"Ne živim na Grbavici već na Socijalnom, dijeli nas Vilsonovo. Eee, a znaš ti koliko je Vilsonovo?"
Iskusni napadač Sarajeva rijetko govori za medije, a na telefonu od aplikacija ima samo Viber

Mersudin Ahmetović govorio za SportSport.ba

"Ne živim na Grbavici već na Socijalnom, dijeli nas Vilsonovo. Eee, a znaš ti koliko je Vilsonovo?" · Intervju

E. Škorić, foto: E. Haračić

I dok se Mersudin Ahmetović spremao dati intervju koji ćete upravo sada čitati, u kadar je "upao" Krste Velkoski s riječima: "Jeste li mogli naći koga normalnijeg?!"

Ako vam dušu nagriza crv mržnje, okruženi ste negativnim ljudima i tako razmišljate, onda ćete na svoj način protumačiti riječi Makedonca. Ali, ako poznajete Ahmetovića i ako ste barem jednom sjedili u njegovom društvu, onda znate da je, prvenstveno - normalan čovjek. Sasvim na zemlji, ali i sasvim nenormalan kada treba da podigne ekipu, da nasmije svoje saigrače i oraspoloži ih. Sve po potrebi i ovisno o datoj situaciji.

Ahmetović je, a nije izlizana floskula, kao vino - što stariji, to bolji.

"Haha, hvala ako tako mislite. Iskreno, ugovor mi ništa ne predstavlja, čim osjetim da to nije to, prestaću da igram. Sada više treniram nego kada sam imao 25-26 godina. Možda zato što se približavam kraju karijere. Ma, ja se osjećam super, meni se baš igra i nadam se da će to još dugo da traje", kazao je Ahmetović na početku razgovora za SportSport.ba, a na našu konstataciju da jednog dana mora da prestane, kroz smijeh dobacuje:

"E pa vidite, mora, ali zato ja o tome ne razmišljam, samo igram i uživam. Koga briga šta će biti i kada će biti. Kruna svega bi bila još koja titula sa Sarajevom. Volio bih da odem u penziju kao prvak".

Inače, zdravlje te služi, pripreme teku dobro...

"Dobra je situacija, sve je u redu. Zadovoljan sam, dobro radimo, imamo vremena i da se malo odmorimo".

Nego, protiv kojeg kluba igraš s posebnim emocijama?

"Postoje emocije na svakoj utakmici, ali ako već moram da izaberem, onda je to derbi. To je nešto posebno...".

A naigrao si se derbija, slavio i tugovao, pa koji posebno pamtiš?

"Onaj kada sam dao dva gola na Koševu i kada smo slavili na Grbavici. Ova zadnja dva derbija su loša, to zaboravljamo... Sad vjerovatno moram da odgovorim šta se desilo na ta dva derbija? Ma, šta drugo da kažem, loše smo igrali, eto šta se desilo. Igrao sam i u dresu Slobode protiv Želje, ali ipak drugačije je kada igraš u dresu Sarajeva".

Sve više kvalitetnih igrača se vraća u BiH i to nas sve raduje?

"Sigurno da će nam ti igrači pomoći u poboljšanju lige. Ova liga je jako teška i po meni je bolja od nekih renomiranih liga iz regiona. I u ovoj ligi se igra dobar fudbal, ima puno talenta. Ako igrači rade kako treba, mogu svakako i iz ove lige da odu u neke veće klubove".

Trenutni tim Sarajeva je bolji ili lošiji u odnosu na prvi dio sezone?

"Ne bih to sada mogao reći, ali došli su nam kvalitetni igrači, no na kraju sezone ćemo vidjeti jesmo li bolji. Nadam se da jesmo i da će se ispostaviti da je tim bio jači nego u prvom dijelu sezone".

Vinko Marinović nakon Husrefa Musemića, je li neobično?

"Svaki trener ima svoje metode rada, nijedan nije isti. Ja sam dovoljno iskusan da pohvatam sve ono što novi trener zatraži od mene, pa tako i ono što Marinović traži".

Borba za titulu i ove sezone mogla bi da bude paklena, šta ti očekuješ?

"Zrinjski nije otpisan, mi smo tu, Željezničar i Borac naravno čeka svoju šansu. Bit će dosta neizvjesno do kraja".

Zašto Sarajevo ponekad teško dolazi do pobjeda protiv, uslovno rečeno, malih ekipa? Posebno se to odnosi na mečeve koje igrate na Koševu.

"Ekipe se zatvore na Koševu, onda je teško probiti te bunkere i zato se dešavaju kiksevi".

Dovoljno ste iskusni, znate kako da se nosite sa pritiskom, ali postoji li ponekad kada igrate važne utakmice?

"Pritisak? Ako ne možete da ga podnesete, otiđite u neki drugi klub i to je to".

Koje igrače Premijer lige smatraš najboljima?

"Štilić, Vranješ... Ima stvarno dosta velikih igrača. Mnogi oko mene, u FK Sarajevo, među najboljima su u ligi".

I sada da imaš mogućnost, kojeg igrača bi doveo u Sarajevo?

"Koga bih volio da vidim u svojoj ekipi? Ronaldinha! Evo imam igrača, evo doktora... (društvu se priključuje Velkoski u tom trenutku). Nema boljeg od njega! Evo me dajem intervju, hajde sjedi, pomozi", smije se Ahmetović.

Kako je živjeti u Sarajevu i igrati za Sarajevo? Često te susreću na ulici, jedan dan si kralj, drugi dan baš i nisi?

"Generalno, ovdje se živi od danas do sutra, ali ja sam tu četiri godine i nisam imao nikakvih problema. Dajem svoj maksimum i ako dobijemo i izgubimo, nisu me napadali. Najgore je ako izađete na teren i ne borite se, pa izgubite, onda je logično da vas ljudi neće cijeniti".

Ako sam u pravu, ti živiš na Grbavici, okružen većinom navijačima Želje, zar ne?

"Ako sam ja u pravu, ja živim na Socijalnom. To su dvije različite adrese i različite stvari. Dijeli nas Vilsonovo... Eee, a znaš ti koliko je veliko Vilsonovo, daleko je to. Tu gdje ja živim, najviše je Hordi zla. Siguran sam u to sto posto."

Broj jedan kada je dobra atmosfera u pitanju

Velkoski se ubacio u trenutku kada smo govorili o tome ko je najzaslužniji za atmosferu na treninzima.

"Ma nije samo na treningu, nego i u svlačionici, na terenu, u sobama, bilo gdje... On je taj. Broj jedan."

"Ma moraš biti pozitivan. Ali, ne volim intervjue, ukupno sam ih u Rusiji imao jedno dva. Ne volim da moram pričati puno o sebi", dodaje Ahmetović.

Jesi li očekivao da ćeš se, po povratku iz Rusije, tako dobro snaći i tako dobro igrati, pa postati i najbolji igrač Premijer lige?

"Kada sam se vratio iz Rusije, bio sam praktično završio s fudbalom, kontam to je to, ali me Zajko Zeba nagovorio da ponovo igram. Morat ću ozbiljno popričati s njim, haha. Vratio sam se i potpisao na četiri mjeseca, a ostao sam evo u Premijer ligi evo četiri godine. E, ali put do inostranstva je bio. bogami težak, jako težak. Nisam znao gdje idem. Petnaestak dana sam bio na probi u Rusiji, pa sam potpisao ugovor na četiri godine. Prvi sam te godine došao u Rostov, ali kasnije nas je bilo šest s Balkana. Inače, Rusi su slični s nama, no neće te tako lako primiti. Moraju se prvo uvjeriti da si dobar igrač, dobar čovjek i da nešto vrijediš".

Vjerovatno nije lako biti u stranoj zemlji. Kako je strancima u Sarajevu. Zna li recimo Cruz naš jezik?

"Ma bolje Krle priča engleski od njega. Na našem samo neke riječi.", kaže Ahmetović. "Naprimjer 'kad će plata?'", ponovo je dodao Velkoski i nakon toga je krenuo u smijeh zajedno s Ahmetovićem. "U Sarajevu je odlično, svako ko dođe bude odlično prihvaćen, zaista prava sredina.", završili su ozbilljno.

Mersudine, šta misliš o medijima?

"Mediji su takvi, sad te hvale, sad te mrze. Moraš se naviknuti na to".

Čitate li forume, komentare na društvenim mrežama?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ahmetović: "Ja imam samo viber, ništa drugo. Ja sam porodičan čovjek".

"Ja čitam.", iz pozadine se ubacio Velkoski.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nihadsaric
Mnogo gotivan i pozitivan lik iako sam Zeljovac, priznajem :)
45 0
Emir
Cuj papka haha “Znas li ti koliko je Vilsonovo” haha pa nije Avenida 9 de Julio haha
3 39

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti