Naša 3 igrača među 4 najboljih Bundeslige
Džeko i Misimović, "ubojiti" tandem Wolfsburga

Briljantni Ibišević, Misimović i Džeko

Naša 3 igrača među 4 najboljih Bundeslige

Bosna i Hercegovina trenutno ima čak tri igrača u poretku četiri najkorisnija fudbalera Bundeslige, što je fanscinantan podatak! Statistika u Njemačkoj posebno je ohrabrujuća pred utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo „Južnoafrička Republika 2010“ protiv Belgije, 28. marta u Genku i 1. aprila u Zenici. 

Iako povrijeđen naš Vedad Ibišević i dalje je najbolji strijelac Bundeslige, ali i najkorisniji igrač. U prvom dijelu sezone sakupio je 25 bodova, postigavši 18 golova, kojima je dodao čak i sedam asistencija.

Iako se u nastavku šampionata odigrana četiri kola nedostižan još je nedostižan za sve zvijezde jedne od pet najjačih liga svijeta. Trenutno drugi najkorisniji igrač Bundeslige je Patrick Helmes sa 19 bodova (15 golova i četiri asistencije). Treće mjesto dijele Mario Gomes (18 bodova - 13 golova i 5 asistencija), Demba Ba (11 golova + 6 asistencija) i naš Zvjezdan Misimović (6 - 11).

Džeko se probio na četvrtu poziciju
    
No, na četvrto mjesto sjajnom jučerašnjom partijom protiv Herte probio se i naš Edin Džeko, napadač Wolfsburga koji je u subotu postigao dva gola u meču protiv Herte (2:1). Džeko je tako donio novi trijumf Wolfsbirgu u 21. kolu, ali i Hertu „svrgnuo“ sa prvom mjesta na tabeli. On je u dosadašnjem dijelu sezone postigao deset pogodaka, a ima i sedam asistencija.

Ostati neporaženi u Genku

„Nisam od onih koji se zamaraju statistikom, ali svakako da mi godi što sam među najboljim igračima Bundeslige. Nadam se da ću nastaviti zabijati golove i igrati dobro. Za Wolfsburg u Njemačkoj i Kupu UEFA, a posebno bi volio da odigram što bolje za BiH u susretima sa Belgijom. Vjerujem da u Genku nećemo izgubiti. Izvanredno bi bilo kada bi u Zenici pobijediti i tako otvoriti sebi put ka baražu Svjetskog prvenstva koje se igra u Južnoafričkoj republici 2010. godine. Učiniću sve što bude u mojoj moći da želje pretvorimo u stvarnost i na terenu Cristal arene i Bilinog polja“, istakao je Džeko danas za SportSport.ba.

I Wolfsburg u borbi za sami vrh tabele
 
O utakmici sa Hertom u kojoj je od mnogih proglašen za junaka meča, Džeko je za naš online magazin, rekao:

„Jako teška utakmica u kojoj nije bilo puno šansi, ali hvala Bogu mi smo svoje iskoristili. Ono što nas posebno brine je što smo ponovo primili gol na naivan način, ne iz njihove izrađene akcije, već zbog greške naše odbrane. Srećom, smogli smo snage, konsolidovali redove i preokrenuli igru i rezultat u našu korist za izuzetno vrijednu pobjedu. I mi smo se tako uključili u borbu za sami vrh tabele. Prvenstvo smo tako učinili izuzetno zanimljivim...“

Wolfsburg naših Džeke i Zvjezdana Misimovića koji je protiv Herte dobio peti žuti karton, te neće imati pravo nastupa u narednom kolu šesti je na tabeli sa 36 osvojenih bodova. Na kraju sezone prvak i viceprvak Njemačke direktno će ići u Ligu šampiona, treći u kvalifikacije najelitnijeg klupskog takmičenja svijeta, a četvrti i peti direktno u Ligu UEFA.   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.