Šta bi Zrinjski bez Nemanje Bilbije?

Sjajni napadač "žila kucavica" Plemića

Šta bi Zrinjski bez Nemanje Bilbije?

A. Čaušević

Teško je znati odgovoriti, igrali smo neke utakmice prošle sezone koje smo znali pobijeđivti, ima tu momaka koji znaju uskočiti, ali naravno da je Nemanja jako važan za našu momčad. Ima tu dosta dobrih momaka, ali ne Nemanja je taj šlag na tortu", glasio je odgovor Sergeja Jakirovića na pitanje koliko je Zrinjski slabiji bez, a koliko jači sa Nemanjom Bilbijom na terenu. 

Teško je reći da li Nemanja Bilbija igra u životnoj formi, ali ono što je sigurno napadač Zrinjskog je trenutno najbolji igrač Premijer lige BiH. Radi se o igraču koji je u bilo kojem "mandatu" na premijerligaškim terenima bio zaista odličan.

Bivši kapiten mlade reprezentacije BiH je imao tri inostrana izleta. Prvo u Vojvodini, zatim u Splitu te prije dvije godine u korejskom Gangwonu. Svaki put kada bi se vratio u Premijer ligu nosio bi epitet jednog od najkvalitetnijih u prvenstvu.

Bilbija je poslije nešto više od trećine odigranog prvenstva na cifri od devet golova te je bez ikakve dileme najzaslužiniji zašto je Zrinjski vodeća ekipa te prvi favorit da prvi prođe kroz cilj nakon 33 utakmice. Primjera radi sjajni golgeter je sam postigao identičan broj golova kao svi ostali igrači Zrinjskog sa dva i više golova. Ivan Bašić (3), Slobodan Jakovljević (2), Igor Savić (2) i Mario Tičinović (2) u zbiru imaju također devet golova. 

Mostarski klub je minulog vikenda igrao derbi protiv Sarajeva i slavio je minimalnim rezultatom. Pobjednika je riješio ko drugi nego Bilbija majstorskim golom iz slobodnjaka. To mu je bio 76. pogodak u dresu Plemića te je postao rekorder kluba ispred Krešimira Kordića.

No description available.

Oglasi

Obzirom na izjednačenost timova u Premijer ligi te obično vrlo tvrde i fizički zahtjevne utakmice tip igrača poput Bilbije je vrijedan kao suho zlato pošto je toliko vješt i sposoban da ni iz čega postiže golove. Ima njuh za gol kao rijetko ko i to je ono što ga čini boljim od većine ostalih igrača.

Prisustvo i doprinos Bilbije za Zrinjski je poput žile kucavice. Mostarci za sada imaju 33 boda, a Banjalučanin lično je svojim potezima zaslužan za osvajanje od osam do deset bodova.

Bilbija je zabio golove za pobjedu protiv Veleža u oba gradska derbija i to pri neriješenim rezultatu, postigao je i gol vrijedan pobjede nad Sarajevom, također je svojim bljeskom "riješio" i Slobodu, dok je i protiv Širokog Brijega sa dva gola u prvih 15 minuta trasirao put ka pobjedi.

Treba reći da je i u duelu protiv Leotara kada je Zrinjski slavio sa 0:1 u posljednjim minutama požrtvovanom reakcijom na gol-liniji sačuvao mrežu svog tima te tako omogućio pobjedu.

Nemanja Bilbija
Nemanja Bilbija HŠK Zrinjski HŠK Zrinjski Pozicija: FW

Statistika

25 nastupa
23 kao starter
1 žutih kartona
0 crvenih kartona
8 asistencija
19 golova

Imao je i jedan kiks koji je koštao ekipu gubitka dva boda. Bilo je to u duelu protiv Posušja (0:0) kada je u drugom poluvremenu promašio penal.

Inače, Bilbija je još dva gola postigao Željezničaru (3:0), ali je to bilo u situaciji kad su Plemići imali prednost. Zabio je i Borcu (1:5) u Banjoj Luci kada su također Mostarci bili u prednosti.

Iako generalno kompletna ekipa Zrinjskog igra dobro cijeli dosadašnji dio sezone, kako u odbrani tako i u veznom redu, međutim i pticama na grani je jasno da sa Bilbijom i bez Bilbije to jednostavno nije isti tim.

Bilbija do sada ima 99 u Premijer ligi kao igrač Borca, Sarajeva i Zrinjskog. Penzionisani Wagner je na cifri od 125 golova. Ukoliko nastavi ovakvim tempom pitanje je sezone kada će Brazilac prepustiti štafetu bh. napadaču.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Prinudni
Zasluzio je poziv u reprezentaciju vise nego iko
3 3
user1605368976
A šta bi tek borac be Vranješa penal golgetera .Ne može Biblija dat golova koliko će penala biti za borac.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi