Nermin Jamak, rijetka zvjerka
Nermin Jamak nije napravio karijeru dostojnu talenta, fudbalska esencija koju posjeduju ista je ona koja teče venema Xavija, Inieste, Modrića..

Šta je nedostajalo ponajboljem veznjaku Premijer lige

Nermin Jamak, rijetka zvjerka · Kolumna

"Reprezentacija je Svraku koštala bolje karijere, upropastila ga je jer je zaslužio da ga se pozove kada ga je trebalo pozvati. Dođe neki Svraka odavde, pa zabije gol. Omakne mu se? Pa onda opet zabije gol... 

Ne govorim to jer je bio iz Želje, momak je igrao za ekipu koja je prva. I to dobro igrao. Svojim igrama je zaslužio mjesto u reprezentaciji, zabio je 15 golova u sezoni sa mjesta odakle nije morao zabijati golove...Ali ne, čaršija uvjetuje da se umjesto njega pozove drugi igrač i kada se taj drugi proda onda ga prestaneš pozivati jer ne igra. I sad zato što ne pozivaš tog koji je ovome uzeo mjesto, odrekneš se i Svrake. To nije nimalo bilo korektno...", pričao je prije jedno godinu dana nekadašnji trener Želje Amar Osim, koji ne samo da je najtrofejniji trener Plavih. To nek ne bude bitno.

Neka bitnije bude koliko je kakvih igrača postalo boljim pod njegovim vodstvom. Od koliko je igrača za koje se smatralo da su prosječni i zaboravljeni napravio dobre fudbalere. Koliko je procvjetalo sa njim...

Muamer Svraka i Nermin Jamak samo su dvojica od velikog broja. Oba su ponikla u Želji i oba procjenjena nedostojnim Željinog dresa. Dok se na Grbavici po drugi put nije ukazao Osim.

"Ma dobro, Svraku sam vratio jer sam ga trenirao u omladinskim kategorijama i znao sam za određene kvalitete koji su mogli biti korisni. Znao sam šta može...", pričao je svojevremeneo Osim.

Dobro. Šta ćemo s Jamakom?

O Nerminu nismo razgovarali s Osimom.

Sexy pojačanja

Za razliku od Svrake kojeg su znalci poslali u Travnik na posudbu, Jamak je igrao odlično kod Abdulaha Ibrakovića u Čeliku. Igrao svoju igru i izgledao isto kao kada je sa Draženom Novoselcem, Adijem Muharemovićem pravio nered ostalim veznim redovima. S kim god bi se u omladinskim kategorijama Željo sastajao.

Tada je Osim tek prokomentirao da je Željo u njemu i Stančeskom doveo pojačanja koja zvuče "sexy".

Pisali smo već jednom o Jamakovoj čuvenoj izjavi da mu je naći neki stalni posao, od osam do četiri, da se razrahati jer mu je dosta fudbala. To je bilo nakon drugog Osimovog mandata. Tada nekad išao je i na probu u poljski Gornik iz Leczne koji je tek bio ušao u prvi rang takmičenja, Ekstraklasu.

"Ma ja sam bolji od svih njih, više znam lopte, ali trče ljudi ko' navijeni..."

Nije prošao probu, valjda iz istih razloga zbog kojih je Jiri Plisek procijenio da Sretko Vuksanović ne može pomoći njegovoj ekipi koju je stvarao pod evropskim standardima i uzusima. A Sretko znao lopte više od svih igrača zajedno kada ih sastaviš.

"Ne znam, majke mi, što me Osim doveo, valjda što sam dobar čovjek", kazao je kada je "prihajao" iz Čelika, a isto tako će reći i danas na opasku da nema boljeg veznjaka u ligi.

Za one koji se nisu uspjeli u to uvjeriti tokom prethodnih 18 kola, mogli su u 19. Čelik je gostovao na Koševu, a Jamak svaki svojim dodirom podsjetio na onog igrača koji je možda najbolju utakmicu u Želji odigrao na kraju drugog Osimovog mandata. Revanš meč protiv Viktorie Plzen na Koševu.

Meč koji je Željo izgubio jer nije previše vjerovao da se napokon može napraviti evropski iskorak. Tamo je bilo nestvarnih 4:3 za domaćina, a ovdje je elan splasnuo nakon pola sata. Prvo nakon jedne gluposti i iz nerazjašnjene okolnosti/situacije gosti poveli 1:0, a onda domalo sudije nisu svirale jedan faul za koji su igrači u Premijer ligi navikli da im sude. Viktoria je povela 2:0 i tu je bio kraj bez obzira što su u nastavku imali igrača manje.

Svima je tada voljni momenat opao, osim Nerminu. Bio je to njegov masterclass, ne samo zbog postignutog gola, već svega onoga što ga kao igrača godinama krasi. Majstorski pregled igre, stalno nuđenje/dolaženje po loptu, držanje kao u sefu, precizan pas. Prvi dodir i vrckavost.

Jedino je on tad pokušavao da igra, ali naprosto u tom trenutku nije imao s kim. I bio je strašno razočaran nakon meča. Kao da je bilo jedino njemu stalo. Kao da je samo on mislio "ma, može se".

Doktor fudbala

U subotu protiv Sarajeva djelovao je kao igrač s druge planete u odnosu na njegove saigrače. Činilo se čak da, individualno, nijedan takav igrač nema u Sarajevu. Premijerligaški lider će skuckati akciju u kojoj učestvuje četiri-pet igrača, a Čelik? Oni samo mogu nešto kada "krivim okom" s jedne strane terena Jamak uputi loptu na drugu stranu i iznenadi vlastitog saigrača koji ne shvata da ga iko može vidjeti tu gdje se on nalazi.

Nermin Jamak, možda će zvučati pretenciozno i subjektivno, najbolji je veznjak Premijer lige, ako gledamo čisto znanje fudbala. Ovakav sad, kakav je, sa 32 godine, on igra fudbal kao Roger Federer tenis. Bez srkleta, rasterećen, bez razmišljanja gdje bi mogao nastaviti karijeru.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nermin Jamak nije napravio karijeru dostojnu talenta, fudbalska esencija koju posjeduju ista je ona koja teče venema Xavija, Inieste, Modrića.. i da se nije svojevremeno vratio u BiH, a potom i da je bio malo ozbiljniji i posvećeniji sigurno bi bio klasan vezni igrač, prefinjenog kova.

Oni koji se razumiju kažu da je Jamaku nedostajalo plućnog kapaciteta za nešto više. Prije će biti, a to mnogi ovdje kod nas ne razumiju, da je njemu, krhke i tanane osobnosti, niskog samopouzdanja, bilo potrebno samo više podrške. Neko ko će mu više vjerovati i istinski ga cijeniti. Ko će samo znati prepoznati tu fudbalsku esenciju, majstorluk i mangupluk.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Keydura69
Da su babi mu.da, tako je i u mene jaran Mirza isto posjedovao fudbalsku esenciju Điđi Buffona, reflex Ikera Casillasa, eleganciju pokreta jednog Jerzy-a Dudeka, al džaba prijatelju, propade čoek ko stari kauč, džaba je sad vikat mogo sam branit u Ferencvarosu il makar bit rezerva u Hansi iz Rostocka, prošo voz, tako i Jamaku...
20 7
Metropoljac
Svaka čast za ovu priču vezano za Jamaka. Ko se razumije u fudbal shvatiće. Mnogo puta sam ga gledao i jedino od njega se može očekivati opasnost dok su njegovi saigrači tri koplja iza njega i ne mogu ga pratiti. Šteta je što u ekipi nema saigrače koji imaju njegov kapacictet da bi mogli iskoristiti njegove dalekometne lopte kojim ih on 'časti'. Bez obzira na godine, na koje se neki pozivaju, Jamaku nije prošao voz i još može mnogo da pruži i da pokaže mlađim kako se fudbal igra mozgom. Nekad Zajko Zeba, a danas Jamak i Filip Arežina su arhitekte na terenu ali nije njihov problem što u ekipama u kojim su igrali ili igraju, nema dovoljno inteligentnih igrača koji znaju iskoristiti njihove lopte koje imaju oči. Prema njihovim fudbalskim i intelektualnim sposobnostima nadrasli su ovu ligu odavno.
19 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi