Ne zovu ga tako uzalud: Luđak je imao jedinstvene metode u Marseilleu

Prisjetio se Benjamin Mendy

Ne zovu ga tako uzalud: Luđak je imao jedinstvene metode u Marseilleu

Marcelo Bielsa poznat je pod nadimkom "El Loco" (Luđak). Argentinac je jedan od najneobičnijih nogometnih trenera uopće, njegove metode rada su posve neobičajene, baš kao i odnos prema saradnicima i medijima.

Zašto spada u red neshvaćenijih trenerskim umova pokazao je Bielsa i 2016. godine kada je nakon samo 48 sati provedenih na klupi Lazija podnio ostavku. Koliko je Bielsa jedinstven za inostrane medije je ispričao i Benjamin Mendy, danas defanzivac Manchester Cityja, koji je s ovim stručnjakom sarađivao u vremenu kada je igrao u Francuskoj za tamošnji Marseille.

"Bielsa je radio lude stvari u Marseilleu. Ako njegovi pomoćnici stave čunj na 11 metara udaljenosti, a ne na 10 kako je on zamislio, zbog toga bi im zabranjivao da dođu na utakmicu i budu na klupi. Cijeli stručni štab mora da radi dobro tokom sedmice, da bi svi mogli da budu s ekipom tokom vikenda", ispričao je Mendy, pa dodao:

"Kada smo igrali prvu utakmicu u sezoni, prijateljsku, ostali smo samo sa jednim doktorom. Nema pomoćnika, nema nikoga, a još uz to Bielsa nije znao ni francuski jezik."

Ipak, njegovo trenersko znanje je nešto sasvim drugo, pokazuju to i rezultati koje ove sezone bilježi Leeds u Championshipu (prvi na tabeli), a jedan od onih koji u njemu vidi uzora je i veliki Pep Guardiola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi