"Nedopustivo je da se legalizuje završetak takmičenja po zatečenom stanju"

Oglasili se iz OFK Gradina zbog prekida prvenstva

"Nedopustivo je da se legalizuje završetak takmičenja po zatečenom stanju"

E. Oštraković

Obzirom da je donesena odluka o prekidu svih takmičenja u organizaciji NS Federacije Bosne i Hercegovine, uprava OFK Gradina Srebrenik, odlučila je da se javnosti obrati zanimljivim saopštenjem.

U saopštenju se jasno vidi da su u Gradini razočarani odlukom saveza, a saopštenje prenosimo u cjelosti:

"U povodu Odluke Izvršnog odbora NS FBiH od 25.05.2020. godine o završetku Prve lige Federacije BiH ali i svih takmičenja u organizaciji NS Federacije BiH prema zatečenom stanju, OFK Gradina Srebrenik izražava duboko razočarenje u ovakvu Odluku.

Naime, osjećamo izuzetno nezadovoljstvo u pristupu donošenja ovako teške Odluke, u kojoj prethodno nisu učestvovali niti konsultovani 64 drugoligaša (iz grupa ”Sjever”, “Zapad”, “Jug” i “Centar”) čime su dovedeni u podređen položaj u odnosu na klubove iz Prve lige FBiH.

U vezi s tim, smatramo da je na ovaj način učinjena velika nepravda i diskriminacija za 64 kolektiva koji su po zakonu i pozitivno-pravnim propisima potpuno ravnopravni akteri sa klubovima Prve lige FBiH, a čije su Propozicije i druga normativna akta sadržani u zajedničkom Statutu NS Federacije BiH, čiji članovi su nosioci aktivnosti i odlučivanja u Skupštini i drugim organima NS FBiH.

Iz tih razloga mišljenja smo da se nije smjelo zanemariti mišljenje neposrednih aktera takmičenja (64 kluba), koji su u konkretnom slučaju sa donošenjem apstraktnih odluka potpuno iznenađeni i zatečeni.

Naša konkretna reakcija, pored navedenog, odnosi se i na to da Odluka o završetku takmičenja nije u skladu sa Pravilnikom o nogometnim/fudbalskim takmičenjima NS/FS BiH jer je odigrano samo 15 kola u Drugim ligama Federacije BiH, što znači da je prvenstvo prekinuto zbog više sile (Odlukama civilnih organa) što je najlogičnije da se prvenstvo poništi jer tako i nalažu pozitivno pravni propisi NS/FS BiH.

Smatramo da je Odluka o prekidu takmičenja u drugim ligama i ostalim ligama NS FBiH izhitrena i donesena bez stavova i izjašnjavanja predstavnika 64 drugoligaša i deset kantonalnih/županijiskih saveza koji vode takmičenja u drugim ligama a koji su osnovna baza za postojanje i funkcionisanje NSFBiH (pogotovo ako se ima u vidu da je Krizni štab FBiH deblokirao zabranu igranja utakmica na svim nivoima u Federaciji počev od 30. maja 2020. godine a koji rok omogućava normalan završetak takmičenja na svim nivoima).

Nedopustivo je da se legalizuje završetak takmičenja po zatečenom stanju kada je u takvoj situaciji u nekim Drugim ligama bodovna razlika toliko neznatna da su dva i više klubova diskriminatorno oštećeni, gdje bi se, da se prvenstvo nastavilo, u prvom narednom kolu situacija u bodovnom smislu i tabeli znatno promijenila.

Zbog toga što smo totalno neobaviješteni o obaveznim mjerama nadležnih organa od dana stupanja na snagu vanrednih prilika do danas, zbog čega smo u totalnoj dezorganizaciji, iščekivanju i velikim finansijskim izdacima zadržavajući i plaćajući igrače, te drugim troškovima koji su pratili pripreme za nastavak prvenstva, tako da smo do sada uložili više od 55.000 KM u te namjene, što nam čini veliko opterećenje za organizaciju i nastavak aktivnosti kluba.

Takvo stanje će se u velikoj mjeri odraziti i na ostale klubove a što neće biti slučaj sa Premijer ligom i Prvom ligom FBiH.

S obzirom na kadrovsku strukturu u Izvršnom odboru i iskustva u vođenju liga u Federaciji, da će se, ova ničim izazvana situacija prevazići, naći rješenja da se nijedan klub takmičarski i statusno neošteti, po cijenu proširenja liga (Prva liga, Druge lige pa i Kantonalne lige).

Smatramo da bi trebalo pristupiti izmjenama sistema takmičenja na svim nivoima a pogotovo na drugim ligama Federacije BiH, kako bi se smanjio broj tih liga pa i klubova u tim ligama te preciznije definisali uslovi koje klubovi treba da ispunjaju za učešće u takmičenjima u tim ligama, a nikako dopustiti da se u nekoj od drugih liga takmiče klubovi koji nemaju prohodnost i mogućnost ulaska u viši rang (Prvu ligu) sa ostalim klubovima koji ispunjavaju te uslove, čime bi se obezbijedila i veća regularnost takmičenja u odnosu na dosadašnju praksu, a što smo mi u našem klubu to u posljednje dvije sezone najbolje osjetili.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

S obzirom da se u narednim danima očekuje sjednica Izvršnog odbora NSFBiH očekujemo da se ovi naši prijedlozi ozbiljno uzmu u razmatranje, a njenim usvajanjem bi se dijelom ispravila nepravda s obzirom da nam nije omogućeno na zelenom terenu da ostvarimo naš cilj, a to je plasman u viši rang takmičenja", stoji u saopštenju na zvaničnoj Facebook stranici OFK Gradina Srebrenik.

[facebook][/facebook]

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi