Vjerovali ili ne, ali na ovom stadionu će se igrati utakmice Evropskog prvenstva!

Slijedi potpuna rekonstrukcija

Vjerovali ili ne, ali na ovom stadionu će se igrati utakmice Evropskog prvenstva!

Admin Čaušević
Teme:

Napušten je već nekoliko godina godina, a uskoro će biti domaćin utakmica Evropskog prvenstva i to za seniore. Priča koja zvuči nevjerovatno, ali je istinita jer slijedi potpuna rekonstrukcija.

UEFA je prije nekoliko dana zaprimile kandidature za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. godine. Osim Velike Britanije i Irske kandidat je i Turska, a jasno je da su pet ujedinjenih britanskih fudbalskih asocijacija apsolutni fariti da budu domaćini.

Na listi od 10 stadiona kandidata za utakmice iz Sjeverne Irske nalazi se i stadion u Casement Park u Belfastu kojem će biti neophodna rekonstrukcija.

Casemant Park je napušten još od 2013. godine, ali nakon rekonstrukcije bit će prava ljepotica iako će kapacitetom biti najmanji.

Nakon rekonstrukcije kapacitet stadiona će biti 34.500 sjedećih mjesta, a očekuje se da radovi budu gotovi do 2025. godine.

Ovaj stadion je otvoren 1953. godine, a zatvoren je prije dvije godine i u međuvremenu je poprimio izgled prašume s obzirom da niko ne vodi brigu o njemu.

Oglasi

Međutim, uskoro će postati pravo gradilište, tačnije čim UEFA-a i zvanično potvrdi da će Velika Britanija i Irska biti domaćini Evropskog prvenstva 2028. godine.

Stadion u Belfastu je napušten već godinama

Troškovi izgradnje iznose između 50 i 60 miliona funti, a u Sjevernoj Irskoj ne žele propustiti unikatnu priliku da budu jedan od domaćina najvećeg sportskog događaja na Starom kontinentu.

Inače, FS Irske je 2015. godine renovirao Winsdor stadion. Reprezentacija na njemu igra domaće mečeve, ali zbog kapaciteta od 18.500 sjedećih mjesta nije u konkurenciji za domaćinstvo Evropskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Domaćini utakmica u Engleskoj bit će Wembley, Tottenham Hotspur Stadium, St James’ Park, Villa Park i novi stadion Evertona, kao i stadion Etihad.

Kapacitet novog stadiona će biti oko 34.000 gledatelja i bit će najmanji na EURO 2028

The Principality Stadium u Cardiffu, Hampden Park u Glasgow, Dublin’s Aviva Stadium u Dublinu i Casement Park u Belfastu su preostala četiri stadiona kandidata za organizaciju.

Oglasi