Obećanje ludom radovanje: Od fudbalskog hrama ostali su samo reflektori!

Vlast je okupirana ratom

Obećanje ludom radovanje: Od fudbalskog hrama ostali su samo reflektori!

Admin Čaušević

Da pojedina sportska borilišta poput stadiona i dvorana s vremenom postanu prepušteni sami sebi zbog drugih prioriteta lokalnih vlasti nije nikakva slučajnost. To je slučaj i sa stadionom u Rusiji gdje je tamošnji režim već duže vremena okupiran invazijom na Ukrajinu.

Centralni stadion u današnjem Tveru, a nekadašnjem Kalinjinu je otvoren 9. augusta 1975., na Dan sportista. "Central" je tada postao glavni i najmoderniji stadion u gradu.

Tribine od 25.000 sjedećih su bile pune. Navijači su dolaziti bodriti klub pod imenom Volga, a zimi je ovaj stadion domaćin međunarodnih moto utrka na ledu. Popularni Central je više puta bio domaćin ekipnih i pojedinačnih svjetskih prvenstava u ovom sportu i smatran je fudbalskim hramom u tom dijelu Rusije.

U augustu 2023. godine stadion je napunio 48 godina postojanja. Što je nekad bila istinska sportska arena, danas je tužna lokalna znamenitost. Ogromna napuštena građevina u centru Tvera, grada na sjeverozapadu Rusije.

Ruševine tribina obrasle su drvećem, među kojim se neustrašivo šetkaju golubovi, ali brojne druge životnije. Jutra su obično tiha, a navečer ga posjećuju razni ljudi.

Oglasi

S obzirom da se pod nogama može osjetiti razbijeno staklo, limenke piva i energetskih pića, a okolo vidjeti grafite na zidovima jasno je da sportisti nisu ti koji posjećuju ovu građevinu.

U 2000-ima Tverska oblast je na sebe preuzela upravljanje stadionom i odlučili su ga oživjeti iz pepela. U 2008. godini regionalni budžet izdvojio je fantastičan novac za rekonstrukciju, čak 200 miliona rubalja.

Stadion u Tvaru je napušten već godinama i prepušten je samom sebi

Godine 2009. Central je bio domaćin spektakularnog takmičenja, odnosno Svjetskog kupa u snowboardu, a poslije toga je plan bio da se stadion pretvori u mjesto gdje će održavati najveći događaji u atletici.

Ipak, već 2010. izbio je skandal. Pokazalo se da se dvije kapitalne kompanije koje su preuzele rekonstrukciju stadiona nisu bavile radom, već pronevjerom novca koji im je dodijeljen.

Sklapanjem lažnih ugovora i vođenjem fiktivnih izvještaja o obavljenom poslu poduzetnici su ukrali više od 80 miliona rubalja. Projekt rekonstrukcije nije proveden, a stadion je praktično umro.

Najnovije vijesti o Centralu pojavile su se krajem 2021. godine Tada je regionalna vlada izvijestila da će izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju stadiona započeti u bliskoj budućnosti.

Umjesto toga je počela invazija na Ukrajinu pa je stadion ostavljen na čekanje.

Oglasi