Na mladima svijet ostaje: Igrači Premijer lige BiH na koje treba obratiti pažnju

Dosta je mladih igrača koji čekaju priliku

Na mladima svijet ostaje: Igrači Premijer lige BiH na koje treba obratiti pažnju

E. Škorić

Mnogi klubovi diljem svijeta vole se hvaliti kako imaju najbolju nogometnu školu. Jedna od najboljih, ako ne i najbolja posljednjih godina je svakako Barcelonina La Masia koja je iznjedrila velikane poput Lea Messija, Xavija, Andresa Inieste, Cesca Fabregasa, Gerarda Piquea i mnogih drugih.

Ne želimo ni u kojem slučaju da približavamo standarde našeg nogometa s onima koji vladaju u Barceloni, niti želimo napraviti paralelu između naših nogometnih škola s "njihovim", ali gdje bi Barca bila bez izdanaka vlastite škole nogometa? Eto, zamislite da nije imala Messija, Iniestu, Xavija, Piquea...

Čuvena je Ajaxova škola nogometa, Sportingova također, nekad se njome mogao pohvaiti i Manchester United, klubovi iz regiona poput Dinama, Hajduka ili Zvezde pokušavaju da rade zapadnoevropski i da kopiraju formulu velikih klubova i mora se priznati da im dobro ide posljednjih godina.

U BiH klubovi također imaju svoje škole nogometa, desetine talentovanih dječaka, posložene strukture u omladinskim selekcijama, ali i jedan "mali" problem. Naime, kada treba da golobrade mladiće 'bace u vatru' i počnu da stvaraju igrače za budućnost, na kojim bi jednog dana mogli da zarade bogatstvo, mnogi se odlučuju da je ipak bolje dovesti iskusnijeg i skupljeg igrača sa strane. Naravno, nekad opravdano, nekad ne, ali dokle god ti mladi momci ne igraju i ne dobivaju pravu šansu, onda je uzalud kukati kako nam nedostaje kvalitetnih igrača. Neki klubovi počeli su shvatati koliko su važni ti mladi i perspektivni igrači, ali i dalje se stiče dojam da se ne radi dovoljno na tome.

Premijer liga ima na desetine talentovanih igrača, uvjerili smo se to prošlih sezona, uvjerit ćemo se sasvim sigurno i ove. Na koje igrače treba da se obrati pozornost?

Resić, Pidro i Mujakić kao nosioci igre Sarajeva

FK Sarajevo ima trenutno nekoliko igrača koji svojim igrama na sebe skreću pažnju. U prvom planu je Ševkija Resić, koji se na početku sezone priključio seniorima bordo tima i u tri meča je postigao dva gola uz jednu asistenciju.

On je prošao omladinske selekcije Sarajeva i čini se da se ljudima na Koševu itekako isplatilo to što su ga doveli u svoju Akademiju i što su mu ukazali pravu šansu.

Pored njega, perspektivni igrači na Koševu su i Selmir Pidro (20) te Nihad Mujakić (20). Pidro je bek, ima tek 20 godina i doveden je iz Visokog, a ponikao je u Iskri i bio je član omladinskog pogona Sarajeva.

Ove sezone je upisao tri nastupa za Sarajevo i zanimljivo sve u Evropi. Mujakić također ima 20 godina, igra na poziciji stopera i već je skupio četiri nastupa uz jedan gol. On je dijete Koševa i vrlo brzo postao je omiljen među navijačima.

Željo se proslavio s brojnim talentima, mogu li Šabanadžović i Hajdarević put Džeke, Višće...?

Željezničar je poznat kao klub koji ima sjajnu omladinsku školu, pa je prošlosti iznjedrio mnoge bh. reprezentativce, izmđu ostalih i Edina Džeku. I trenutni kadar Plavih ima nekoliko talentovanih igrača.

Tu prije svih mislimo na 19-godišnjeg Anela Šabanadžovića, koji igra na poziciji centralnog veznog i sin je legendarnog Željinog igrača Refika Šabanadžovića. Ove sezone je upisao pet nastupa i postigao je jedan pogodak.

Velika očekivanja u Želji imaju i od Harisa Hajdarevića, 19-godišnjeg veznjaka koji je upisao tri nastupa u novoj sezoni, ali s obzirom da je već neko vrijeme na seniorskoj sceni, u grupi ovih mladih i novih lica možemo ga nazvati i iskusnim.

Eldar Šehić ima 18 godina, po vokaciji je lijevi vezni i njemu se također predviđa uspješna karijera.

Talentovane igrače ima i Zrinjski, a na toj listi su 20-godišnji golman Bruno Šutalo, kao i defanzivac Anđelo Bevanda (20) te bek Advan Kadušić, koji je ponikao u Krajini, prošao kadete i juniore, te seniore Sarajeva, pa potpisao za Zrinjski.

Slobodin dragulj Saša Maksimović imao je debi iz snova

Malo je mladih igrača debitovalo u Premijer ligi golom, a Saša Maksimović iz Slobode je to uspio sa samo 18 godina krajem prošle sezone u meču protiv Mladosti. Ovaj talentovani napadač boravio je u Sporting Lisabonu sedam dana, igrao je i za juniorsku bh. reprezentaciju. Fascinantan je podatak da je postigao 16 golova uz osam asistencija za juniore crno-crvenih, a on je imao učešće u skoro 50 posto svih golova tuzlanskog kluba.

Na listi Slobodinih mladih nogometaša koje možemo smatrati talentovanima svakako je i golman Azir Muminović (21) koji je već sakupio veliki broj nastupa za tim s Tušnja, a velike nade polažu se i u 19-godišnjeg Dinu Hodžića, također dečka koji je iz juniora prekomandovan u prvi tim.

Tu je i Edis Smajić, 18-godišnji ofanzivac kojem se predviđa uspješna karijera, a sigurno da perspektivu posjeduje i njegov vršnjak Amar Beganović, koji igra na poziciji krilnog veznog.

Pregršt je mladih igrača u GOŠK-u, a Nermin Hajdarević svakako je jedan od najvećih talenata u Premijer ligi BiH. Ima 19 godina, omladinski je reprezentativac naše zemlje i pod ugovorom sa Zrinjskim.

Njega je Zrinjski prethodno kupio od Slobode, a za Plemiće je prošle sezone debitovao kod Bake Sliškovića.

Mlade nade u svim klubovima

Krupa je ugodno osvježenje Premijer lige posljednjih godina, a 21-godišnji Ajdin Redžić sa 70 nastupa i pet golova u Premijer ligi itekako ima sve uslove da napravi ozbiljnu karijeru. Da nije bilo povrede, danas bismo ga sasvim sigurno gledali u nekom od inostranih klubova.

Poznat po dobrom radu s mladim igračima je Radnik, a u timu iz Bijeljine ove sezone imaju talentovane igrače poput Joana Motike (19) i Vladimira Bradonjića (18).

Vedran Vrhovac ima 19 godina i oduševio je protiv Željezničara, a u Čelik je došao iz Viteza i pokazao odmah da se na njega može ozbiljno računati.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ajdin Mujagić, Petar Bojo, Nemanja Dragutinović, Nemanja Anđušić... sve su to mladi igrači na kojima Mladost planira da gradi budućnost, a ostaje da vidimo hoće li neko od nabrojanih u budućnosti napraviti zavidnu karijeru.

Njihov talent nije upitan, uslovi u kojima rade i načini na koji se tretiraju katkad jesu. No, uspiju li proći sve barijere koje nudi igranje na premijerligaškim terenima, lako će sve ostalo.

Top Komentari

volfrapsodija
Ako su nabrojani budućnost fudbala u BiH onda nam se crno piše. Navedeni su igrači iz Sarajeva, Želje, Slobode, Krupe, Radnika i to je to... Bolje nismo ni zaslužili.
15 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi