Nema švercanja za osminu finala
Srbija je ostala na jednoj pobjedi

Rezime dana

Nema švercanja za osminu finala

M. Maksimović

Ako smo se žalili na slabiju kvalitetu fudbala, u završnici grupne faze su ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu došli na svoje. Neizvjesnot u grupama C i D je bila prisutna do posljednjih trenutaka, pa je na kraju odlučivala i gol razlika.

U grupi C su na kraju prvo mjesto zauzeli Amerikanci, zasluženo jer su u tri utakmice ostvarili pobjedu i dva remija. Ono što je važno istači kod ove selekcije jeste karakter, jer su lomili svoje protivnike do posljednjih minuta, jer su se u dva navrata vratili iz izgubljene situacije. Protiv Engleza i Slovenaca, dok su protiv Alžira gol odluke zabili u 92. minuti. Englezi se bude, ali još nisu pravi. Protiv Slovenije je priliku dobio Defoe i na kraju je bio čovjek odluke.

Slovenci prozivaju sreću koja im je okrenula leđa, ali zaboravljaju da su sretno pobjedili Alžir te da su ispustili 2:0 protiv Amerikanaca. Upravo su u toj utakmici oni ostali bez osmine finala. Alžir je osvojio samo jedan, tek je protiv SAD-a, ova ekipa zaigrala za nijansu otvorenije, ali je i to bilo premalo. Alžir je nastup na prvenstvu završio bez postignutog gola.

U grupi D su na kraju tri selekcije imale po jednu pobjedu, tri selekcije po jedan poraz, a na kraju idu dalje selekcije koje su na startu uzele po tri boda, Njemačka i Gana. Nijemci su bili pravi samo protiv Australije. Protiv Srbije slabi, protiv Gane su više taktizirali. Jedno je sigurno, Low ima mladu selekciju, oscilacije moraju biti prisutne. Srećeom u ovoj grupi to im se nije osvetilo. Gana je napravila puno, izborila je osminu finala i možda je od svih selekcija pokazala najveću taktičku zrelost, a trijumf iz susreta protiv Srbije su znali kapitalizirati u nešto veliko. Ipak treba uzeti u obzir i podatak da je ova selekcija postigla dva gola u tri utakmice, oba iz penala što svakako nije ohrabrujuće.

Australci su se kasno probudili, ali su se kao jedna od rijetkih selekcija vratili nakon teškog poraza na startu. Niti u jednoj utakmici nisu bili kompletni, a na kraju su skupo platili onihpar prilika koje su propustili protiv Gane u drugom kolu. Srbiju su mnogi svrstavali u red selekcija koje mogu itekako ugodno iznenaditi, međutim na ovom prvenstvu Radomir Antić nije imao niti jednog napadača koji je u pravoj formi,što je posebno došlo do izražaja u ovoj posljednjoj utakmici protiv Australije.Odbrana je trebala biti jači dio tima, ali su primali prejeftine golove.

Na kraju je još jednom došao do izražaja onaj balkanski mentalitet u kojem selekcije sa prostora bivše Jugoslavije, igraju puno bolje protiv jakih suparnika, daleko slabije protiv onih možemo ih nazvati iz drugog reda.

Uzbudljiv rasplet u utakmicama odigranim u srijedu, nam je ponudio nevjerovatno dobre parove osmine finala. Tako na jednoj strani igraju Njemačka - Engleska i Argentina  - Meksiko, dok su na drugoj Urugvaj i Južna Koreja odnosno SAD i Gana. Moežemo biti spremni za nova uzbuđenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.