Naši se okitili medaljama ovog vikenda
Kenan Bajramović je osvojio litvanski Kup

Naši igrači uspješni u Kupovima

Naši se okitili medaljama ovog vikenda

Teme:

Ovog vikenda u većini evropskih zemalja igrane su završnice nacionalnih kupova za košarkaše. Iako ovo takmičenje sve više gubi na svojoj vrijednosti, završni turniri u Španiji, Srbiji i Grčkoj pokazali su da se negdje osvajanje ovog turnira, ipak, cijeni.

Još u petak smo dobili pobjednika Kupa Krešimira Ćosića, a to su košarkaši Zagreba, koji su u finalu bili bolji od  Cibone, dok su noć kasnije u Čapljini drugu godinu zaredom pehar pobjednika Kupa BiH podigli igrači Bosne pobijedivši u finalu tuzlansku Slobodu.

Završnica Kupa Radivoja Koraća u Nišu pokazala je da za ovaj sport u Srbiji nema mjesta panici. Četiri večeri dvorana Čair bila je prepuna, a utakmice, osim finalne, bile su prava poslastica. Finale u kojem je Partizan bio bolji od FMP-a bila je najslabija utakmica turnira.

Nakon četiri godine posta najveći izraelski klub, Maccabi, osvojio je Kup Izraela pobjedom u finalu nad Bnei Harashonom (77:70). Bio je ovo 37. osvojeni kup za košarkaše Maccabija, a ponovo su najbolji bili Wisniewski i Andreson.

Mnogo razloga za slavlje imali su naši Bogdan Tanjević, Damir Mršić i Emir Preldžić koji su u Turskoj s Fenerbahceom osvojili prvi kup nakon pune 43 godine. Fener je u finalu bio bolji od Mersina sa 72:68.

U finalu grčkog kupa sastali su se veliki rivali Panathinaikos i Olympiakos. Panathinaikos je u kupu tražio spas sezone koja nije najbolje početa. Ipak, izabranici Željka Obradovića nisu uspjeli. Olympiakos je bio bolji sa 68:64.

Prošle godine je Olympiakos poražen od Panathinaikosa u finallima nacionalnog kupa i prvenstva, a ovu godinu je počeo mnogo bolje. Olympiakosu je ovo bio osmi trofej u historiji, a prvi nakon osam godina. Miloš Teodosić je sa 22 poena bio prvo ime Olympiakosa.

Veliki derbi između Barcelone i Reala odlučio je i pobjednika Kupa Kralja čija je završnica ove godine igrana u Bizkaia Areni u Bilbau u kojoj je u dva dana tri puta obaran rekord gledanosti utakmica kupa. Finale je pripalo Barceloni koja je slavila sa 80:61, što je najubjedljivija finalna pobjeda u historiji španskog kupa. Finale je posmatralo 14.814 ljudi, a nagradu za MVP-a finala odnio je Fran Vazquez.

Završnica talijanskog kupa igrana je u Avellinu koji se pokazao kao odličan domaćin. Kao što se i očekivalo Kup je osvojio, u ovom trenutku najbolji talijanski klub, Montepaschi Siena koji je u finalu bio bolji od Virtusa iz Bologne sa 83:75, uz deset poena našeg Henryja Domercanta. Iako je domaći tim ispao u polufinalu, finalni dvoboj je odigran pred punom dvoranom.

Samo mjesec dana nakon potpisa ugovora s Lietuvos Rytasom, kapiten naše reprezentacije Kenan Bajramović podigao je svoj prvi pehar. Keno je sa 14 poena učestvovao u pobjedi svog tima nad velikim rivalom Zalgirisom (77:65) u finalu litvanskog kupa.

Kupom se okitio i Edin Bavčić koji je u finalu Kupa Slovenije s Olimpijom bio bolji od Zlatoroga sa 84:68. Završnica kupa igrala se u Novom Mestu, a domaći tim u kojem igra Goran Ikonić ispao je u polufinalu od Olimpije.

Najuzbudljivije finale odigrano je u Francuskoj gdje je Sedmicu asova, kako se zove njihov kup, osvojio Asvel pobjedom nad Orleansom u finalu (70:69). Orleanse je imao pobjedu u rukama devet sekundi prije kraja kada je Eric Campbell pogodio tricu za pobjedu Asvela. MVP finala bio je Mindaugas Lukauskis sa 18 poena.

U Rusiji kup još nije završen. Ovog vikenda su igrane revanš utakmice četvrtfinala, a plasman na Final Four koji će biti odigran 18. marta osigurali su CSKA Moskva, Spartak St.Petersburg, Unics Kazan i Khimki.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.