Nada svedena na minimum

Bh. košarkaši daleko od Eurobasketa

Nada svedena na minimum

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je blamažom i visokim porazom u Belgiji svela šanse za plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj na puku teoriju.

Bh. košarkašima, naime, za odlazak na smortu najboljih evropskih selekcija u Poljskoj potrebna je pobjeda Portugala nad Belgijom. Portugalcima ovaj susret ne znači ama baš ništa, dok Belgiji pobjeda donosi plasman u finale baraža, gdje pobjednika čeka Francuska. Iz tog razloga jako je teško očekivati poraz Belgije u Portugalu.

Davno su prošla vremena (nažalost) kada je košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bila jedina svijetla tačka u reprezentivnom sportu u BiH i kada su naši košarkaši bili redovni sudionici evropskih prvenstava, na koja su se plasirali bez većih problema.

Danas je realnost sasvim drugačija. Danas su nam prepreka ekipe koje, realno, spadaju u donji dom evropske košarke. Selektor bh. tima Mensur Bajramović ima dosta razloga za brigu. Doduše, ostao je lišen usluga Mirze Teletovića, Gorana Ikonića i Saše Vasiljevića, koji bi sigurno dali dodatnu dozu kvalitete u našoj igri, ali je baš u susretu sa Belgijancima ponovo izašao na površinu krucijalni problem u igri reprezentacije Bosne i Hercegovine, a to je treća četvrtina.

U mnogo navrata bh. košarkaši su pod trenerskom palicom Mensura Bajramovića neshvatljivo pali u igri baš u ovoj dionici susreta, što se kasnije znalo pokazati ključnim za poraz. Bajramović bi također svakako trebao preispitati svoje odluke da pokloni veoma malu minutažu Muji Tuljkoviću i Elmedinu Kikanoviću, ali i Milanu Miloševiću, pogotovo u trenucima kada petorka koju je imao na parketu u Belgiji nije igrala kako treba.

Sve u svemu, ovaj je baraž razotkrio brojne slabosti u igri bh. košarkaškog tima. Katastrofalan poraz od Belgije nameće logično pitanje šta bi nam onda uradile neke daleko kvalitetnije ekipe, nego su to Belgijanci? U slučaju da se i desi čudo, te da Portugal pobijedi Belgiju, možemo li se uopšte nadati čemu protiv "atomskih Francuza"?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.