Nakon hapšenja Nisterlooya, Vardy ide po Suareza i Shearera

Vardy ima još rekorda za oboriti

Nakon hapšenja Nisterlooya, Vardy ide po Suareza i Shearera

S. Bošković

Jamie Vardy, premierligaška senzacija i napadač Leicestera, srušio je rekord Ruuda van Nisterlooya, koji je bio star 12 godina. Vardy je u deset ligaških utakmica u nizu postigao minimalno po jedan gol. Ali Vardy ne planira stati i postoji još rekorda koje može oboriti. 

Protiv Manchester Uniteda, u posljednjem kolu Premier lige, Vardy je postigao 14. ligaški gol u sezoni (u isto toliko utakmica).

Engleski reprezentativac nalazi se u sjajnoj formi i vjerovatno razmišlja da postane najbolji strijelac u jednoj sezoni engleske lige. Rekord drže dva fudbalera. Alan Shearer je u sezoni 1994/1995, u dresu Blackburna,postigao 34 pogotka. Isto je jednu sezonu ranije učinio Andrew Cole s Newcastle Unitedom. Nakon 14. odigranih kola Cole je postigao 12 pogodaka, dok je Sherarer imao devet. 

Ipak, u njihove vrijeme igrala su se 42 ligaška susreta u sezoni. Rekord u ligaškom sistemu od 38 susreta po sezoni drže tri fudbalera. Sva tri su postigla 31 gol u sezoni: Shearer (Blackburn, 1995/96), Cristiano Ronaldo (Manchester United 2007/08) i Luis Suarez (Liverpool, 2013/14). 

Niti jedan od njih nije imao 14 postignutih pogodaka nakon 14 odigranih kola. Shearer i Suarez imali su pogodak manje, dok je Ronaldo postigao osam. Treba istaknuti da je Suarez od 14 utakmica, odigrao samo devet. Prvih pet kola je propustio zbog suspenzije.

Vardy se s 14. pogotkom u 14. kolu izjednačio s Robinom van Persijem koji je u sezoni 2011/12 to učinio s Manchester United i Sergiom Aguerom, koji je to uradio prošle sezone s Manchester Cityjem. Ako bi u narednom kolu postigao pogodak preskočio bi dva sjajna napadača i postavio teško oborivi rekord. 

Ali to nije sve. Napadač Leicestera može postati fudbaler koji je najbrže postigao 20 pogodaka u jednoj sezoni. Taj rekord drži Luis Suarez koji je postigao dvadeseti gol u 20. kolu u sezoni 2013/14. 

Naravno, može postati i najbolji engleski napadač kojem je to pošlo za nogom. Kevin Phillips je trenutačni rekorder koji je 20. gol postigao u 21. kolu, dok je Sheareru trebala jedna utakmica više. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

IGRAČ TIM SEZONA BROJ POTREBNIH  KOLA ZA 20. GOL U SEZONI
Luis Suarez Liverpool 2013/14 15
Kevin Phillips Sunderland 1999/2000 21
Alen Shearer Blackburn 1993/1994 22
Alen Shearer Blackburn 1994/1995 22
Alen Shearer Newcastle United 1996/1997 22

Vrijedi napomenuti da Leicester City ima dosta težak raspored u narednih šest gola. Vardy i društvo odigrat će gostujuće susrete protiv Swansea, Evertona i Liverpool, dok će na King Power stadion doći fudbaleri Chelseaja, Manchester Cityja i AFC Bournemoutha. 

Vardy je "uhapsio" Van Nisterlooya, a da li će 'kazna' stići Suareza, Shearea, Phillipsa i društvo ostaje za vidjeti. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije