Na Grbavici se imaju čemu nadati

Odličan start Željezničara

Na Grbavici se imaju čemu nadati · Komentar

Admin Čaušević

Biti prvi u bilo kojem sportu sa sobom nosi određeni pritisak, ali donosi euforiju i veće samopouzdanje. Vjera u samog sebe i mentalna snaga su obično ključni faktor za uspjeh. 

Samopouzdanje je ono čega poslije odličnog starta sezone definitivno ne fali igračima Željezničara. Deset bodova iz četiri utakmice i prvo mjesto na tabeli su učinili da se turbulentna predsezona zaboravi s lakoćom.

U Zvorničkoj 27 se tokom pauze između dvije sezone dešavalo dosta toga. Propusti zbog nedobijanja licence za evropska takmičenje i izbor novog rukovodstva su bili u centru pažnje, međutim igre na terenu poput neke magije učine da to sve nestane.

Igrači su ti koji igraju, svojim golovima i odbranama donose pobjede, međutim neko ih mora i usmjeriti kako to da urade. A u Željezničaru trenutno nemaju boljeg čovjeka za takvo nešto od onog ko je već tu - Amara Osima.

Osim je prekaljen "igrač", stari lisac, čovjek koji je u bh. fudbalu direktno ili indirektno već dva desetljeća, najtrofejniji stručnjak u Premijer ligi, trener specifičnog karaktera sposoban da iz svakog igrača izvuče ono najbolje. A, osim toga spreman je i na određeni rizik prilikom sklapanja igračkog mozaika i upravo igrači koje su mnogi dočekali sa mnogo negodovanja (Alispahić i Sadiković) danas su nezamjenjivi kotači Osimovog Željezničara.

Neki igrači izgledaju neprepeznatljivo, naravno u pozitivnom smislu. Posebno se to odnosi na štoperski tandem Kemal Osmanković - Enes Sipović koji na startu sezone djeluju vema sigurno, što proljetos i nije bio slučaj.

Za bh. standarde Osim može poprimiti i epitet taktičkog "mastermajnda", potvrdio je to i u duelu sa Čelikom kada je na startu drugog poluvremena napravio nekoliko rokada, promijenio pozicije određenim igračima, odnosno Ermina Zeca približio Sulejmanu Krpiću i kao rezultat toga stigla je zaista veoma važna pobjeda, prije svega iz ugla samopouzdanja igrača.

Najbolji start u posljednjih šest godina

Plavi s Grbavice ovako dobro nisu startali od sezone kada je u Dolinu ćupova stigla posljednja titula prvaka. Bilo je to u sezoni 2012/2013. Tada je na klupi sjedio, pa ko drugi nego Osim. Također nakon uvodna četiri kola je osvojeno 10 bodova.

U prva četiri kola tekuće sezone Osimovi puleni uopšte nisu imali lagan raspored. Gostovanja u Doboju kod Kaknja i Zenici za Plave su tradicionalno neugodna, a osvojen je puni plijen i to bez primljenog gola, na Grbavici je pobijeđen Zrinjski (1:0). Dok se remi s Borcem (0:0) može smatrati kiksem jer svaki rezultat na domaćem terenu osim pobjede u očima navijača je "kiks".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dobri rezultati po automatizmu bude euforiju među navijačima. Željezničar je među najpopularnijim klubovima u BiH i nema dileme da će s dobrim rezultatima i slobodnih mjesta na stadionu Grbavica će biti sve manje, a upravo huk i pjesma navijača nerijetko igrače znaju voditi do pobjede.

Generalni dojam je da ova ekipa Željezničara može samo bolje i već sada je jasno da će ova biti puno bolja od prošle sezone...U prilog tome ide i činjenica da Osim tek treba da počne koristiti najzvučnije pojačanje ovog ljeta - Semira Štilića, te da Ermin Zec koji je i u Zenici pokazao klasu, tek treba uhvatiti kontinuitet.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ermin123
kurac cete osvojit sarajevo i je daleko jace....
39 2
milivoje
Amar Amar Osim Osim
3 34

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti