Najtužnija evropska noć FK Sarajevo: "Kako smo predstavili grad i klub, to se pamti!"

Bordo tim je bio na korak od historije

Najtužnija evropska noć FK Sarajevo: "Kako smo predstavili grad i klub, to se pamti!" · Intervju

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je jedna od nekolicine evropskih zemalja koja još uvijek nije imala svog predstavnika u grupnoj fazi UEFA-in takmičenja, Lige prvaka i Europa lige. 

Na ljeto 2009. godine FK Sarajevo je imao odličan evropski izlet. Bordo momci su izbacili dva velika favorita, a nakon odličnog dvomeča u play-offu milimetri su ih dijelili od plasmana u grupnu Evropa ligu.

Izabranici Mehmeda Janjoša su u drugom pretkolu bili bolji od Spartaka iz Trnave, zatim je poslije dramatičnih penala izbačen Helsingborg. Posljednja prepreka za historijski uspjeh bio je rumunski Cluj.

Na Koševu je bilo 1:1. Bio je to ohrabrujući rezultat pred revanš protiv favorizovanih rezultata. Igrači Sarajeva su u Rumuniju otputovali bez trunke straha, ali i ogromnog pritiska. Odigrali su jednu od najboljih evropskih utakmica nekog bh. tima, ali su na kraju poraženi. Nesretno i nezasluženo.

"Prvo što mi prođe kroz glavu su saigrači s te utakmici i stručni štab na čelu s Mehmedom Janjošem. Sjećam se da smo bili opušteni, ali smo živjeli za tu utakmicu. Postali bi prvi koji bismo ušli u grupnu fazu", kazao je Sedin Torlak za SportSport.ba, učesnik tog famoznog dvomeča.

Susret je završen pobjedom Cluja sa 2:1. Strijelac gola za bh. predstavnika bio je Alen Avdić, ali stativa Damira Hadžića pri rezultatu 1:0 za domaće je mogla sve promijeniti i odvesti utakmicu u drugom smjeru.

"Sigurno ostaje žal zbog rezultata, ali kad se sjetim tih nekih momenta i prilika. Dominirali smo cijelo poluvrijeme. Zbog toga ostaje još veći žal, ali pamtit će se kako smo predstavili klub i grad."

Iako je u Evropi pružala odlične partije, tadašnja generacija Bordo tima u vitrine salona "Svetozar Vujović" nije uspjela donijeti niti jedan trofej.

"S ozbirom na kvalitet ekipe i slogu kakva je vladala u ekipi moglo se doći do trofeja, ali tih godina je u prvenstvu sve bilo teže. Bili smo kvalitetna ekipa, vladala je odlična atmosfera i harmonija, ali možda nisamo imali dovoljan roster za prvenstvo."

Koliko je realno da neki bh. tim u skoroj budućnosti ponovi uspjeh Sarajeva od prije desetak godina? Nekada odlični štoper i nije baš optimističan pogotovo nakon pandemije koronavirusa.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Puno toga se izmjenilo, a puno toga će se i promijeniti zbog pandemije koronavirusa. Teško da će uskoro neki naš tim dostići taj nivo pošto kvalitetni igrači brzo odu. Sarajevo to sada pokušava, stabilan je klub, pokušava ostvariti kontinuitet. Rezultat ne pravi pojedinac već kolektiv, ali je važno kvalitetne igrače održati na okupu", kazao nam je Torlak.

Inače, Torlak je trenutno angažovan kao trener mlađih pionira u Akademiji FK Sarajevo. Tokom igračke karijere član Bordo tima bio je od 2008. do 2013. godine. Svojevremeno mu je uručena i nagrada "Ismir Pintol", priznanje kojim Horde zla tradicionalno nagrade najborbenijeg igrača u sezoni.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ivica_Osim8
Šteta Bgm sjecam se toga, Sarajevo je igralo kao Barca taj meč, iako sam Željini navijač, jako mi žao pitara bilo tu noć
10 3
user1583752673
Bit ce prilike aBd opet
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi