Najbolji evropski klubovi protiv FIFA-e

Ne žele proširenje Mundijala

Najbolji evropski klubovi protiv FIFA-e

Midhat Šljivak

Svjetska fudbalska federacija (FIFA), nedavno je podržala prijedlog proširenja Svjetskog prvenstva, pa je od 2026. godine najavljeno proširenje na 48 reprezentacija.

Ipak, FIFA je dobila velikog protivnika u ovoj ideji. Evropska asocijacija klubova (ECA) je veliki protivnik proširenja Mundijala, jer bi to bio udar na fudbalera.

Prvenstva širom Evrope donose veliki broj utakmica tijekom sezone, a kada se tu uključe i evropske utakmice, te reprezentativne obaveze, igrači često znaju odigrati ogroman broj utakmica po sezoni.

Upravo zbog toga ECA ne želi podržati proširenje Svjetskog prvenstva.

"Moramo se fokusirati na sport. Politika i zarada ne smiju biti prioritet u fudbalu", rekao je predsjednik ECA-e Karl-Heinz Rummenigge.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi