tel Aviv
Grupa F: Slovan - Bilbao, PSG - Red Bull Salzburg
Grupa G: Austria - Metalist, AZ - Malme
Grupa H: Birmingham - Braga, Brugge - Maribor
Grupa I: Udinese - Rennes, Atletico - Celtic
Grupa J: Steaua - Schalke 04, Maccabi Haifa - AEK Larnaca
Grupa K: Fulham - Twente, Wisla - Odense
Grupa L: Anderlecht - AEK, Sturm - Lokomotiva Moskva

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.