"Nadam se pozivu iz BiH, ali..."
Sanel Kapidžić

Sanel Kapidžić

"Nadam se pozivu iz BiH, ali..."

Edmir Škorić

Sanel Kapidžić, 20-godišnji rođeni Sarajlija, napravio je veliki proboj na danskoj fudbalskoj sceni u proljetnom dijelu tamošnjeg prvenstva.

U prvom kolu je postigao svoj prvijenac za matični AGF na seniorskom nivou i od tada je nezamjenjiv u početnoj postavi ovog danskog prvoligaša. To je inače klub sa dugom i bogatom tradicijom koja između ostalog broji 5 titula prvaka države i 9 trofeja za pobjednika danskog kup-takmičenja.

Sanel je od strane AGF-ovih lovaca na talente bio primjećen već kada je imao 11 godina i od tada je u okrilju kluba. Prošao je kroz sve klupske uzrasne kategorije i zbog svojih kako igračkih tako i osobnih karakteristika bivao je često imenovan za kapitena.

U početku teksta pomenuti gol značio je za ovog darovitog napadača izlazak u prvi plan, i osim što se izborio za startnu poziciju u postavi počeo je i osvajati navijačka srca i postao je jedan od najpopularnijih igača u klubu. Rođeni je napadač i pošto ga krase zavidna brzina, pokretljivost i tehnika korišten je na svim ofanzivnim pozicijama, ali zbog svoje hladnokrvnosti pred golom ipak najčešće igra kao špic-napadač.

Njegov trener Erik Rasmussen se ovako izjašnjava o njemu: ”Sanel je ogroman talenat. Nema nikakve sumnje da ga čeka sjajna budućnost u AGF-u i danskom nogometu.”

Sanel je svjestan eventualnog transfera u neku od jačih liga

Iako mu karijera ide uzlaznom putanjom i sve ukazuje na velike uspjehe u budućnosti Sanel ne dozvoljava da ga to zaslijepi. Svjestan je da tek sada pred njim stoji izazov u obliku stalnog dokazivanja na terenu i postizanja što boljih rezultata, a onda eventualno odlazak u neku od jačih liga.

Lična karta:
Ime i prezime: Sanel Kapidžić
Datum rođenja: 14. april 1990.
Mjesto rođenja: Sarajevo, BiH.
Visina: 1.83 m
Pozicija: napadač
Trenutni klub: AGF
Broj na dresu: 32
”Za sada čvrsto stojim na zemlji. Još je puno treninga i rada ispred mene. Ovdje u Danskoj sam iskusio da se kao stranac moraš puno više isticati kvalitetom da bi iskočio u prvi plan. Maksimalno zalaganje na treningu i individualni prekovremeni rad je jedini recept za uspjeh i to je ono sto moram nastaviti prakticirati.” – kaže Sanel u razgovoru za SportSport.ba dodajući još pri tome i da je potpora od strane roditelja značila neizmjerno mnogo.

I zaista se može potvrditi da u danskoj najjačoj ligi nema puno igrača stranog porijekla koji su se poput Sanela uspjeli ”iznutra” popeti na najviši nivo.

Za razliku od recimo susjedne Švedske gdje smo vec čuli za priličan broj Bosanaca koji su tamo izgradili karijere, Danci su puno konzervativniji u tom pogledu i prilično puno favoriziraju ”svoje” igrače, pa stranaca koji su se razvili u danskom klubovima nema uopšte puno.

To naravno još više uvećava Sanelov uspjeh i ako ćemo to koristiti kao jedno od mjerila onda možemo ustanoviti da ovaj momak ne samo da ima veliki sportski nego i socijalni potencijal kao uzor mladima da mogu postići svoje ciljeve uprkos raznim preprekama.

Danci ga žele, no on bi radije obukao dres svoje BiH

Neizbježno je bilo dotaći se želja i mogućnosti u vezi predstavljanja rodne zemlje i(li) zemlje domaćina na reprezentativnom nivou:

”Ljudi iz Fudbalskog Saveza Danske su mi dali do znanja da računaju na mene na Evropskom Prvenstvu za igrače do 21 godine koje se sljedećeg ljeta održava upravo u Danskoj. Sa druge strane imao sam i jedan neformalan razgovor sa jednim predstavnikom N/FS BiH gdje sam potvrdio svoju volju za igranjem za omladinsku selekciju BiH, ali nakon toga više nije bilo nikakvih konkretnih kontakata. Na osnovu sadašnje situacije moram priznati da sam bliži danskom dresu, ali meni bi zaista bila najveća čast i želja zaigrati za moju BiH”- kaže iskreno Sanel koji je u Dansku stigao kao dvogodišnjak, ali koji eto ipak dok priča emocijama stavlja Bosnu u prvi plan.

Nadajmo se da će zaduženi za praćenje mladih nada pri N/FS BiH ostati budni i da ce pratiti Sanelov daljnji razvoj tako da nam se ne desi još jedan slučaj gubljenja potencijalno jakog aduta.

Razgovor sa Sanelom je ispred SportSport.ba portala obavio Benjamin Dajić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.