Napoli ima Maradoninog nasljednika
Cavani je prvo ime Napolija

Cavani - junak 31. kola italijanske Serije A

Napoli ima Maradoninog nasljednika

E. Škorić
Teme:

Napoli obiluje vrhunskim igračima. Tu su, između ostalih, Marek Hamšik, Ezequiel Lavezzi, Christian Maggio, Pablo Cannavaro i mnogi drugi, ali ovaj put donosimo priču o jednom za kojeg kažu da je novi Napolijev Maradona.

Edinson Roberto Cavani Gomez rođen je 14. februara 1987. godine u urugvajskom gradu Saltu. Njegov nadimak je El Matador zbog svoje uloge vođe na terenu. On se preselio u Montivedo kada je imao svega 12 godina, da bi 2006. godine upisao prvi profesionalni nastup za FC Danubio. I već je tada postigao devet golvoa u svojoj prvoj sezoni.

Odskočna daska Cavaniju je bio nastup na južnoameričkom prvenstvu za mlade igrače. Tada su se pojavile i prve špekulacije iz Evrope, posebno iz Italije. Navodno su ga željeli Juventus i Milan. Međutim, 29. januara 2007. godine, dakle u zadnjim danima zimskog prijelaznog roka, Urugvajac je potpisao za Palermo.

U debiju za Palermo postigao pogodak sličan onom Van Bastenovom iz 1998. godine

Svoj debi u dresu Sicilijanaca upisao je 11. marta 2007. godine u utakmici protiv Fiorentine. Već u toj utakmici zabio je pogodak. Ušao je u 55. minuti, u trenucima kada je njegov sastav gubio s 1:0, te pogotkom koji podsjeća na onaj Marka van Bastena iz EP-a 1998. godine, pogodio za 1:1. Moglo se pretpostaviti kakva budućnost čeka Cavanija.



U drugoj svojoj sezoni na Siciliji izborio se za startnu postavu, a u tome mu je pomogao Juventus koji je od Palerma otkupio ugovor Amaurija, pa je Cavani pravio društvo Fabriziju Miccoliju u napadu. Te je sezone postigao 14 golova.U aprilu prošle godine potpisuje novi ugovor s Palermom, da bi nekoliko mjeseci kasnije prešao u Napli na posudbu. Dokazao se Napolitancima na najbolji mogući način, postigavši dva gola u trijumfu nad Elfsborgom u utakmici Evropske lige.

U ovoj sezoni Cavani je postigao čak 25 pogodaka i prvu poziciju najboljih strijelaca u Seriji A dijeli sa Antonio Di Nataleom koji je postigao isto toliko golova. Cavani je od 25 golova, četiri postigao sa bijele tačke. Pružao je u dosadašnjem dijelu sezone nevjerovatne partije. Golijadu u domaćem prvenstvu započeo je protiv Fiorentine, potom je pogodio u domaćem remiju s Barijem (2:2), pa je u 86. minuti pogodio za veliko slavlje Napolija u Đenovi,  da bi na gostovanju kod Cesene postigao dva gola.

Rješavao je utakmice u zadnjim sekundama (Steaua, Lecce...)


Seriju je nastavio i u Evropskoj ligi gdje je postigao gol protiv Steaue. Zaslužan je što njegov tim nije poražen kod Catanije (1:1), postigao oba pogotka protiv Parme (2:0), jedan protiv Bologne (4:1), da bi početkom decembra prošle godine upisao hat-trick na gostovanju kod Utrechta u grupnoj fazi Evropske lige. Cavani posebno pamti gol Steau na San Paolu u sudijskoj nadoknadi, zbog kojeg su Napolitanci prošli dalje.

U zadnjim minutama utakmice donio je trijumf nebesko-plavima na domaćem terenu protiv Leccea, a već u sljedećem kolu "počastio" Juventus sa novim hat-trickom. Njegovim golovima, dakako, nije bio kraj. Na gostovanju kod Barija postigao je jedan od Napolijeva dva gola (0:2), a novi hat-trick stigao je 30. januara ove godine protiv Sampdorije (4:0). Do ovog vikenda zabijao je još Ceseni (2:0), Cagliariju dvaput (2:1), a nevjerovatnu sezonu krunisao hat-trickom ove nedjelje protiv Lazija (4:3).

Napoli trenutno, sedam kola prije kraja, ima 62 boda, tri manje od lidera Milana, te dva više od trećeplasiranog Intera. Nastavi li čudesni Urugvajac sa svojim prepoznatljivim partijama, ne bi bilo iznenađenje da Napolitanci osvoje dugo iščekivani naslov.

Prvi hat-trick u karijeri protiv Indonezije


Što se reprezentativnih nastupa tiče, Cavani je 2007. godine postigao sedam golova u devet utakmica na U-20 prvenstvu Južne Amerike, te je tada bio najbolji strijelac. Urugvaj je tada završio na trećem mjestu. Za izabranu vrstu debitirao je 6. februara 2008. godine, i odmah je zabio gol protiv Kolumbije (2:2). Prava izdanja pružao je i na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi prošlog ljeta.

Uostalom, strijelac je gola protiv Njemačke u utakmici za treće mjesto. U julu 2010. godine zabio je gol protiv Angole u prijateljskoj utakmici. Svoj prvi hat-trick, pak, postiže 8. oktobra prošle godine u prijateljskoj utakmici s Indonezijom.

Veličanstveni Diego Maradona u Napoli je došao 1984. godine, odmah postavši miljenik navijača. S Napolitancima je osvojio Seriju A 1987. i 1990. godine, Kup Italije 1987. godine i Kup UEFA 1989. godine, kao i Superkup Italije 1990. godine.

Ne želi nikakva poređenja s Maradonom

"Poređenja s Maradonom nemaju nikakvog utjecaja na mene, jer nisu realne. Diego je bio jedinstven nogometaš, igrač kojeg je jako teško kopirati. Uopće nije umjesno uspoređivati me s Maradonom, koji je bio idol i Bog ovog grada i kluba. Naravno, volio bih ostaviti trag u ovome klubu, ali nemojte me porediti s Maradonom", kaže Cavani.

No, ovaj momak bi mogao ostaviti dubok trag u Napoliju, po kojem će ga navijači pamtiti, a i ono što je dosad uradio zaslužuje da ga se poredi s Malim Zelenim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.