Neponovljivi umjetnik zvani Kinđe

Osma godišnjica od smrti Mirze Delibašića

Neponovljivi umjetnik zvani Kinđe

Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo obilježila je osmu godišnjicu smrti velikana bh. sporta Mirze Delibašića polaganjem cvijeća na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Mirza Delibašić Kinđe rođen je 9. janura 1954. u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968.godine, kada je postao pionirski prvak RiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. prešao u Bosnu.

Za Studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Bio je prvak Jugoslavije 1978. i 1980., klupski prvak Evrope 1979., a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje.

Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. i olimpijski pobjednik 1980. Za najboljeg košarkaša SRJ proglašen je 1980. Dres ''Jugoslavije'' obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu BiH, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

U Grenoblu je sa Bosnom osvojio naslov najbolje ekipe na Starom kontinentu te postao prvi ''neamerički'' košarkaš kojeg je kupio Real Madrid.

Vjeran BiH ostao je i u toku opsade, odbivši poziv rukovodstva ''Reala'' da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

"Nikada nisam upoznao nijednog vrhunskog sportistu, bilo s ovih naših prostora, bilo iz svijeta, koji u sebi nije imao barem trunku zlobe. Nijednog, osim Mirze", svojevremeno je rekao njegov učitelj i vizionar šampionske generacije ''Bosne'' Bogdan Tanjević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.