Najefikasniji, Džeko drugi strijelac Evrope
Edin Džeko definitvno je trenutno jedan od najboljih napadača svijeta

Fenomenalno kotiramo i u statistici

Najefikasniji, Džeko drugi strijelac Evrope

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine odlično kotira i statistički u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo „Južnoafrička Republika 2010“.

Naime, naš nacionalni tim najefikasniji je u Evropskoj zoni kvalifikacija sa 16 postignutih golova, odnosno dijelimo prvo mjesto sa Nijemcima. Na drugom mjestu su Englezi koji su „zabili“ 14, a u leđa nam gledaju i naše istočne komšije, Srbija koje postigla 12 pogodaka. Slijede evropski prvaci Španci sa 11...

Treća gol razlika Starog kontinenta

U ukupnoj gol razlici izabranici selektora Miroslava Ćire Blaževića su treći na Starom kontinentu. Najbolja je Njemačka (16:4 / +12), drugi su Englezi (14:3 / + 11). Mi imamo (16:6). U plusu deset golova je i „crvena furija“, ali su postigli pet pogodaka manje od, u ovim kvalifikacijama, moćne Bosne i Hercegovine.

U prosjeku odmah iza Engleza


Što se tiče koeficijenta prosjeka postignutih golova u kvalifikacijama na drugoj smo poziciji, opet, zajedno sa Nijemcima. Prva je Engleska koja je u dosadašnja četiri meča u prosjeku tresla protivničke mreže 3,5 puta po susretu. Naši briljantni reprezentativci i igrači popularnog „elfa“ imaju prosjek od 3,2, a daleko iza nas je Srbija sa 2,4, te Španija sa 2,2. Od ostalih evropskih nacionalnih timova niti jedan nije u prosjeku postizao više od dva gola u 90 minuta.    

"Ubitačni" dvojac iz Wolfsburga

Edin Džeko drugi je strijelac kvalifikacija u Evropi sa pet postignutih golova. Ispred njega je samo Wesley Sonck koji se u strijelce upisao i na „Cristal areni“ protiv nas u subotu naveče, ali uzalud! Kao što cijela planeta „bruji“ dobili smo ih 4:2 i otvorili sebi vrata ka baražu za Mundijal. Po pet golova, kao i Džeko, dali su i Wayne Rooney (Engelska) i Španac David Villa, inače, najbolji strijelac prošlogodišnjeg „EURO 2008“ odigranog u Austriji i Švajcarskoj.

Zvjezdan Misimović, saigrač Džeke u dresu sa našim državnim grbom, ali i u njemačkom bundesligašu Wolfsburgu, treći je strijelac kvalifikacionog karavana na našem kontinentu. Četiri puta se upisao u listu strijelaca, isto kao i Grci Theodoris Gekas i Angelos Charisteas, te Lukas Podolski (Njemčka), Sorena Larsen (Danska) i Blaise N Kifo (Švajcarska).
 
A, mreže su tresli još i...

Zlatan Muslimović predvodi listu igrača koji su postigli po tri gola, a u ostalih, naših famoznih 16, sa po pogotkom još su se „našli“ Zlatan Bajramović, Sanel Jahić, Senijad Ibričić i Emir Spahić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.