Navijači Basela protiv modernog fudbala: Karte se štampaju, platiće ih koliko oni žele

Neko nešto mora učiniti

Navijači Basela protiv modernog fudbala: Karte se štampaju, platiće ih koliko oni žele

Basel se plasirao u finale Kupa Švicarske pobijedivši u četvrtak Zurich sa 3:1. Iste večeri najvatreniji navijači Basela su objavili da neće kupiti oficijelne ulaznice za finale Kupa u Bernu.

Prije samog odigravanja polufinalnih mečeva četiri navijačke grupe (polufinalista) oglasile su se zajedničkim saopštenjem.

Muttenzerkurve (FC Basel), United Supporters (Lucerne), Block Sud (FC Thun) i Zurcher Sudkurve (FC Zurich) apelovali su na švicarske fudbalske vlasti da ne izdaju "kombinovane" karte za utakmicu i obavezni prevoz samo za prilike finale Kupa organizovanim vozovima, te da dopuste navijačima da sami izaberu način na koji će putovati na utakmicu.

Također, već pomenute navijačke grupe kritikovale su cijene uzlazica za finale Kupa - oko 44 eura za tribine na kojima su smješteni oni najvatreniji i do 105 eura za ostale.

Ako se pitaju navijači, cijene jednostavno moraju biti snižene, ali Švicarski fudbalski savez to gotovo sigurno neće uraditi do finala koje je zakazano za 19. maj.

Rezultati polufinalnih mečeva "otkrili" su finaliste. Na stadionu Wankdorf u Bernu za trofej će se boriti Basel i Thun.

Najvatreniji navijači Basela su donijeli odluku. Odlučili su uzeti stvar u svoje ruke. Zvanične ulaznice za utakmicu neće kkupovati, već će kupovati sopstvene ulaznice. Također, svi navijači su pozvani da bojkotuju prevoz vozovima organizovan posebno sa finale, te da do Berna putuju u sopstvenim aranžmanima.

Karte koje će odštampati Muttenzerkurve prodavat će se po dosta nižim cijenama, onim koje navijači smatraju prikladnim - između 20 i 35 eura.

Savez će na kraju odlučiti

Na dan finala navijači Basela planiraju marširati do stadiona Wankdorf, a zatim čelnicima Švicarskog fudbalskog saveza predati sav novac koji će skupiti prodajom svojih ulaznica. Tako će dati Savezu šansu da bira - uzeti novac i pustiti navijače na stadion, te na taj način prihvatiti njihove cijene ili im zabraniti ulazak kroz kapije Wankdorfa.

Navijači su optimistični da će se sve riješiti na dan finala, te da će Savez prihvatiti prijedloge i alternativna rješenja za korigovanje cijena ulaznica. Inače, u Švicarskoj su zbog navedenog problema navijači još 2014. godine pokrenuli kampanju "Fudbal za sve".

Da li će zaista plan navijača Basela uroditi plodom, ostaje da se vidi. Ipak, jasno je da je nešto potrebno učiniti jer cijene ulaznica uništavaju fudbal i "uzimaju" ga onima koji ga istinski vole, a koji sebi više ne mogu priuštiti redovne odlaske na utakmice.

Tako je u Engleskoj već odavno sve manje "radničke klase" na tribinama, a navijači na Otoku su počeli organizovati nove, vlastite klubove kako bi imali za koga navijati jer su se njihove prve ljubavi pretvorile u bezdušne korporacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi