'Najlakši' rival Sarajeva mučio je Milan, izbacivao Zrinjski, Legiju, Salzburg, Cluj...
Svi rivali Sarajeva već su imali velike izlete u Evropi, a neki su posljednjih godina u velikom iskoraku, mada su neke ekipe poput Sheriffa poprilično i pale prošle sezone

Od Celtica do Dudelangea

'Najlakši' rival Sarajeva mučio je Milan, izbacivao Zrinjski, Legiju, Salzburg, Cluj...

E. Škorić

Sarajevo će u utorak saznati protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka, ali je bordo tim danas saznao imena potencijalnih rivala.

Nakon osvojene duple krune na Koševu su porasli apetiti i žele da naprave iskorak u Evropi, no jasno je da će teško biti doći i do drugog pretkola Lige prvaka.

Koliko god da Sarajevo bude spremno i kvalitetno, neće imati puno šansi ako ne bude sreće u žrijebu i zato je onda nužna sutra kako bi se moglo uraditi nešto više ove sezone na evropskoj sceni.

UEFA je danas objavila grupe za sutrašnji žrijeb, a bordo tim je smješten u grupu 2 kao nenosilac uz Sutjesku iz Crne Gore, Partizani iz Albanije, Saburtalo iz Gruzije i Vallettu s Malte.

Ovih pet ekipa će sutra s velikom strepnjom čekati protivnike, a u grupi nosilaca su: Celtic (Škotska), Qarabag (Azerbejdžan), Sheriff (Moldavija), Slovan Bratislava (Slovačka) i Dudelange (Luksemburg).

1. Celtic

Najgori mogući protivnik za Sarajevo od navedenih timova je Celtic. Najtrofejniji škotski klub je ogromni favorit bez obzira koga dobije u prvom pretkolu i samo čudo bi tim iz Glasgowa ostavilo u prvom pretkolu.

Tim ima igrački kadar čija ukupna vrijednost iznosi oko 90 miliona eura i možda je to dovoljno reći pa da stvari budu potpuno jasne?

Celtic ima nekoliko igrača koji vrijede 10+ miliona eura, a prije svih Filip Benković koji je došao iz Dinama, pa potom iz Leicestera. Njegova vrijednost iznosi 11 miliona eura, tu je i potencijalni bh. reprezentativac Jozo Šimunović, Mikael Lustig, Emilio Izaguirre, Olivier Ntcham, Scott Brown, Scott Sinclair, Callum McGregor, Daniel Arzani, Leig Griffiths, Odsonne Edouard...

Neki igrači su posuđeni iz PSG-a, Manchester Cityja, Leicestera ili WBA, dosta je reprezentativaca, tako da je suvišno govoriti o tome koliko je ovo nezgodan rival.

2. Qarabag

Sarajevo je u zimu 2018. godine pobijedio Qarabag na pripremama u Antaliji, ali bilo bi neozbiljno sada govoriti da bi ovo bio dobar izbor za sastav Husrefa Musemića.

Azerbejdžanski prvak je stalni učesnik evropskih takmičenja i ove sezone se prošetao do titule u svojoj zemlji.

Činjenica je da je Qarabag daleko ispod Celtica, ali se smatra nepoželjnim i zbog kvaliteta i zbog daljine putovanja. Najveću vrijednost u ovoj ekipi ima brazilski veznjak Richard (1.6 miliona eura), a u ovom klub igra i Filip Ozobić, bivši igrač Hajduka.

Qurban Qurbanov, proslavljeni azerbejžanski stručnjak, vodi Qarabag, a a najbolji strijelac je Mahir Emreli sa 16 golova, dok je Ozobić postigao devet golova uz devet asistencija.

3. Sheriff

Sheriff Tiraspol je poznat bh. sportskoj javnosti, s obzirom da je ovaj tim u ljeto 2011. godine igrao protiv Željezničara meč drugog kola kvalifikacija za Evropsku ligu.

U Moldaviji je bilo 0:0, dok je Željo na Grbavici slavio s 1:0 golom Mirsada Bešlije. Tada je Plave s klupe vodio Amar Osim, a Sheriff je bio nosioc i veliki favorit.

Moldavski tim je posljednjih godina napredovao, izuzetno je kvalitetan, što volimo reći i nezgodan protivnik, ali definitivno je tim protiv kojeg se može igrati i vjerovati u prolaz.

Mateo Sušić, nekadašnji bh. reprezentativac, dugi je niz godina kapiten Sheriffa, a ekipu sačinjavaju iskusni i kvalitetni igračio poput danskog napadača Patricka Pedersena, Ukrajinca Blizničenka, Brazilca Ribeira, tu su i Hrvati Antun Palić i Zvonimir Mikulić, a donedavno je klub trenirao Goran Sablić, nekadašnji trener Širokog.

Zanimljivo da je skauting radio Ermin Avdić, koji je prethodno godinama taj posao uspješno obavljao upravo u Sarajevu.

4. Slovan Bratislava

Mnogi Slovan smatraju najboljim rivalom za Sarajevo. Uglavnom zbog Bratislave i nešto bližeg puta, ali i zbog činjenice da Slovačka liga nije pretjerano kvalitetna, mada je Slovan ekipa koja je godinama u vrhu i koja dominira u Slovačkoj.

Ekipu Slovana sačinjavaju razni profili igrača, dosta je internacionalaca i dosta ljudi s prostora Balkana. Cazinjanin Kenan Bajrić igra stopera, bivši Hajdukovac Marin Ljubičić je u veznom redu, tu su i Srbijanci Aleksandar Čavrić i Dejan Dražić, pa Crnogorac Boris Cmiljanić.

Posebno opasan je Andraz Sporar, Slovak koji je zabio 19 golova na 20 mečeva u Slovačkoj. Bivši igrač Arminije Bielefeld i Basela igra za reprezentaciju Slovenije i već je upisao 14 nastupa uz jedan gol.

5. Dudelange

Gledajući onako na prvu, F91 Dudelange iz Luksemburga je idealan rival. Vrijednost ekipe je 4 miliona eura, ali je ekipa prepuna internacionalaca.

Vodi je 38-godišnji njemački stručnjak Dino Toppmoller, koji je kao igrač imao bogatu karijeru.

Činjenica je da je Dudelange teško svrstati uz rame s Celticom ili Qarabagom, ali treba imati na umu da je ovaj tim napravio historijski rezultat u Evropi prošle sezone.

Igrali su grupnu fazu Evropske lige protiv Milana (0:1, 2:5), Betisa (0:0, 0:3), Oympiakosa (0:2, 1:5). Na putu do grupne faze izbacili su Cluj, Legiju Varšavu i kosovarsku Dritu, pa je glupo reći da je to protivnik kojeg će Sarajevo bez problema proći.

Dudelange je igrao u sezoni 2005/06 protiv Zrinjskog iz Mostara i tada je slavio s 4:0 u gostima, pa je prošao dalje, a u dugom pretkolu je poražen od bečog Rapida

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ostaće upamćeni i po tome što su u sezoni 2012/13 izbacili Salzburg.

Opšti je zaključak da su rivali Sarajeva redom dovoljno iskusni i kvalitetni i da će biti neophodno puno toga da se izbori drugo pretkolo. Ali, ako već mogu da biraju, navijači Sarajeva bi sasvim sigurno eliminisali Celtic i Qarabag, koji su ipak nekoliko stepenica iznad svih bh. ekipa.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

chs1975mostar
sretno Sarajevo moje!! Zelim vam da se plasirate u LP ??!!od srca LP
13 0
KRKAN
ATALANTA 08
0 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi