Namješteno finale košarkaškog prvenstva?

Skandal u Litvaniji

Namješteno finale košarkaškog prvenstva?

Kenan Bajramović se sa Lietuvos Rytasom nalazi na pola puta od naslova prvaka Litvanije. Njegov tim vodi sa 2-1 u seriji, koja se igra na četiri pobjede, protiv ljutog rivala iz Kaunasa, slavnog Žalgirisa.

Međutim, ovih dana mnogo više se u zemlji košarke govori i piše o stvarima koje nemaju veze sa sportom. Naime, još prije početka finalne serije u medijima se počelo pisati kako će Bajramovićev tim kupiti naslov prvaka, što niko normalan nije povjerovao, s obzirom da se radi o velikom rivalitetu između dva grada i kluba.

Lietuvos je u ponedjeljak večer slavio sa 83:81 i poveo sa 2-1, a u utorak ujutro je trener Žalgirisa Darius Maskolijunas dobio otkaz. Kada je došao na trening nije mu dozvoljeno da uđe u dvoranu, a obrazloženje za otkaz glasilo je „vršio je negativan utjecaj na rezultate Žalgirisovih utakmica“.

Najkontroverznija ličnost litvanskog sporta je, bez sumnje, vlasnik Žalgirisa Vladimir Romanov, koji je klub kupio prije godinu dana kada se bivši evropski prvak našao pred bankrotom. Romanov, jedan od nabogatijih ljudi u Litvaniji, nekoliko puta je bio optuživan za namještanje utakmica u fudbalskoj ligi, a u njegovom vlasništvu je i FK Kaunas, kao i škotski Hearts.

Poznato je da Romanov odvodi igrače u FK Kaunas gdje provedu dvije sezone, te im sredi papire Evropske Unije i onda ih bez problema trasira u Hearts. Prije nekoliko godina na takav način je u Kaunas otišao i bivši fudbaler Sarajeva Edin Pehlić, ali nikada nije otišao u Hearts.

“To su sve podmetanja i nevjerovatne gluposti. Nije bilo nikakve osnove da mi se uruči otkaz, sad mi se i ruši ugled, pa ću potražiti pravdu na sudu. Što se mene tiče, ja sam u utorak htio da održim trening, ali mi nije omogućeno da dođem na svoje radno mjesto. Moj jedini grijeh je što nisam dozvoljavao gospodinu Romanovu da mi se miješa u rad, što on izgleda nije mogao da podnese” , rekao je nakon otkaza Maskolijunas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.