Na današnji dan prije tri godine navijačima Željezničara srce je htjelo da iskoči od sreće

Stadion Grbavica od tada nije isti

Na današnji dan prije tri godine navijačima Željezničara srce je htjelo da iskoči od sreće

A. Čaušević

Stadion Grbavica je jedan od simbola grada Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine. Ovaj stadion je za sada već skoro 70 godina pretrpio dosta promjena, jedna od značajnijih se desila na današnji dan 2017. godine.  

Prvi put na Grbavici se lopta zakotrljala u septembru 1953. godine, prvo renoviranje izvršeno je 1970. godine, u dugoj polovini 80-ih godina izgrađena je sjeverna tribina. Tokom agresije stadionu je nanešena velika šteta, tada je zapadna tribina potpuno spaljena.

Postepeno se popularna Dolina ćupova počela dizati iz pepela, u aprilu 2009. godine nakon 18 godina prvi put su se upalili reflektori, a na današnji dan prije tri godine ispunjena je želja svim navijačima Željezničara.

Otvorena je novoizgrađena istočna tribina, povećan je kapacitet stadiona na 13.499 sjedećih mjesta, a zatim je dobijena i dozvola za međunarodne utakmice. U nezaboravnoj atmosferi navijačima Željezničara tog dana srce je htjelo da iskoči od sreće.

Tada je na Grbavici gostovala Sloboda, a Plavi su u fantastičnom meču sa šest golova i punim tribinama odnijeli pobjedu rezultatom 4:2. O bakljadi navijača Željezničara s tog meča se i dalje priča.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Od tada do danas postavljen je novi teren po najsavremenijim standardima, istočna tribina je dobila i krov, pa se s pravom može reći da stadion Grbavica postepeno poprima konture modernog evropskog stadion.

U međuvremenu Željezničar je u odigrao niz evropskih mečeva na novoj Grbavici, a u nekoliko navrata Željin dom je bio i domaćin fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MehoS
????????????????????????????
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi