Ne treba nam euforija, a Vedi agonija!
Hasagić: Utakmice sa Belgijom su veoma bitne, ali nisu presudne

Kenan Hasagić iz Turske za SportSport.ba

Ne treba nam euforija, a Vedi agonija!

Kenan Hasagić, jedan od najboljih golmana BiH svih vremena, a sigurno najbolji od nezavisnosti naše zemlje, iz Turske u razgovoru za SportSport.ba  rekao je kako nam pred mečeve sa Belgijom ne treba euforija.

„I ranije mi je smetalo što naša javnost od nas reprezentativaca očekuje da moramo pobijediti. To se nikako ne smije desiti uoči predstojećih susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Belgijom, 28. marta u Genku, te 1. aprila u Zenici. Imamo kvalitetan, ali i mlad tim kojem dodatni pritisci samo mogu štetiti“, istakao je Hasagić, nezamijenjiva „jedinaca“ na golu fudbalske A reprezentacije BiH za naš online magazin.

U Fener vjerovatno na ljeto
Transfer Hasagića u Fenerbahce i dalje je aktuelan.
„Čekam još da dobijem državljanstvo Turske kako bi prešao u Fener. Očito, čelnicima mog sadašnjeg kluba, preko kojih sam i aplicirao za državljanstvo,  se ne žuri. U Fenerbahceu su „zagrijani“ za mene, ali preduslov da potpišem ugovor sa ovim slavnim klubom je da dobijem turski pasoš kako ovdje ne bi bio stranac. Naime, u Turskoj u prvom timu nekog kluba na terenu istovremeno može biti šest stranaca, a u Feneru ne žele narušiti ovu kvotu zbog golmana. Kako sada stvari stoje, najvjerovatnije, ako sve bude uredu za Fenerbahce ću potpisati prije na ljeto ove godine, nego u narednim danima“, izjavio je Hasagić za SportSport.ba.


Možemo pobijediti svakoga, pa tako i jaku Belgiju  
 
Čuvar mreže turskog prvoligaša Istanbul Buyuksehir Belediyespora  naglašava i kako to ne znači da će naš nacionalni tim put Genka sa unaprijed istaknutom „bijelom zastavom“.

„Naravno, u Belgiju nećemo otići kao pesimisti. Oni imaju izuzetno dobru selekciju, što su pokazali u dosadašnjem toku kvalifikacija. Međutim, nismo nacionalni tim kojeg bilo ko smije olako shvatiti. Ukoliko riješimo pitanje štopera, ozbiljnim pristupom ka utakmici i disciplinovanom igrom možemo pobijediti svaku reprezentaciju na svijetu, pa tako i Belgiju“, kazao je Hasagić i naglasio:

„Imamo realne šanse da osvojimo drugo mjesto u grupi i izborimo baraž za Svjetsko prvenstvo „Južnoafrička Republika 2010“. Svi znamo koliko su nam bitne utakmice sa Belgijancima, ali nisu i presudne. Nećemo se predati do kraja kvalifikacija, odnosno dok god imamo šanse za plasman na Mundijal“.

Moramo naći još jednog štopera

Ipak, Hasagić je ponovio da je preduslov za uspjeh popravljanje stanja u našoj odbrani.

„Neko bi se mogao naći uvrijeđen što potenciram da moramo imati bolju odbranu, ali to je tako. Moramo se ojačati u štoperskoj liniji! Vjerujem da će selektor Miroslav Ćiro Blažević u narednim danima uspjeti doći do uspješnog modusa na dobrobit naše reprezentacije“, mišljenja je Hasagić.

Naš najbolji planetarni ambasador „među stativama“, naglašava i kako još žali što Tursku nismo pobijedili u trećem kolu kvalifikacija, odnsono utakmici odigranoj u Istanbulu 11. oktobra prošle godine.   

„Turci nikada nisu bili slabiji i ranjiviji nego tada. Dobro smo otvorili utakmicu, poveli, a onda izgubili 1:2. Ukoliko ne izborimo baraž za SP, jedan od razloga mogao bi biti i poraz u Istnabulu. Ali?! Ne treba se vraćati nazad, već hrabro ući u sve naredne utakmice i dati maksimum kako bi obradovali veliki broj naših navijača u BiH, ali i širom svijeta“, istakao je Hasagić.

Neutemeljene optužbe
Mnogi „dušebrižnici“ u BiH i kvazipatriote Hasagića su krivili što je zatražio tursko državljanstvo, kako bi realizovao transfer iz Istanbul Buyuksehir Belediyespora u Fenerbahce.
„To nikada ne bi uradio da ne mogu zadržati državljantvo naše zemlje i kada  bi mi napravilo prepreku da nastupam za reprezentaciju BiH. Zbog toga nije mi jasno zašto me pojedini optužuju, jer sam zbog prelaska u veliki klub zatražio tursko državčjanstvo. Pa, zar nije u intersu BiH da jedan od sportista napreduje u karijeri?“, potencirao je Hasagić.
Povreda prošlost, potpuno spreman!

Hasagić je imao problema sa povredom koljena zbog čega je propustio određen broj utakmica u finišu jesenje sezone u Turskoj.

„Hvala dragom Bogu povreda je prošlost. Redovno branim za svoj klub u pripremnom periodu za nastavak prvenstva, i sada potpuno spreman dočekujem start drugog dijela turskog šampionata, ali i nastupe u dresu reprezentacije BiH“, govorio je Hasagić za SportSport.ba.

U prošloj sedmici fudbalsku javnost u BiH, Njemačkoj, Evropi, ali i cijelom svijetu šokirala je povreda našeg Vedada Ibiševića, prvog strijelca Bundes lige zbog koje neće igrati pola godine.

„Baš mi je krivo što se Ibišević povrijedio. Krenulo ga je, zabijao je golove sa lakoćom... Međutim, i povrede su sastavni dio fudbala. To je život! Kao što sam rekao da reprezentaciji ne treba euforija uoči utakmica sa Belgijom, tako Vedi ne treba ni najmanje agonija zbog povrede. Želim mu od srca i ovom prilikom brz oporavak. Mora biti jak i iz svega će izaći još jači, te ponovo davati golove i briljantno igrati“, pričao je Hasagić.  



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti