Navijači FK Željezničar će dugo pamtiti subotnji sarajevski derbi

Plavi slavili protiv FK Sarajevo

Navijači FK Željezničar će dugo pamtiti subotnji sarajevski derbi

A. Čaušević

Pred oko 15.000 ljubitelja fudbala na stadionu Asim Ferhatović Hase FK Željezničar je dobio 140. sarajevski derbi s 1:3 te tako preuzeo prvo mjesto na tabeli od FK Sarajevo. 

Sa dva gola i asistencijom subotnji derbi obilježio je Semir Štilić koji je odigrao zaista vrhunsku partiju. Na bh. fudbalskim terenima odavno neki igrač nije izveo tako maestralnu izvedbu.

Osim po genijalnoj igri Štilića navijači FK Željezničar će i po nekim drugim stvarima još dugo pamtiti ovu pobjedu, najubjedljiviji gostujući trijumf Plavih protiv najljućeg rivala od postojanja zajedničke Premijer lige.

U periodu poslije agresije na BiH Plavi su još dva puta dali tri gola na Koševu i to oba puta pod vodstvom Amara Osima. U finalu Kupa 2001. (2:3), te u ligaškom obračunu (0:3) također 2001. godine kada su se za titulu borili klubovi samo s prostora Federacije BiH.

Otkako se igra zajednička Premijer liga niti jedan od dva sarajevska tima nije uspio slaviti dva puta u sezoni nakon što se nalazio u rezultatskom zaostataku u oba meča.

Plavi su na Grbavici gubili s 0:1, ali su na kraju uspjeli slaviti s 5:2. Bili su i u subotu u rezultatskom zaostataku, međutim stigli su do preokreta te zasluženo trijumfovali s 1:3.

Preokreti u derbijima u Premijer ligi su prava rijetkost, ili su barem bili do ovo sezone. Željezničar je u aprilu 2004. godine gubio na poluvremenu, ali je s dva gola Dželaludina Muharemovića u nastavku slavio s 2:1.

Preokrenulo je i Sarajevo na Koševu u aprilu 2007. godine. Gosti su poveli preko Dialibe, da bi za trijumf od 2:1 pogađali Almir Turković i Muamer Kurto.

Osam golova 

U dva ovosezonska derbija Željezničar je protiv Sarajeva postigao čak osam golova što je najveći broj postignutih golova jednog od timova u međusobnim duelima sarajevskih rivala u jednoj sezoni zajedničke Premijer lige.

Da najmanje dva gradska derbija u jednoj sezoni pripadnu istom timu nije nikakva novost. U prethodnoj Sarajevo je bilo uspješnije na Grbavici (0:3) i Koševu (2:1). Bordo tim je na kraju osvojio i duplu krunu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Rekord po broju pobjeda u jednoj takmičarskoj godini drži Željezničar koji je u sezoni 2017/2018 ostvario čak tri pobjede. Dvije na Grbavici s po 2:1 i na Koševu s minimalnih 0:1.

Inače, nakon 140. međusobnih duela Željezničar sada ima tri pobjede više, ukupno 45. Sarajevo je od Plavih bilo bolje 42 puta, dok su 53 susreta završena neriješenim rezultatom.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Manijak87
Sto rece jedan Pitar juce, lijepo gledati ovakve derbije, pune golove. Pa i da je Zeljo zijanio. Sve bolje od 0-0.
7 1
krndija26
magični Amar! :)
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi