Najzvučniji transferi Premijer lige: Većinu je realizovao isti klub

Nakon dolaska Nsuea u Tuzla City

Najzvučniji transferi Premijer lige: Većinu je realizovao isti klub

Admin Čaušević

Premijer liga BiH infrastrukturom i kvalitetom sigurno nije toliko primamljivo takmičenje, ali kada stigne primamljiva novčana ponuda onda to postaje. 

Proteklih dana realizovan je moža i najzvučniji transfer u dvije decenije dugoj historiji zajedničke Premijer lige. U bh. prvenstvo stigao je Emilio Nsue.

Riječ je o kapiten Ekvatorijalne Gvineje i čovjeku s iskustvom igranja u La Ligi i Premiershipu. Prije nekoliko sedmica je igrao na Afričkom kupu nacija, a na proljeće će nastupati na bh. terenima.

"Prvi utisci su da su ljudi koje sam ovdje upoznao bili jako dobri prema meni. Jako sam sretan i uzbuđen što sam u državi u kojoj do sada nisam nikada bio. Uzbuđen sam zbog ovog novog izazova", rekao je Nsue.

Kada pogledamo u prošlost rijetki su transfer koji se mogu uvrstiti u kategoriju "najzvučnijih", prvenstveno iz razloga što ih je bilo malo.

Prvi je realizovan 2008. godine kada je na opšte iznenađenje Željezničar u svoje redove uspio dovesti Neila Wooda, bivšeg igrača Manchester Uniteda.

Oglasi

Wood je upisao nekoliko nastupa za prvi tim Crvenih đavola, da bi nakon toga uglavnom bio na posudbama. Na Grbavici se zadržao jednu polusezonu i vratio se u Englesku. Sada je trener u omladinskim selekcijama kluba sa Old Trafforda.

Većinu zvučnih transfera realizovalo je Sarajevo. Na stadion Koševo su između ostalih uspjeli stići Mato Jajalo, Leon Benko, Matej Delač i Milan Stepanov.

Iako je u BiH igrao jednu polusezonu Jajalo se opravdano smatra najboljim igračem koji je ikada zaigrao na bh. terenima. S Bordo timom je osvojio Kup BiH u sezoni 2014/2015. Već dugi niz godina igra u klubovima iz Serije A.

Jajalo može igrati za BIH

Leon Benko je za nekoliko sezona na Koševu pokazao zašto je igrao u Bundesligi. Bio je i najbolji strijelac Premijer lige. Za bh. standardne istinska i neupitna klasa. Navijači Sarajeva još uvijek ga spominju samo u superlativima. Sada zajedno sa svojim sinom Muarom nastupa za Varaždin.

Oglasi

Za razliku od Benka i Jajala, Stepanov i nije ostavio dubog trag. Došao je na ljeto 2015. godine, a nakon nekoliko mjeseci napustio sarajevskog premijerligaša. Navodni razlog su neslaganja s tadašnjim trenerom Almirom Hurtićem. Srbijanski štoper koji je između ostalih nastupao i za slavni Porto je već neko vrijeme u penziji.

Delač je na Koševu branio kao posuđeni golman Chelseaja. Sada je član Horsensa, a sa Bordo klubom je osvojio Kup i Premijer ligu te pristalicama Bordo tima zauvijek ostao u srcu svojim pristupom, profesionalizmom i poštovanjem prema FK Sarajevo.

Na zimu 2015. godine u Premijer ligu je stigao i bivši igrač Arsenala. Bio je to Daniel Jesse Boateng koji je potpisao za Olimpik. Ali u dresu Vukova se nije proslavio i nakon nekoliko mjeseci je napustio klub.

Ghanaian defender Daniel Boateng continues pre-season with Arsenal U21

Boateng je bio kapiten Arsenalovih rezervi, dok je za prvi tim Topnika upisao jedan nastup. U londonskom klubu je proveo 11 godina. Nakon avantura u Švedskoj, Škotskoj, Poljskoj i Rumuniji trenutno je ovaj 29-godišnjak bez kluba

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prije dolaska Nsuea za posljednji zvučni transfer se pobrinuo Zrinjski. Plemići su uspjeli angažovati Lucha Ibaneza. Svojevremeno sjajnog Argentinca koji je igrao za Crvenu zvezdu i Dinamo Zagreb.

Ibanez je pod Bijelim brijegom od septembra 2019. do jula 2021. godine zarađivao odličan novac, dok je na terenu bio suprotnost. Nije uspio opravdati epitet velikog pojačanja, između ostalog i zbog povreda. Trenutno je član srbijanskog drugoligaša Grafičara iz Beograda.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1613662710
Jajalo najveci promasaj bh fudbala
1 9
bk123
Modrić i Džeko daleko najjači igrači koji su igrali na BH terenima....znam da tad nisu to bili akmduho će vremena proći dok ih netko ne dostigne...a ovi zvučni što dolaze pokazalo se da ili nemaju drugih opcija ili su duboko u krrurrcu da ih ozbiljne lige i ne razmatraju...
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi