Naši rukometaši izbjegli predkvalifikacije

Dobre vijesti iz sjedišta EHF-a

Naši rukometaši izbjegli predkvalifikacije

Adnan Beganović

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon lošeg nastupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se igrati 2012. godine u Srbiji.

Nakon razočaravajućeg nastupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj 2011. godine, postojala je velika mogućnost da će naši najbolji rukometaši morati igrati predkvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo, no iz sjedišta EHF-a došle su nam dobre vijesti.

Naši rukometni reprezentativci, ipak, neće morati igrati predkvalifikacije u kojima će učestvovasti 12 reprezentacija koje će biti podjeljene u 3 grupe i samo pobjednici istih steći će pravo da igraju u kvalifikacijama. Osim naše reprezentacije od reprezentacija koje su bile neuspješne na nedavnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, predkvalifikacije za Evropsko prvenstvo izbjegli su Crna Gora, Makedonija i Bjelorusija.

Međutim, ono što će otežati put našim reprezentativcima za plasman na Evropsko prvenstvo u Srbiji je to što će Bosna i Hercegovina biti u četvrtom šeširu i izvjesno je da će najbolji bh. igrači morati dati mnogo više od onog što smo vidjeli u Finskoj kako bi se plasirali na EP.

U kvalifikacijama za EP u Srbiji učestvovat će 28 reprezentacija, koje će biti podjeljene u 7 grupa po četiri ekipe, a dvije prvoplasirane iz svake grupe izborit će nastup na EP. Pored ovih 14 ekipa na EP učestvovat će Srbija i pobjednik EP koje se igra u Austriji. Četrnaest reprezentacija koje igraju na EP u Austriji biće u prvom i drugom šeširu kvalifikacija za EP u Srbiji, dok će onih sedam koji su bili uspješni u nedavnim kvalifikacijama za SP u Švedskoj biti u trećem šeširu.

Bosanskohercegovačka rukometna reprezentacija, kao i sve ostale, odigrat će 6 kvalifikacionih utakmica, a prvo i drugo kolo na rasporedu je već krajem oktobra ove godine, dok će se peto i šesto kolo igrati u junu naredne godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.