Bašić hrabro stao pred novinare i poručio: "Bitno je da izađeš i kažeš da si zaj**o stvar"

Trener Željezničara na press konferenciji

Bašić hrabro stao pred novinare i poručio: "Bitno je da izađeš i kažeš da si zaj**o stvar"

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Danas je u Plavom salonu održana press konferencija na kojoj se nakon poraza od Sloge, a prije utakmice protiv Zrinjskog, medijima i javnosti obratio trener FK Željezničar, Nermin Bašić. 

Željezničar se nalazi u krizi rezultata, a itekako je zabolio navijače ovog kluba poraz od Sloge Meridian u Doboju rezultatom 3:0, no sudeći po dugoj press konferenciji koju je održao Bašić, on ne gubi glavu i ima viziju i plan kako i šta dalje. Ključna riječ je "borba". 

"Imao sam danas dvije opcije, da dam izjavu za klupsku stranicu ili da se pojavim pred vama novinarima, odlučio sam da se pojavim. Odlučio sam da kad stvari nisu dobre, kad je kriza da ne treba bježati, ne treba glavu u pijesak stavljati. Treba preuzeti odgovornost, stati pred novinare, stati pred naše navijače i priznati da nismo bili dobri, malo je reći da nismo bili dobri. Bili smo katastrofalni zadnju utakmicu i ne treba ništa uljepšavati", rekao je Bašić, pa nastavio:

"Sami sebe smo kaznili, i treneri i igrači, novčano smo se svi kaznili jer zaista smo bili loši zadnju utakmicu. To je moj uvod u press konferenciju, da sam tu, da uzdignute glave dalje hodamo i da znamo šta nam je činiti. Kriza, tri utakmice, tri poraza i s obzirom da imamo težak raspored, svaka tri dana i nezgodne protivnike, ali mislim da se možemo sabrati kao klub i s našim navijačima možemo izaći iz ovih stvari i ja bih rekao da na kraju se mrtvi broje, na kraju rata, na kraju sezone. Tek je sedmo kolo prošlo i mi imamo još toga za pokazati."

"Trenutno stanje nas ne zadovoljava i znamo gdje smo pali. Moramo pozitivno gledati. Imamo dva izbora - ili ćemo bježati ili ćemo se boriti. Ja nisam čovjek koji bježi. Ja sam čovjek koji se bori i dok god vidim mogućnost da mogu s klubom nešto napraviti, bit ću tu. S jako puno emocija i ljubavi vodim ovaj klub i tako će biti dok sam tu. Vjerujem u ovaj zajednički projekat. Mislim da je ovo proces u koji smo mi upali, najavljivao sam ovaj pad tako da znamo šta nam je činiti i šta moramo. Moramo izaći iz krize, moramo se pofajtati na terenu. Ne lijepo igrati, nego se pofajtati za rezultat u naredne tri utakmice", mišljenja je trener Željezničara. 

"Naredni protivnik (Zrinjski, op. a.), evo vidjeli smo sinoć, ja im iskreno čestitam šta rade za svoj klub, šta rade za našu ligu. Napravili su fenomenalne stvari plasirajući se u Konferencijsku ligu, a ona sinoć utakmica je za anale. Bilo je jako lijepo gledati na malim ekranima. Mi naredne tri utakmice idemo na pobjedu, bez obzira je li to Zrinjski, Sloboda ili Široki Brijeg. U takvoj smo situaciji gdje se moramo vaditi, gdje moramo vratiti ratnički mentalitet na teren i kad to vratimo mislim da će biti stvari u redu", istakao je Bašić, a potom nastavio:

Oglasi

"Unutar kluba između mene, igrača, staffa, nema nikakvih problema. Obično tako biva kad odigraš jako lošu utakmicu, da li ima tu svađa, klanova. Zaista, odgovorno vam tvrdim, imamo jako dobru atmosferu koliko je to moguće, radnu, finun. Sve je na zavidnom nivou. Navijači se ne moraju brinuti i pitati da li je neko nekog bojkotovao. Tim stvarima nema ni riječi. Imamo odnos kakav smo imali i prije pet mjeseci. Znaju igrači da nisu dobro odigrali, sramota ih je. To je fudbal, to je život, bitno je da izađeš, da kažeš da si zaj**o stvar i bitno je da imaš motiva da kažeš da ćeš izići iz ovoga."

"Slagao bih ako bih rekao da nema pritiska, pogotovo u Želji. Stalno je pritisak, ima pritiska. Moram vam reći da sam se spremao cijelu karijeru za taj pritisak i da dobro podnosim. Tražim uzroke i rješenja kako izići iz ovoga. Ništa ne bi donijelo da ja izgubim kontrolu, da me pritisak uzme pod svoje, nego tražim rješenje kako će Željo izići iz ovoga i kako ćemo doći do zimske pauze pa možda se još pojačati s kvalitetnim igračima kako bi što prije bili na nivou kakvom želimo. Daleko od toga sam spustio oružje, sad za sad sam dobar", odgovorio je na pitanje o pritisku nakon tri vezana poraza. 

"Sve tri utakmice nisu isti kalup. Treća utakmica u sedam dana kada smo izašli iz Evrope bio je Velež. Na mišiće smo dobili Tuzla City i Igman i onda smo dole odigrali, ni mi ni Velež nije bio nešto, do 90. minute bila je egal utakmica, mogla je završiti neriješeno i jedna nespretna reakcija i mi smo primili gol. Reprezentativna pauza, vratiš se svježiji i normalniji i odigraš protiv GOŠK-a sasvim normalnu i dobru utakmicu gdje si imao u svim rezultatskim stvarima da riješiš utakmicu. Primiš tri gola, ne znaš kako si ih primio. Ne možeš reći da se nisi borio, da nisi stvorio prilika, da si bio katastrofa. Čestitaš protivniku koji je pobijedio, dvije različite stvari. Onda ulaziš u treću utakmicu gdje podbaciš totalno, što veze nema s ove dvije utakmice. Moramo biti objektivni", kazao je Bašić, pa se osvrnuo na neke prošle akcije:

"Ako realno analiziramo protiv Posušja slična stvari gdje u zadnjoj trećini napraviš puno, isto i ovu utakmicu, Sunce se nametne i ekipa kao da se ugasi. Moraš se fajtat', ne igraš stalno za ljepotu. Imamo problema u tim stvarima, mi u zadnju trećinu jako slabo pogledamo uopšte. Ako gledamo Evropu, ekipa je ginula sto minuta, znači da može. Dva poraza koja su se desila, da li je neke igrače koji su mladi i tek došlo, koji trebaju proces Želje tek proći, da li se odmah ugase pa se svi uklope, ne znam, tražim rješenje. Nije to kriza od Veleža do Sloge da kažeš nije ništa valjalo. Sloga je bila katastrofa, krivi smo, ali ne bih gledao na sve tri utakmice u tom pravcu. S druge strane imaš sad jako težak raspored da se izvadiš. Nemaš predaha i kako to napraviti da iziđeš s jednom pobjedom da se vratiš sa samopouzdanjem tamo gdje si bio, ali ubijeđen sam da treba, iskreno smo se pogledali u lice, znamo da nismo bili dobri i da smo razočarali navijače koji su bili s nama i nadam se da će i u ovim trenucima biti s nama. Željo ima puno neprijatelja, da ne dozvolimo brod koji je plovio da ga izbace na jednu luku koja nije sigurna. Imamo mi Manijake i ljude koji vole Želju i kad ide i kad ne ide i ja sam ubijeđen i da ćemo uspjeti iz ovog izići i da ćemo se veseliti novim uspjesima na kraju sezone."

"Ja sam se dosta bavio periodizacijom, trenažnim procesom, odnosom poslije Evrope, znam da dođe pad. Evo Zrinjski je imao pad, koji ima 34 igrača na spisku. Uspio sam neke stvari izrotirati đe smo dobro ušli u sezonu. Ja bih rekao taj ciklus da smo osim Veleža dobro završili. Tu je meni trebao biti pad i nije se desio. Onda uđeš protiv GOŠK-a gdje odigraš dobru utakmicu, nije energetski to bilo na nuli i onda se desi pad protiv Sloge. Nije da ništa ne valja, onda izgubiš sve... Poslije Borca trebaš biti šampion BiH, a onda borba za opstanak. Dođe Alkmaar, podcijeni, povede 3:0 pa izgubi i ne mogu doći sebi od koga su izgubili, tako oni pričaju. To je taj fudbal gdje misliš da si sve spremio i da će sve ići i okrene se na glavu, ali moraš biti sposoban da to vratiš u normalno stanje.

Oglasi

Trenutačni Željo, moraju svi igrači dati 200 posto, da bi pobijedio Željo, jer trenutačni Željo nema pojedinca koji bi riješio utakmicu kad se igra loše. Svi mi moramo biti hrabri i trčati 200 na sat da bi dobili utakmicu. Kad nismo u stanju da svi gas damo maksimalno, desi se što se desi. Mi nemamo over kvalitet, nego kao tim pokušavamo da jačamo, jer znamo da ne možemo platiti to nešto. Imamo što imamo i iz toga pokušavamo najbolje. Treba nam više rizika i hrabrosti da pokušamo iznijeti ovo sve", rekao je trener Željezničara, a onda govorio o tome kako su svi imali šansu:

"Recite mi ima li ijednog igrača da nije dobio šansu. Mislim da su svi dobili na 0:0 da su počeli utakmicu, svi su dobili šansu. Trening je osnova svega ko će dobiti šansu. Vi niste, ja sam na treningu. Ako nisi pravi na treningu, nikad nećeš dobiti šansu dok sam ja na treningu. Svi su dobili šansu od Evrope do sada, i ulazili i bili standardni igrači. Maksimalno se trudim da dam svima priliku. Alison i Abdul Malik su nedavno registrovani, tako da svi su dobili šansu i svi će dobiti šansu, jedino Vahid neće još mjesec dana jer nije registrovan, ali kad bude i on će dobiti šansu. Nije poenta u tome, svi su imali šansu i svi će je dobiti i formacije smo mijenjali. Promjena formacije u Evropi ključna stvar, a sad ako je promijeniš to je katastrofalna stvar. Analize navijača su emotivne, ali mi moramo zadržati stručnost i objektivnost da igraju oni najbolji koji zaslužuju to.

Znate šta imate kao trener problem nekad? Imate igrača kojeg bi rado izbacili, a imate onog drugog kojeg čekate dva mjeseca da odradi dobar trening. I onda ti ne izbacuješ ovog zato što ovaj na treningu ti ne pokazuje da bi on bio ta adekvatna zamjena. Ima milion stvari koje se vrte u trenerovoj glavi. Nekad je teško donijeti odluke. Zato radiš, trebaš da odgovaraš i zato jeste zanimljiv ovaj posao.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bolje da vam ništa ne govorim, znate kad nemate pravo na kiks. Možeš ti izgubiti utakmicu, pogotovo Zrinjski ovakav kakav jest, ali moraš se boriti. Moraš izgarati na terenu, to želim. Fajtersku ekipu, pa vidjet ćemo kakav će rezultat biti. Mislim da filozofija inače kad praviš neke vizije, da je osnovna stvar da daš sve od sebe. Navijači će vam oprostiti poraze, ali kad se boriš. Kad se ne boriš imaš problem. Moraš se na treningu boriti, a rezultat ćemo vidjeti. Hajmo uzeti ove naredne tri utakmice u paketu i da do derbija budemo u lijepom raspoloženju."

Podsjetimo, Željezničar i Zrinjski sastaju se u nedjelju, 24. septembra 2023. godine u 19:45 sati, a radi se o meču osmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Starigrad01
Bašiću odigraj dobro protiv svinjdkog i sve ti je oprošteno U svakom slučaju ostani što duže
2 0
Saledina
Ma goni se više, ficfiric pravi,nemaš igračkog kadra,igrače da valjaju,,nek je vama bitno da ste išli na rafting i paintball,bježi ba,Zrinjski će nas samljeti sa drugim timom,vidjećete
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi