Doktorica Nadim

Njena životna priča je inspiracija

Doktorica Nadim

A. Beganović

U svijetu sporta mnogo je priča koje ostavljaju bez teksta i na osnovu koji se pišu knjige i snimaju filmovi. Glavni glumci su sportisti i sportašice koji su zvijezda vodilja dječacima i djevojčicama širom svijeta. Pele, Ali, Messi, Ronaldo, Jordan, Nadia Comaneci, samo su neka od imena koja su nadahnula brojne generacije, no u "moru" tih priča izdvaja se ona od Nadije Nadim.

Ko je Nadia Nadim? Sasvim sigurno su samo oni "zagriženi" ljubitelji sporta čuli za ovu djevojku čija životna priča doista ostavlja bez daha.

Nadia je rođena prije 34 godine u Afganistanu, državi koju nazivaju "grobnicom imperija". Mnoge svjetske sile, od Velike Britanije, preko Sovjetskog Saveza, do Sjedinjenih Američkih Država su uspješno su "osvajale" ovu zemlju, ali nisu uspijevale da se tu održe.

U Heratu, trećem gradu po velićini u Afganistanu, 1988. godine rođena je Nadia. Dvanaest godina kasnije, odnosno 2000. godine počela je njena životna drama. Talibanske snage uhapsile su njenog oca Rabanija, tada generala afagnistanske vojske. Nadia ga nikada više nije vidjela, a nekoliko godina kasnije saznala je da je ubijen.

Nakon tog nemilog događaja, koji je obilježio Nadijino djetinjstvo, njena majka odlučuje prodati gotovo svu imovinu kako bi finansirala njihov bijeg. Sa krivotovrenim putovnicama uspjeli su doći do Pakistana, zatim do Italije odakle preko Londona stižu do Danske. I upravo u Danskoj Nadia se "zaljubila" u nogomet. U izbjegličkom kampu uočila je grupu djevojaka kako igraju nogomet i taj trenutak promijenio je njen život.

Opis nije dostupan.

Oglasi

"Često smo stajali iza ograde i gledali smo djevojke kako igraju nogomet. Sjećam se toga kao da je bilo prije nekoliko dana. Kada sam ih vidjela, poželila sam biti s njima na terenu. Pitala sam trenera mogu li im se pridružiti i nakon nekoliko mjeseci treninga dobila sam priliku igrati utakmicu. Odjednom sam radila vježbe zagrijavanja. Nisam znala šta se događa, ali bilo je nevjerovatno", ispričala je Nadia u jednom od intervjua.

Nekoliko godina nakon dolaska u Dansku porodica je dobila azil, a Nadia je odlučila postati profesionalac. Talenat su uočili u klubu B52 Aalborg, odakle odlazi u Team Viborg, a u Danskoj se zadržala do 2014. godine gdje je još igrala za IK Skovbakken i Fortunu Hjorring. U međuvremenu je postala prva naturalizirana nogometašica koje ja obukla dres danske reprezentacije. Za Dansku je odigrala 99 utakmica, postigla je 38 pogodaka. Igrala je na tri Evropska prvenstva, a 2017. osvojila je srebrenu medalju.

Ozbiljan trag ostavila je i u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je nastupala za Sky Blue i Portland Thorns. Ukupno je odigrala 61 utakmicu za ova dva kluba i pritom je postigla 32 pogotka. 2018. potpisuje za Manchester City, a godinu kasnije za PSG s kojim osvaja titulu prvaka. Prošle godine vratila se u Sjedinjene Američke države gdje je potpisala ugovor sa Racing Loisvilleom.

Opis nije dostupan.

Govori devet jezika, medicina je njena ljubav

Uporedo sa profesionalnom karijerom Nadia je "radila" i na svom obrazovanju. Prije pet godina upisala je medicinu: "Nogomet je uvijek bio nešto veliko za mene, čini me sretnim. Ali, uvijek sam znala da želim još nešto raditi i zbog toga sam počela studirati medicinu", istakla je Nadia nakon što je upisala medicinski fakultet.

Oglasi

Pet godina kasnije uspješno je okončala studij. "Hvala svima koji su me podržavali od prvog dana i svim prijateljima koje sam stekla na ovom putu. Ne bih to mogla bez vas i zauvijek ću vam biti zahvalna na podršci", istakla je Nadia nakon što je dobila diplomu.

No, to nije sve, odnosno osim što je uspješno okončala studiranja, Nadia se može pohvaliti i time što govori devet jezika i što je Forbes 2018. godine uvrstio među 20 najuticajnijih sportašica na svijetu.

Šok i nevjerica nakon povratka Talibana na vlast

Nakon što siu se Amerikanci sa svojim partnerima prošle godine povukli iz Afganistana, vlast su ponovo preuzeli Talibani. Isti ono koji su ubili njenog oca i zbog kojih je morala napustiti svoju zemlju. Nadiju je takav razvoj događaja razočarao.

"Ljuta sam, kada sam vidjela da su se Talibani vratili na vlast, nisam mogla vjerovati. Teroristička skupina ne bi smjela imati takvu moć da vodi jednu državu", istakla je u jednom od intervjua.

No, nije ova heroina putem medija upozoravala na teško stanje u Afganistanu, odnosno, odmah nakon što su se Talibani vratili na vlast krenula je u akciju. Zajedno sa bivšom reprezentativkom Afganisana Khalidom Popal i bivšom nogometašicom i članicom američkih marinaca Haley Carter, organizirala je let iz Kabula kojim je 86 afganistanskih sportaša pobjeglo pred Talibanima.

"Imam poruku, ne zaboravite žene u Afganistanu, one nisu učinile ništa loše. Treba im zaštita i podrška. Zašto bi ženama u Afganistanu bio zabranjen sport, edukacija ili slušanje muzike. To nema veze sa vjerom. Ja sam slika svega što Talibani ne žele vidjeti kod žena", poručila je Nadia.

Top Komentari

Sarajevski_Marlboro
Fenomenalan tekst, želimo više ovakvih priča, a ne Wande kurawe.
14 0
Goran86
Milfaca za koju godinu.
2 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi