"NFSBiH je neizlječiv bolesnik na morfiju"

Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS

"NFSBiH je neizlječiv bolesnik na morfiju"

Rodoljup Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske, nakon jučerašnje, istorijske Skupštine N/FSBiH, izgubio je svaku nadu da sadašnji saziv bh. Saveza može izvući bh. fudbal iz krize.

Petković je u ime FSRS bio spreman na postizanje kompromisa prilikom izglašavanja, ali, kako kaže, nesloga, licemjerstvo i kojekakvi tajni i javni ciljevi uzrokovali su vjerovatne sankcije UEFA i FIFA.

"Garantujem vam da sam čovjek od fudbala cijeli svoj život. Nisam ni političar ni šta drugo, već čovjek koji je od svoje 15. godine u fudbalu. Živim isključivo od plate, imam ženu i dva sina, diplomirao sam menadžment u sportu i nisam nikakav klošar. Ovo vam govorim iz razloga što jednostavno ne mogu više raditi ni sarađivati sa pojedincima koji su državni savez osramotili svojim greškama i kriminalnim radnjama", kaže Petković na početku razgovora za SportSport.ba.

"Na koji se način vodi Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, pa to je dno dna. Kako se vodila jučerašnja Skupština također je dno dna. Mi smo podržali stav Izvršnog odbora ma kakav god on bio. Tokom razgovora sa Marcelom Benzom smo prihvatili više od 20 prijedloga, ali su se na kraju u sve umiješale neke struja izvan struktura organizacije".

Po kuloarima se priča da je Vlada Republike Srpske umiješala svoje prste i blokirala donošenje novog statuta. Jeli to istina?

"To da se Vlada RS umiješala nema veze sa životom", kratko će Petković.

"Vidite, niko ne pita ko je napravio dug od 5.800.000 maraka. Niko ne pita odakle 800.000 novih dugova, što je ustvari kamata za dugovanja iz 2001. i 2002. godine. Niko se ne pita ko je te pare uzeo. Da li neko možda na ovaj način želi skrenuti pažnju sa kriminalnih radnji? Ja se nisam okaljao nigdje i savjest mi je čista, ali niko nije postavio pitanje ko je i kako potpisivao ugovore sa Kentarom, koji traži milion maraka odštete".

"Mi smo spasili N/FSBiH kada je bila utakmica sa Azerbejdžanom. Mi smo spasili čelnike Saveza u hotelu Bosna kada su navijači krenuli molotovljevim koktelima na njih. Možda ih nismo trebali spasiti. Pripremili smo utakmicu sa Azerbejdžanom i spašavali u hotelu Bosna, a možda ih nismo trebali spasiti. Pripremili smo protiv Azerbejdžana kompletnu reprezentaciju, ali možda smo pogriješili. Možda smo tada trebali pustiti da nas UEFA suspenduje".

Šta mislite kakve će nam sankcije dati UEFA i FIFA?


"To zaista ne znam. To niko ovdje ne zna, sve je na njima. Moram reći, da smo obavijestili svoje prijatelje u drugim savezima putem privatnih kanala da pokušamo barem malo ublažiti kazne, ali u ovom trenutku sve je moguće. Problem je što UEFA i FIFA prijete sankcijama već duže vrijeme, a niko u državnom savezu nije napravio ama baš ništa da se to spriječi. Njima je bilo bitnije da se putuje na račun Saveza, da pričaju okolo kako je sve to 'šuplja' i kako nas neće kazniti. Meni je stvarno dosta da dijelim sudbinu sa ljudima koji nemaju dignitet. Dogovor je trebao biti u interesu svih nas".

Šta bi za fudbal u Bosni i Hercegovini značila suspenzija?

"Suspenzija bi nam kao prvo 100 posto donijela bankrot N/FSBiH. Bh. Savez je neizliječivi bolesnik koji živi na morfiju i možda je najbolje za bh. fudbal da krenemo iz početka. Ko zna koliko N/FSBiH ima dugova za koje i ne znamo, a osobe koje su pravile te dugove ne brinu previše za to. Ukoliko nam suspenduju reprezentaciju mi smo gotovi. To znači da nema utakmice sa Francuskom i planiranih finansijskih dobitaka od nje. N/FSBiH je talac ljudi koji su u njemu i možda je bolje da ga ugasimo i krenemo iz početka".

Petković se osvrnuo i na predsjednika N/FSBiH Sulejmana Čolakovića.

"Taj čovjek priča gluposti. Ne mogu da vjerujem šta priča. Na izvršnom odboru ima jedan stav, na Skupštini drugi, u medijima priča nešto treće...", zaključio je Petković u razgovoru za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti